Πολιτισμός

Αφιέρωμα ευγνωμοσύνης στην ηρωική δασκάλα Ελένη Φωκά

Κορυφαίο εθνικο-πολιτιστικό γεγονός στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αφιερωματική φιλολογική εσπερίδα με πολύπτυχο πρόγραμμα ομιλιών, που διοργάνωσαν το Σπίτι της Κύπρου και η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, στην Παλαιά Βουλή, όπου παρουσιάσθηκε η έκδοση του βιβλίου της κύπριας ποιήτριας Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου «Και πολλά επικράνθη – Η Ελένη της Καρπασίας», με θέμα τη μυθιστορηματική ζωή της ηρωικής «Δασκάλας του έθνους» Ελένης Φωκά.

Το πρόγραμμα, που παρουσίασε και συντόνισε ο Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, ξεκίνησε με τους τιμητικούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, που μετέφερε στο ακροατήριο ο Πρέσβης της Κύπρου Σταύρος Αυγουστίδης, του Ακαδημαϊκού-Ομότιμου Καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορου Χαραλαμπάκη και της προέδρου της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος Μαριέττας Μινώτου.

20.1. ΕΛΕΝΗ ΦΩΚΑ 2.jpg

Για το λογοτεχνικό έργο της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου και τη μορφή της Ελένης Φωκά μίλησαν η ιστορικός- διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαρίκλεια Δημακοπούλου, ο Αναπλ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου και η Αναπλ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Λουίζα Χριστοδουλίδου.

Στη διάσταση του Θρύλου

Αναφερόμενος στο βιβλίο ο ποιητής Ευάγγελος Ανδρέου, σημείωσε: «Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό έργο χαρακτηριστικό του είδους της σύγχρονης νεοελληνικής ηρωικής μυθιστορίας το οποίο ανέδειξαν στον 20ό αιώνα εξαιρετικά σημαντικοί συγγραφείς όπως ο Παντελής Πρεβελάκης, ο Μανώλης Σκουλούδης, ο Θανάσης Πετσάλης-Διομήδης, αργότερα ο Δημήτρης Σταμέλος, κ.ά. Στην προκείμενη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια αφηγηματική σύνθεση, όπως αναβλύζει από τις αδρές μαρτυρίες της ηρωΐδας δασκάλας Ελένης Φωκά, πλασμένη από την Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου με τρόπο μυθιστορηματικό που επιβάλλει πνευματικά την αναγωγή του πραγματικού δράματος στη διάσταση του θρύλου».

20.1. ΕΛΕΝΗ ΦΩΚΑ 3.jpg