Αναλύσεις

Η «μεγάλη έξοδος» των εκατομμυριούχων - Πώς διαμορφώνεται ο νέος χάρτης του πλούτου στην Ευρώπη

Το Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις ξεχωρίζουν ως κορυφαίοι προορισμοί για εύπορους, ενώ η Βρετανία χάνει την αίγλη της λόγω φορολογικών αλλαγών και γεωπολιτικών εντάσεων.

Φουντώνει η διάθεση των εκατομμυριούχων να μετεγκατασταθούν σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπου θα έχουν στη διάθεσή τους ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς και νέες πολιτιστικές και οικονομικές ευκαιρίες, με τάση αυτή να ευνοεί ιδιαίτερα τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, οι οποίοι ανέκαθεν θεωρούνταν «μαγνήτης» για τους εύπορους.

Σύμφωνα με νέα έρευνα της Knight Frank ανάμεσα σε 700 εκατομμυριούχους από 11 χώρες, ο πιο ελκυστικός προορισμός της Ευρώπης είναι το Παρίσι, το οποίο ξεχωρίζει σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία και το ανθρώπινο κεφάλαιο, δηλαδή μεταξύ άλλων πανεπιστήμια, κεντρικά γραφεία εταιρειών και πολιτισμό. Ακολουθούν το Βερολίνο, η Βαρκελώνη, η Βαρκελώνη, η Βιέννη και η Μαδρίτη, οι οποίες σύμφωνα με πέντε βασικά κριτήρια -την οικονομία, την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, τις υποδομές & κινητικότητα και το ανθρώπινο κεφάλαιο- αναδείχθηκαν ως οι πιο ελκυστικές περιοχές για εκατομμυριούχους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από την πρώτη πεντάδα των πιο ελκυστικών προορισμών λείπει το Λονδίνο, το οποίο τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν παραδοσιακά κέντρο για βαθύπλουτους. Συνεχίζει βέβαια να βρίσκεται σχετικά ψηλά, στην 7η θέση, όμως όπως προέκυψε και από ξεχωριστή πρόσφατη έρευνα της Henley & Partners, η Βρετανία συνολικά δεν είναι πλέον καταφύγιο εκατομμυριούχων και αναμένεται να χάσει τουλάχιστον 9.500 πλουσίους φέτος, από 4.200 πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση της Knight Frank αποκάλυψε πως το 83% των ερωτηθέντων με περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 εκατ. δολαρίων που εξετάζουν να μετακομίσουν σε άλλη χώρα προτιμούν τις πόλεις για τις πολιτιστικές και οικονομικές ευκαιρίες. Το υπολειπόμενο 17% προτιμά την επαρχία λόγω της φυσικής ομορφιάς και της πιο χαλαρής καθημερινότητας.

Οι βασικές προτεραιότητες μετεγκατάστασης των εκατομμυριούχων είναι η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα, ενώ ακολουθούν οι παράγοντες της απασχόλησης, της φορολογίας και της εκπαίδευσης, σύμφωνα με την έκθεση. Οι νεότεροι, όσοι ανήκουν στην Gen Z και οι millennials, τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στην απασχόληση, ενώ οι μεγαλύτεροι προσέχουν περισσότερο την φορολογία.

«Η ασφάλεια και η φορολόγηση είναι πιο σημαντικά για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα από τις ανησυχίες για τη βίζα, όταν μετακομίζουν σε άλλη χώρα. Με την αυξανόμενη γεωπολιτική αστάθεια και τις προκλήσεις ιδιωτικότητας στην ψηφιακή εποχή, αυτή η προσοχή που δίνεται δεν προκαλεί έκπληξη», αναφέρεται στην έκθεση.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι αλλαγές πολιτικής δίνουν ώθηση στους υψηλόμισθους να μετακομίσουν σε πιο ευνοϊκές περιοχές.», σχολίασε η Kate Everett-Allen, επικεφαλής αστικών ερευνών στην Knight Frank. «Η γρήγορη απομάκρυνση 1,5 δισ. ελβετικών φράγκων από την Credit Suisse στα τέλη του 2022 από πλούσιους καταθέτες ανέδειξε πόσο γρήγορα μπορούν να αντιδράσουν οι πλούσιοι σε πιθανά χρηματοπιστωτικά ρίσκα», προσέθεσε η ίδια.

Χάνει την αίγλη της η Βρετανία

Όπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα της Henley & Partners, περίπου 128.000 εκατομμυριούχοι, αριθμός-ρεκόρ, σκοπεύουν να μετακομίσουν σε άλλη χώρα το 2024, έναντι 120.000 το 2023. Επιπλέον, το 19% όσων δηλαδή έχουν περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων σκοπεύουν να βγάλουν δεύτερο διαβατήριο για να αποκτήσουν υπηκοότητα σε κάποια νέα χώρα.

Ωστόσο, στη λίστα των κορυφαίων επιλογών τους δεν βρίσκεται πλέον η Βρετανία. Όπως ανέφεραν οι αναλυτές της Henley, τη δεκαετία του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ένας μεγάλος αριθμός πλούσιων οικογενειών από Ευρώπη, Αφρική, Ασία και Μέση Ανατολή εισέρρεε στη χώρα. Μετά το Brexit, όμως, μεταξύ του 2017 και του 2023, η Βρετανία έχασε 16.000 εκατομμυριούχους.

Βασικός λόγος πίσω από την έξοδό της από τη χώρα πρόσφατα ήταν η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, που προηγουμένως δεν σχετιζόταν με το διεθνές τους εισόδημα, ένα χαρακτηριστικό ιδιαίτερα ελκυστικό για δισεκατομμυριούχους. Εκτός αυτού, όμως, έγιναν κάποιες αυξήσεις στις χρεώσεις ιδιωτικών σχολείων, αλλά και στη φορολογία των ακινήτων.

Εξαιτίας αυτών των αλλαγών, ο πληθυσμός της εκατομμυριούχων στη Βρετανία εκτιμάται πως θα μειωθεί κατά 17% από 3.061.553 το 2023 στα 2.542.464 το 2028, σύμφωνα με υπολογισμούς σχετικής έκθεσης από την UBS.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC