Έγκλημα

Η λίστα με τα «αμαρτήματα» των ιατροδικαστών που έριξαν στο σκοτάδι υποθέσεις

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο ιατροδικαστής, Νικόλας Χαραλάμπους, αφού εναντίον του εξετάζονται πειθαρχικά αδικήματα του ιατροδικαστή που πραγματοποίησε την αυτοψία και στη συνέχεια τη νεκροτομή επί της σορού του 24χρονου αλλοδαπού που βρέθηκε νεκρός στον Στρόβολο.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνονται αδυναμίες και τα προβλήματα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, ενώ κανείς δεν φαίνεται να προτίθεται να αλλάξει τον απαρχαιωμένο τρόπο λειτουργίας και συγκρότηση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.

Η ανάγκη για ανεξαρτησία και αναδιάρθρωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας είναι επιτακτική, αφού η εξάρτηση των ιατροδικαστών από το κράτος, η έλλειψη επαρκούς προσωπικού και τα διαχρονικά διοικητικά προβλήματα υπονομεύουν την αξιοπιστία τους και τη δικαιοσύνη.

Ακολουθούν οι υποθέσεις που ιατροδικαστές εξέδωσαν λάθος πορίσματα:

Η υπόθεση της Πετράνα Μίλκοβα

Η 46χρονη Πετράνα Μίλκοβα, εργάτρια από τη Βουλγαρία, εντοπίστηκε νεκρή σε αγροτική περιοχή της Γεροσκήπου. Αρχικά, οι έρευνες της Αστυνομίας έδειχναν ότι πρόκειται για ατύχημα με γεωργικό μηχάνημα, καθώς η σορός της γυναίκας βρέθηκε σε κακή κατάσταση. Όμως, η πρώτη νεκροτομή περιέπλεξε την υπόθεση, και οι αρχές αναγκάστηκαν να επεκτείνουν τις έρευνες.

Η διεξαγωγή πέντε νεκροτομών από ιατροδικαστές που κλήθηκαν από το εξωτερικό κατέληξε σε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα: η Πετράνα υπέκυψε σε θανάσιμες δαγκωματιές από σκύλους. Το εύρημα αυτό ανέτρεψε την αρχική θεωρία περί ατυχήματος και έδωσε νέα κατεύθυνση στις έρευνες.

Η Αστυνομία, συνεχίζοντας τις έρευνες, έφτασε στα ίχνη ενός 27χρονου άνδρα που διατηρούσε αγροτικό υποστατικό κοντά στην περιοχή όπου βρέθηκε η σορός της γυναίκας. Στο υποστατικό του άνδρα υπήρχαν πέντε σκυλιά ράτσας Ροτβάιλερ, από τα οποία τα δύο δεν βρίσκονταν στα κλουβιά τους τη στιγμή της έρευνας.

Ο 27χρονος κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία και πρόκληση θανάτου από αμέλεια. Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου.

Υπόθεση 28χρονης Ουκρανής

Ενώ ο θάνατος της 28χρονης Ουκρανής, η οποία έχασε τη ζωή της από πτώση, θεωρήθηκε γυναικοκτονία και συνελήφθη ο φίλος της, τελικά προέκυψε δεν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.

Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής εξέτασης από τους ιατροδικαστές είχαν αρχικά στρέψει τις αστυνομικές έρευνες προς την κατεύθυνση της εγκληματικής ενέργειας. Ο 31χρονος είχε συλληφθεί και εναντίον του είχαν εξασφαλισθεί δύο διατάγματα κράτησης. Μετά από οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας, ο 31χρονος θα αφεθεί ελεύθερος.

Από τη μελέτη των αποτελεσμάτων των επιστημονικών εξετάσεων και του υπόλοιπου μαρτυρικού υλικού όμως ο θάνατος δεν οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια. Τα νέα δεδομένα προέκυψαν μετά την παράδοση του πορίσματος της νεκροτομής που διενήργησε η Χαρά Σπηλιοπούλου, Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, επί της σορού της 28χρονης που βρήκε τον θάνατο στην περιοχή της Πέτρας του Ρωμιού.

Υπόθεση Θανάση

Το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου 2005, ο Θανάσης Νικολάου ξεκίνησε για τη μονάδα του μετά από διανυκτέρευση. Μέχρι το μεσημέρι, η οικογένειά του ενημερώθηκε από μέλος της Εθνικής Φρουράς ότι ο 26χρονος αγνοείτο και δεν είχε φτάσει ποτέ στο στρατόπεδο. Λίγες ώρες αργότερα, ο Θανάσης βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, ύψους 30 μέτρων. Το σώμα του δεν είχε εξωτερικές κακώσεις, αλλά το στόμα του ήταν γεμάτο άμμο και υπήρχαν μώλωπες στα χέρια του, ενδείξεις που έθεσαν υπόνοιες για εγκληματική ενέργεια.

Ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυρινός, ο οποίος ανέλαβε την υπόθεση, συνέταξε την έκθεσή του εννέα μήνες μετά τον θάνατο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Θανάση οφειλόταν σε πτώση από ύψος και απέκλεισε την εμπλοκή τρίτων. Η υπόθεση θεωρήθηκε αυτοκτονία. Ωστόσο, η οικογένεια αμφισβήτησε την αξιοπιστία των πορισμάτων και το 2008 το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την αρχική ιατροδικαστική έκθεση.

Το 2011, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε δύο ποινικούς ανακριτές και τον ιατροδικαστή Μάριο Ματσάκη για να εξετάσουν εκ νέου τις συνθήκες θανάτου. Ο κ. Ματσάκης κατέληξε το 2012 στο συμπέρασμα ότι τα τραύματα του Θανάση δεν συνάδουν με πτώση από ύψος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Στη συνέχεια, οι ανακριτές υπέβαλαν έκθεση που ενίσχυε τις υποψίες για εγκληματική ενέργεια.

Παρόλα αυτά, το 2014, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε ότι η υπόθεση δεν χρειαζόταν περαιτέρω διερεύνηση, θεωρώντας την ανεξιχνίαστη λόγω της χρονικής απόστασης.

Η οικογένεια Νικολάου προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο το 2020 καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία για τους ανεπαρκείς χειρισμούς της.

Το 2023, η θανατική ανακρίτρια, δικαστής Ντόρια Βαρωσιώτου, αποδέχθηκε τα ευρήματα που για 19 χρόνια υποστήριζε η οικογένεια του Θανάση. Στην πολυσέλιδη απόφασή της, η δικαστής κατέληξε ότι ο θάνατος του Θανάση προκλήθηκε από στραγγαλισμό, επιβεβαιώνοντας ότι επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια.

Υπόθεση Χριστίνας Καλαϊτζίδου

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα κραυγαλέου ιατροδικαστικού λάθους ήταν ο θάνατος της νεαρής μητέρας Χριστίνας Καλαϊτζίδου, η οποία είχε βρεθεί νεκρή τον Μάρτιο του 2012 στο διαμέρισμά της στη Δερύνεια. Τη δολοφονία της παραδέχθηκε τελικά ο εν διαστάσει σύζυγός της, ο οποίος και καταδικάστηκε. Η ιατροδικαστική έκθεση που είχε συνταχθεί από την ιατροδικαστή Ελένη Αντωνίου ανέφερε ως αιτία θανάτου της Καλαϊτζίδου τραύματα που προκλήθηκαν από πυρκαγιά που ξεκίνησε από αναμμένο τσιγάρο στο κρεβάτι του θύματος. Η ιατροδικαστής πάντως είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Οι γονείς όμως της Καλαϊτζίδου επέμειναν και στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε ταφεί η κόρη τους, εξασφάλισαν διάταγμα εκταφής. Στη νέα νεκροτομή που έγινε στην Ελλάδα διαπιστώθηκε ότι η κόρη τους ήταν θύμα εγκληματικής ενέργειας, αφού ο θάνατός της προκλήθηκε από ασφυξία συνεπεία πνιγμού.

Υπόθεση Γιώργου Χατζηδημήτρη

Σε μια άλλη υπόθεση, η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου χαρακτηρίστηκε από το δικαστήριο ως εχθρική μάρτυρας και τέθηκε σε δίμηνη διαθεσιμότητα για την υπόθεση θανάτου του 14χρονου Γιώργου Χατζηδημήτρη, ο οποίος απεβίωσε στις 30 Απριλίου 2001 κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Στην ένορκη κατάθεσή της το 2004, η Αντωνίου απέρριψε το περιεχόμενο δύο γραπτών καταθέσεων που είχε προηγουμένως δώσει στην Αστυνομία, όπου εξηγούσε τα αίτια θανάτου του νεαρού. Στην ίδια υπόθεση, επικρίσεις δέχθηκε και ο τότε κρατικός ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, ο οποίος είχε πληρωθεί από την οικογένεια του θύματος, αλλά κατά τη διάρκεια της δίκης κατέθεσε εναντίον τους.

Υπόθεση Αριστοκλή Πατρόκλου

Μια άλλη γνωστή υπόθεση αφορά τον ιατροδικαστή Σοφοκλή Σοφοκλέους, σχετικά με τον φόνο του Αριστοκλή Πατρόκλου από τα Καμινάρια, που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2004. Κατά την αυτοψία, ο Σοφοκλέους είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας. Ωστόσο, αργότερα, κατά τη νεκροτομή, εντοπίστηκαν σκάγια στο σώμα του θύματος. Ο Σοφοκλέους απέδωσε το λάθος του στις συνθήκες σκοταδιού και λάσπης, που, όπως ισχυρίστηκε, επηρέασαν την αρχική του εκτίμηση.