Κόστος Ζωής

Στο «off» τα φωτοβολταϊκά - Αποσυνδέονται από το σύστημα

Εκνευρισμός επικρατεί ανάμεσα στους καταναλωτές λόγω των συχνών διακοπών στη λειτουργία των φωτοβολταϊκών τους.

Εκνευρισμός επικρατεί ανάμεσα στους καταναλωτές λόγω των συχνών διακοπών στη λειτουργία των φωτοβολταϊκών τους. Ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου προχωρεί όλο και συχνότερα σε διακοπή των οικιακών φωτοβολταϊκών, καθώς παρατηρείται χαμηλή ζήτηση και μεγάλη παραγωγή, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Οι πολίτες δικαιολογημένα παραπονιούνται καθώς ακολούθησαν τις οδηγίες τις Κυβέρνησης, επένδυσαν και εγκατέστησαν φωτοβολταϊκά στις οικίες τους, ωστόσο βλέπουν ότι μέρα παρά μέρα αποσυνδέονται από το σύστημα. Αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών είναι οι καταναλωτές να χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς τους χειρισμούς των αρμοδίων αλλά και προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Βλέπουν ότι το σύστημα της χώρας δεν είναι ικανό για ν’ αντέξει στην αύξηση των οικιακών φωτοβολταϊκών. Απότοκο της όλης κατάστασης είναι ότι στο τέλος του μήνα δεν βλέπουν ούτε διαφορά στην τιμή του ρεύματος.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν μονάδες αποθήκευσης και το σύστημα δεν μπορεί να απορροφήσει περισσότερη παραγωγή. Γι’ αυτό οι αρμόδιοι χώρισαν τα οικιακά συστήματα σε 15 ομάδες, ώστε οι αποκοπές να γίνονται εκ περιτροπής και κυκλικά. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, πρώτα αποσυνδέονται τα φωτοβολταϊκά πάρκα και μετά τα φωτοβολταϊκά των επιχειρήσεων και των σπιτιών.

«Έβαλαν περισσότερα φωτοβολταϊκά σε χωράφια απ’ όσα σήκωνε το δίκτυο»

Για το όλο ζήτημα των φωτοβολταϊκών μίλησε στη «Σ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας «Φωτοβολταϊκά Για Όλους», Κυριάκος Κάλαττας.

Αρχικά ανέφερε ότι, δυστυχώς, έβαλαν περισσότερα φωτοβολταϊκά σε χωράφια απ’ όσα σήκωνε το δίκτυο. «Ήξεραν τις δυνατότητες του δικτύου. Το δίκτυό μας είναι απαρχαιωμένο. Έχει προβλήματα και χρειάζεται η αναβάθμισή του και η βελτίωσή του», είπε.

Συμπλήρωσε ότι ήξεραν πως δεν υπάρχουν κεντρικά συστήματα αποθήκευσης. «Ήξεραν πόσα φωτοβολταϊκά, και πόσες κιλοβατώρες μπορεί να σηκώσει το δίκτυο από ανανεώσιμες πηγές, δηλαδή από ανεμογεννήτριες .Η μέγιστη κατανάλωση που έχουμε, που είναι το καλοκαίρι, είναι γύρω στις 1.250 κιλοβατώρες».

Τόνισε ότι το φορτίο βάσης, που δεν μπορεί να επηρεαστεί με κανέναν τρόπο, είναι το 30% του μέγιστου φορτίου. «Το υπόλοιπο 70% μπορεί να καλυφθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αλλά το 30% του φορτίου βάσης δεν μπορεί να καλυφθεί.  Θα καλυφθεί από συμβατικά καύσιμα είτε πετρέλαιο είτε φυσικό αέριο ή οτιδήποτε», ανέφερε.

Εξήγησε ότι δεν μπορούσαμε να βάλουμε πάνω από 650.000 με 700.000 κιλοβατώρες φωτοβολταϊκά. «Σήμερα εμείς, αν δεν κάνω λάθος, βάλαμε πάνω από 700.000 κιλοβατώρες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Υπογράμμισε ότι οι αρμόδιοι δεν έλαβαν υπόψη ότι οι κατοικίες δεν έβαλαν φωτοβολταϊκά, όπως το ίδιο και σε πολλές επιχειρήσεις. «Έδωσαν αδικαιολόγητα πολλές άδειες και μπήκαν φωτοβολταϊκά μέσα στα χωράφια», είπε.

Ο κ. Κάλαττας διερωτήθηκε αν την ώρα που παρουσιάζεται το πρόβλημα, οι αρμόδιοι αποσυνδέουν όλα τα εμπορικά φωτοβολταϊκά από τα χωράφια. «Δεν πιστεύω ότι τα βγάζουν όλα. Πρέπει να γίνει έλεγχος από κάποιον ανεξάρτητο για να δούμε αν πράγματι εφαρμόζονται αυτά τα οποία ισχυρίζονται».

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και θα αντιμετωπιστεί μόνο με κεντρικά συστήματα αποθήκευσης. «Εάν δεν μπουν κεντρικά συστήματα αποθήκευσης, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει. Δεν είναι εύκολη υπόθεση να αντιμετωπιστεί από τη μια μέρα στην άλλη. Το μόνο το οποίο μπορεί να γίνει, άμεσα, είναι να βγαίνουν τα εμπορικά φωτοβολταϊκά εκτός λειτουργίας και να μην ενοχλούν καθόλου τα οικιακά και τα φωτοβολταϊκά των επιχειρήσεων που τα έβαλαν για σκοπούς αυτοπαραγωγής», τόνισε.

«Ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται»

Ερωτηθείς αν πρέπει οι αρμόδιοι να ενημερώνουν τον κόσμο πότε βγαίνει εκτός λειτουργίας το φωτοβολταϊκό του, απάντησε «βέβαια, πρέπει να το ξέρει διότι καθένας που βλέπει ότι το φωτοβολταϊκό του βγήκε εκτός λειτουργίας, παίρνει τηλέφωνο τον εγκαταστάτη και του λέει, ‘‘χάλασε το φωτοβολταϊκό’’. Πού να ξέρει ότι το έβγαλε εκτός λειτουργίας η Αρχή Ηλεκτρισμού».

Εξήγησε ότι ο κόσμος θα έπρεπε να ενημερώνεται με ανακοινώσεις. «Όπως όταν διακόπτεται η παροχή ρεύματος, βγαίνει μια ανακοίνωση από τα μέσα ενημέρωσης, που λέει ότι διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε συγκεκριμένη περιοχή». Επιπλέον, ανέφερε ότι οι αρμόδιοι έχουν ομαδοποιήσει τις περιοχές και τις έχουν χωρίσει σε 15 ομάδες.

Επεσήμανε ότι το φωτοβολταϊκό όταν βγει εκτός λειτουργίας για οποιοδήποτε λόγο, είτε λόγω διακοπής του ρεύματος είτε λόγω υψηλής τάσης είτε λόγω υψηλής διαφοροποίησης της συχνότητας , επανέρχεται αυτόματα και λειτουργεί κανονικά.

Ωστόσο, όπως είπε, μπορεί και να μην επανέλθει. «Γι' αυτό ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να το έχει υπόψη του και να κάνει έλεγχο ότι πράγματι το φωτοβολταϊκό του επανήλθε για να μην χάσει την παραγωγή», είπε.

«Δικαιολογημένα διαμαρτύρονται…»

 Ο κ. Κάλαττας ανέφερε ότι είναι δικαιολογημένοι οι ιδιοκτήτες των οικιακών φωτοβολταϊκών και των φωτοβολταϊκών των επιχειρήσεων για τη διαμαρτυρία τους. «Από την άλλη να μην τραγικοποιήσουμε τα πράγματα. Πες ότι βγήκε, για παράδειγμα, το φωτοβολταϊκό την Κυριακή που ήταν καλός ο καιρός και δεν είχε μεγάλη κατανάλωση από τους ιδιοκτήτες των κατοικιών. Βγήκε εκτός λειτουργίας περίπου τέσσερεις ώρες. Το ίδιο συμβαίνει και όταν συννεφιάσει ή περάσει ένα σύννεφο πάνω από το φωτοβολταϊκό. Εκείνη την ώρα μειώνεται τόσο πολύ η παραγωγή, που είναι σαν να είναι εκτός. Δεν χάλασε ο κόσμος αν 3-4 φορές τον χρόνο συμβεί αυτό το πράγμα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι δεν καταστράφηκε η επένδυση του οικιακού φωτοβολταϊκού, αλλά, όπως είπε, δεν έπρεπε να συμβαίνει.

Υπογράμμισε ότι το καλοκαίρι δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί έχουμε μεγάλη κατανάλωση, επομένως απορροφά όλην την ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά. «Αλλά μέσα στην άνοιξη, που δεν χρησιμοποιούμε θερμάστρες, δεν χρησιμοποιούμε κλιματιστικά για σκοπούς θέρμανσης, η κατανάλωση περιορίζεται. Τον χειμώνα, όταν είναι καλή η μέρα και δεν κάνει κρύο, η μέγιστη κατανάλωση είναι γύρω στις 400 χιλιάδες κιλοβατώρες την ημέρα».

Εξήγησε ότι η ζημιά εξαρτάται από το πόσες φορές και πόσες ώρες θα βγάλει το φωτοβολταϊκό εκτός. «Η μεγάλη παραγωγή του φωτοβολταϊκού ξεκινάει από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 3:00 το απόγευμα. Άρα είναι αυτή η περίοδος που βγαίνει το φωτοβολταϊκό αν δεν έχουμε κατανάλωση».

Έξυπνοι μετρητές μετά από 6 χρόνια

Μπορεί να πέρασαν χρόνια, όμως η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών είναι πλέον γεγονός.

Στόχος της ΑΗΚ είναι μέχρι τέλος του 2025 να τοποθετηθούν 150.000 έξυπνοι μετρητές και μέχρι τα μέσα του 2026 οι μετρητές να είναι 250.000.

Σε πρώτη φάση οι έξυπνοι μετρητές θα εγκατασταθούν στην περιοχή Τρυπιώτη, στη Λευκωσία, σε μέρος της Γερμασόγειας και του Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό, στην περιοχή Φοινικούδες, στη Λάρνακα και στην Κάτω Πάφο, στην Πάφο.

Ο κ. Κάλαττας κλήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη με τους έξυπνους μετρητές. «Εκείνο που μπορώ να πω για τους έξυπνους μετρητές είναι ότι είναι κάτι πάρα πολύ καλό, πάρα πολύ ωφέλιμο».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι καθυστέρησαν αδικαιολόγητα εδώ και έξι χρόνια. «Έπρεπε να αρχίσει η εγκατάστασή τους από το 2018», σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι είναι κάτι χρήσιμο. «Πιστεύω ότι με τους έξυπνους μετρητές θα μπορούν να βγαίνουν πιο εύκολα, πιο άνετα τα φωτοβολταϊκά εκτός λειτουργίας».

Επίσης, όπως είπε, θα υπάρχει εξοικονόμηση καθώς δεν θα χρειάζονται τα συνεργεία να περιφέρονται σε όλη την Κύπρο για να καταγράψουν την κατανάλωση. «Θα είναι πιο έγκυρη η ενημέρωση του καταναλωτή για την κατανάλωσή του», είπε.