Κλειδωμένο στα συρτάρια της Βουλής το Κυπριακό (βίντεο)
Δυο φορές ενεγράφη το θέμα στο Κεφάλαιο Δ, αλλά «ούτε φωνή, ούτε ακρόαση» από τους κομματικούς αρχηγούς, όπως καταγγέλλει στη «Σ» ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Π. Μυλωνάς
Κλειδωμένο στα συρτάρια της Βουλής παραμένει το Κυπριακό και οι εξελίξεις γύρω από αυτό, όπως είναι η τουρκική αναθεωρητική πολιτική που αποτυπώνεται στη Γαλάζια Πατρίδα ως τμήμα της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επί του παρόντος οι πολιτικοί αρχηγοί «αρνούνται» να φέρουν το θέμα προς συζήτηση, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη εγγραφεί δύο σχετικά θέματα για συζήτηση στο κεφάλαιο Δ.
Περιμένουν… τρία χρόνια
Το πρώτο εξ αυτών φέρει τίτλο: «Η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, η οποία αποσκοπεί στην αλλαγή των ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο να καταστεί ηγεμονική δύναμη, και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν». Εισηγητές είναι οι βουλευτές Χρίστος Σενέκης (βουλευτή Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου), Κωστής Ευσταθίου (βουλευτής Εκλογικής Περιφέρειας Λευκωσίας) και Σταύρος Παπαδούρης (βουλευτής Εκλογικής Περιφέρειας Λεμεσού). Το δεύτερο τιτλοφορείται ως εξής: «Οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του κυπριακού προβλήματος και οι κίνδυνοι που παρουσιάζονται από τη στάση της Τουρκίας για λύση εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών». Εισηγητής είναι ο Παύλος Μυλωνάς (βουλευτής Εκλογικής Περιφέρειας Λεμεσού). Μάλιστα, το πρώτο από τα δύο έχει εγγραφεί πριν από τρία ολόκληρα χρόνια (20.1.2022) και παραμένει στα συρτάρια της Βουλής. Το άλλο έχει εγγραφεί στις 24 Οκτωβρίου του 2024.
Παρέμβαση Χατζηκωστή σε Αννίτα: «Ενημερώστε τους πολίτες για το Κυπριακό»
Ο Κύπριος πολίτης δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στο Κυπριακό. Ζει στο σκοτάδι της μυστικής διπλωματίας, την οποία έχει πληρώσει στο παρελθόν ακριβά με διχοτομικά σχέδια, όπως ήταν εκείνο του Ανάν. Κατά τη διάρκεια της κοπής της βασιλόπιτας στο Συγκρότημα ΔΙΑΣ (10.1.2025), ο Κωστής Χατζηκωστή κάλεσε την Πρόεδρο της Βουλής να ξεκλειδώσει το Κυπριακό από τα συρτάρια της Βουλής και να προωθήσει άμεσα τη συζήτηση του θέματος ενώπιον της Ολομέλειας, για να ενημερωθούν και οι βουλευτές από την εκτελεστική εξουσία αλλά και οι πολίτες.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι: «Οι πολίτες χρειάζεται να γνωρίζουν τι ακριβώς διαχειριζόμαστε καθημερινά, τι χρειάζεται να πράξουμε καθημερινά προς όφελος των πολιτών και πάνω απ’ όλα για τον τόπο και την πατρίδα μας». Σε αυτά πρόσθεσε: «Μακάρι το 2025 να είναι η χρονιά που θα ελευθερωθεί ο τόπος μας και θα λυτρωθεί, γιατί υποφέρει μισό αιώνα. Εύχομαι ό,τι καλύτερο στον καθένα ξεχωριστά».
Ο κ. Κ. Χατζηκωστής, επί τη βάσει των τοποθετήσεων της κ. Δημητρίου, επισήμανε απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο της Βουλής τα ακόλουθα: «Όλα αυτά που είπατε είναι σωστά. Εκείνο όμως το οποίο ήθελα να πω και να υποβάλω είναι ότι ως Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας πρέπει να κάνετε τον λαό να γνωρίζει πού βρισκόμαστε». Γιατί; Διότι, όπως διευκρίνισε, «ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν γνωρίζει ούτε πού βρισκόμαστε, ούτε πού πάμε, ούτε πώς πάμε, ούτε πώς είναι δυνατό να φτάσουμε στο τέλος και ποιο είναι το τέλος. Η Βουλή -παρατήρησε- αρνείται να συζητήσει αυτό το θέμα. Οι εκπρόσωποι του λαού αρνούνται να συζητήσουν και να εξηγήσουν στον κόσμο πού βρίσκεται η Ιστορία μας». Ο κ. Χατζηκωστής, απευθυνόμενος προς την κ. Δημητρίου, είπε: «Κυρία Πρόεδρε, είναι ευθύνη σας η Βουλή να συζητήσει το Κυπριακό εις βάθος, ώστε να μάθει ο κόσμος τι συμβαίνει. Εσείς έχετε όλην την καλή διάθεση, όπως την είχαν όλοι οι ηγέτες της Κύπρου. Οι οκτώ Πρόεδροι της Κύπρου ήθελαν να προσφέρουν σε αυτόν τον λαό και να ελευθερώσουν τον τόπο. Δεν υπήρξε κανείς που ήθελε να βλάψει τον τόπο, όμως όλοι έφτασαν σε ένα σημείο να έχουν μιαν απολογία καταστροφής». Ταυτοχρόνως, επεσήμανε ότι «ο λαός δεν ξέρει τι του γίνεται. Η Βουλή είναι υποχρεωμένη να εξηγήσει στον λαό πού βρίσκονται τα θέματα. Συνήθως ο λαός θεωρεί ότι είναι αντικείμενο εμπαιγμού. Ως Πρόεδρος της Βουλής πρέπει να ενημερώσετε τον λαό πού βρίσκονται τα πράγματα σήμερα. Τότε κι ο Αρχιεπίσκοπος θα αισθάνεται καλύτερα, γιατί ούτε ο ίδιος δεν γνωρίζει πού βρίσκονται τα πράγματα». Σημειώνεται ότι παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Μακαριότατος, ο οποίος έχει ταχθεί πολλάκις εναντίον της ομοσπονδίας και υπέρ της ελευθερίας και μιας δημοκρατικής λύσης.
«Δεν είναι θεσμική υποχρέωση το Κυπριακό»
Από πλευράς της η Αννίτα Δημητρίου δήλωσε τα εξής, «Δεν είναι θεσμική υποχρέωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η θεσμική παρέμβαση, ούτε και της επιτρέπεται για το Κυπριακό, ωστόσο θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι καθημερινά στα δικά σας πάνελ, σε άλλες εκπομπές, είναι η έγνοια όλων μας. Θεωρώ ότι όλοι λίγο πολύ έχουμε την ίδια ευαισθησία, διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις, αλλά την ίδια ευαισθησία».
Μυλωνάς: Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση
Ερωτηθείς από τη «Σ» ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς γιατί δεν γίνεται συζήτηση στη Βουλή παρότι το θέμα έχει ήδη εγγραφεί στο Κεφάλαιο Δ, τόνισε τα ακόλουθα: «Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Δυστυχώς, για κάποιο λόγο, που γνωρίζουν μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί, το Κυπριακό δεν συζητείται στη Βουλή». Μάλιστα τόνισε πως δεν εισέπραξε άρνηση, αλλά ούτε καν απάντηση. «Η Ολομέλεια», επισήμανε, «είναι πολιτικό όργανο και σαν τέτοιο θα έπρεπε να λειτουργεί. Είναι υποχρέωση της ΠτΒ να το θέσει ενώπιον του Σώματος». Συνεχίζοντας, παρατήρησε τα εξής: «Δεν μπορεί ν’ αποφασίζει η σύσκεψη αρχηγών ποια θέματα θα συζητηθούν και ποια όχι, είναι παράτυπο όργανο». Επεξήγησε πως το Κεφάλαιο Δ, βάσει Κανονισμών της Βουλής, έχει καθιερωθεί για τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν τους βουλευτές, κάτι που δεν συμβαίνει. Καταληκτικά υπογράμμισε εκ νέου το παράπονο ότι, παρά τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις (Πενταμερής, Συρία), δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την πορεία του Κυπριακού.
Αν όχι τώρα, πότε;
Η συγκυρία επιβάλλει τη συζήτηση για το Κυπριακό, αφού η αναθεωρητική πολιτικής της Τουρκίας καλπάζει, η μισή Κύπρος συνεχίζει να τελεί υπό κατοχήν μετά από εισβολή, ο στρατιωτικός και πολεμικός εξοπλισμός στα κατεχόμενα συνεχίζεται, μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο έρχεται το τουρκοσυριακό, ο Ερντογάν εγκλωβίζει και καρατομεί το Αιγαίο με τη μεγαλειώδη άσκηση της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο Φιντάν παίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί την κασέτα της λύσης δύο κρατών, ενώ παράλληλα οι Τούρκοι αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Περί τον Μάρτιο, όπως εκτιμά ο Πρόεδρος, θα πάμε σε Πενταμερή χωρίς βάση συζήτησης. Με άλλα λόγια, οι Τούρκοι θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν επί τάπητος την ισότιμη κυριαρχία και τα δύο κράτη. Δικαίως διερωτάται ο πολίτης, εάν δεν συζητηθεί τώρα το Κυπριακό στη Βουλή, πότε θα το φέρουν ενώπιόν τους οι αρχηγοί των κομμάτων και η Πρόεδρος της Βουλής; Κατόπιν εορτής; Τότε θα είναι αργά…