Αφιέρωμα ευγνωμοσύνης στην ηρωική δασκάλα Ελένη Φωκά
Κορυφαίο εθνικο-πολιτιστικό γεγονός στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Αφιερωματική φιλολογική εσπερίδα με πολύπτυχο πρόγραμμα ομιλιών, που διοργάνωσαν το Σπίτι της Κύπρου και η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, στην Παλαιά Βουλή, όπου παρουσιάσθηκε η έκδοση του βιβλίου της κύπριας ποιήτριας Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου «Και πολλά επικράνθη – Η Ελένη της Καρπασίας», με θέμα τη μυθιστορηματική ζωή της ηρωικής «Δασκάλας του έθνους» Ελένης Φωκά.
Το πρόγραμμα, που παρουσίασε και συντόνισε ο Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, ξεκίνησε με τους τιμητικούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, που μετέφερε στο ακροατήριο ο Πρέσβης της Κύπρου Σταύρος Αυγουστίδης, του Ακαδημαϊκού-Ομότιμου Καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορου Χαραλαμπάκη και της προέδρου της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος Μαριέττας Μινώτου.
Για το λογοτεχνικό έργο της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου και τη μορφή της Ελένης Φωκά μίλησαν η ιστορικός- διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαρίκλεια Δημακοπούλου, ο Αναπλ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου και η Αναπλ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Λουίζα Χριστοδουλίδου.
Στη διάσταση του Θρύλου
Αναφερόμενος στο βιβλίο ο ποιητής Ευάγγελος Ανδρέου, σημείωσε: «Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό έργο χαρακτηριστικό του είδους της σύγχρονης νεοελληνικής ηρωικής μυθιστορίας το οποίο ανέδειξαν στον 20ό αιώνα εξαιρετικά σημαντικοί συγγραφείς όπως ο Παντελής Πρεβελάκης, ο Μανώλης Σκουλούδης, ο Θανάσης Πετσάλης-Διομήδης, αργότερα ο Δημήτρης Σταμέλος, κ.ά. Στην προκείμενη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια αφηγηματική σύνθεση, όπως αναβλύζει από τις αδρές μαρτυρίες της ηρωΐδας δασκάλας Ελένης Φωκά, πλασμένη από την Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου με τρόπο μυθιστορηματικό που επιβάλλει πνευματικά την αναγωγή του πραγματικού δράματος στη διάσταση του θρύλου».