Επιστροφή στα έδρανα της Βουλής με φορτωμένη ατζέντα - Οι προτεραιότητες και τα «καυτά» θέματα
«Αγκάθι» αποτελεί το πλαφόν πώλησης νερού στα αεροδρόμια
Σημαντικό νομοθετικό έργο παραμένει στον «πάγο» και αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή με τη νέα χρονιά. Οι βουλευτές επιστρέφουν στα έδρανα μετά τις γιορτές με γεμάτη ατζέντα.
Όπως αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές στη «Σ», στις προτεραιότητες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το πλαφόν στην τιμή του νερού, η αναβάθμιση του συστήματος i-justice, το νομοσχέδιο για παρενόχληση στον εργασιακό χώρο και ο Συνήγορος του Ασθενούς.
Τα ζητήματα αυτά θεωρούνται κρίσιμης σημασίας και οι βουλευτές καλούνται να εργαστούν εντατικά με τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο να ρυθμιστεί μεγάλο μέρος των θεμάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητα και την ευημερία των πολιτών, το συντομότερο.
Πλαφόν στο νερό
Το πολυσυζητημένο θέμα της θέσπισης ανώτατης τιμής πώλησης εμφιαλωμένου νερού σε συγκεκριμένους χώρους θα βρεθεί και πάλι ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου, ώστε να εξεταστεί ο καθορισμός ενιαίας τιμής πλαφόν σε όλα τα σημεία πώλησης, προκειμένου να προστατεύεται ο καταναλωτής.
Στη σχετική συζήτηση τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συμμετάσχει και ο Υπουργός, Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος ενημέρωσε τη Βουλή για τον σκοπό του νομοσχεδίου και άκουσε τους προβληματισμούς των βουλευτών, καθώς επίσης και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, που παρουσίασε λεπτομέρειες για την εφαρμογή της νομοθεσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, «αγκάθι» αποτελεί το πλαφόν πώλησης νερού στα αεροδρόμια, καθώς υπάρχουν προτάσεις όπως εξαιρεθεί από το νομοσχέδιο, παρόλο που έχει συμπεριληφθεί στο προσχέδιο που ετοιμάστηκε. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ο τρόπος καθορισμού της τιμής.
Ο Υπουργός καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν εκ νέου στη Βουλή για να απαντήσουν με ποιες από τις εισηγήσεις συμφωνούν, ώστε το νομοσχέδιο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση εντός Ιανουαρίου.
Αγγλόφωνα προγράμματα και εναλλακτικό σχολείο
Παρόλο που η Επιτροπή Παιδείας έχει «ξεμπερδέψει» με την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία και τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, τα θέματα που εκκρεμούν είναι πολλά.
Όπως πληροφορείται η «Σ», η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου θα κληθεί να καταθέσει τις τελικές της θέσεις για τα αναλυτικά προγράμματα και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, μετά την κόντρα που ξέσπασε το προηγούμενο διάστημα με την ΟΕΛΜΕΚ. Στόχος είναι να κατατεθεί η σχετική νομοθεσία πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς, ώστε να εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Επιπλέον, αναμένεται να επανέλθει το ζήτημα των αγγλόφωνων προγραμμάτων στα πανεπιστήμια, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά έχει υποχωρήσει σε προτεραιότητα.
Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας θα κληθεί να παρουσιάσει το σχέδιο και τους στόχους για τη λειτουργία του εναλλακτικού σχολείου για παραβατικούς μαθητές, το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονέων παιδιών που φοιτούν στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, όπου μέχρι πρόσφατα κτιζόταν τοίχος που θα διαχώριζε τα παιδιά του σχολείου από τα παιδιά που θα φοιτούσαν στο εναλλακτικό σχολείο.
Οι επικρίσεις για στοχοποίηση των εν λόγω μαθητών ανάγκασε το Υπουργείο να αναθεωρήσει τον αρχικό σχεδιασμό και να αναζητήσει νέα υποδομή για να φιλοξενήσει τους μαθητές.
Εναέριος χώρος και κάμερες
Η Επιτροπή Μεταφορών, απαλλαγμένη πλέον από τη συζήτηση για τους αερόσακους Takata και την ασφάλεια των οδηγών, στρέφει την προσοχή της σε άλλα ζητήματα.
Όπως ανέφεραν μέλη της Επιτροπής στη «Σ», θα κληθούν οι αρμόδιοι φορείς, ώστε να ενημερώσουν σχετικά με τη διαχείριση του εναέριου χώρου και τα προβλήματα που προκαλεί η λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.
Παράλληλα, η Επιτροπή Μεταφορών θα συνεχίσει την εξέταση του ζητήματος του συστήματος φωτοεπισήμανσης, επιχειρώντας να βρει τη βέλτιστη λύση για το θέμα του δεξιού βέλους, το ύψος της ποινής για παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη και την πληρωμή των προστίμων σε δόσεις.
Θα τεθούν επίσης επί τάπητος εισηγήσεις για μείωση της συμφόρησης που δημιουργείται από τη λειτουργία των φώτων τροχαίας και της φωτοεπισήμανσης.
Συνήγορος του Ασθενούς
Η Επιτροπή Υγείας αναμένεται να ξεκινήσει το νομοθετικό της έργο με το νομοσχέδιο για τον Συνήγορο του Ασθενούς.
Αναλυτικά, κάθε χώρος που παρέχει υπηρεσίες υγείας θα είναι υποχρεωμένος, βάσει νομοθεσίας, να διαθέτει αρμόδιο λειτουργό για τα δικαιώματα των ασθενών. Σε αυτόν, οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν τα παράπονα ή τις καταγγελίες τους σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εξυπηρέτησής τους.
Σε κάθε επαρχία θα λειτουργεί Επιτροπή Εξέτασης Παραπόνων, ενώ όλοι οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε έναν «συνήγορο». Ο ρόλος του θα είναι να παρακολουθεί συνολικά τον τομέα της Υγείας, διασφαλίζοντας την ορθή εφαρμογή και την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών.
Στην παρούσα φάση, οι εμπλεκόμενοι καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν τα κενά και τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν και εμπόδισαν την άμεση κατάθεσή του στην Ολομέλεια το προηγούμενο διάστημα. Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, αφορούσαν κυρίως τις διαδικασίες καταγγελιών και τη διαχείρισή τους.
Ο θεσμός αυτός είναι κάτι που θεωρείται αναγκαίο για τους ασθενείς, γι’ αυτό και η Επιτροπή Υγείας βρίσκεται σε φάση κατ' άρθρον συζήτησης του νομοσχεδίου, με σκοπό να το προωθήσει στην Ολομέλεια το συντομότερο δυνατό.
Παρενόχληση στον εργασιακό χώρο
Η Επιτροπή Εργασίας αναμένεται να θέσει ως προτεραιότητα το νομοσχέδιο για τη βία και την παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, το οποίο στοχεύει στη θέσπιση ενός πλαισίου που θα ενθαρρύνει τους εργαζομένους να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά.
Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμενόταν ότι θα είχε κλείσει πριν από τις γιορτές, ωστόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης εντοπίστηκαν κενά στο νομοσχέδιο, για τα οποία το Υπουργείο Εργασίας ζήτησε επιπλέον χρόνο ώστε να διορθωθούν.
Όπως διαπιστώθηκε, οι άτυποι εργαζόμενοι, που συνήθως είναι πιο επιρρεπείς στη βία και την παρενόχληση στον χώρο εργασίας τους, δεν καλύπτονται επαρκώς από τη νομοθεσία. Υπάρχει αίτημα απ’ όλους τους εμπλεκομένους για την ανάπτυξη μιας λύσης που θα επιτρέπει σε αυτούς τους εργαζομένους να καταγγέλλουν τους εργοδότες τους, παρά το γεγονός ότι εργάζονται σε άτυπες συνθήκες, γεγονός που τους καθιστά νομικά «αόρατους».
Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Εργασίας αναμένεται να συζητήσει και τη νομοθεσία για τα θέματα αναπηρίας. Στη Βουλή θα κληθούν εκπρόσωποι του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για να ενημερωθούν και να λάβουν το προσχέδιο της νομοθεσίας και να συζητήσουν την αναδιάρθρωση της επιδοματικής πολιτικής.
Αναβάθμιση i-justice και οικογενειακό δίκαιο
Το πολυσυζητημένο ζήτημα του i-justice αναμένεται να επανέλθει στην ατζέντα της Επιτροπής Νομικών. Οι βουλευτές σχεδιάζουν να ζητήσουν ενημέρωση από το αρμόδιο Υφυπουργείο για τις διαδικασίες που ακολουθεί, μετά την κατάρρευση του e-justice, ώστε να προχωρήσει η ηλεκτρονική δικαιοσύνη μέχρι να αποφασιστoύν τα επόμενα βήματα.
Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι βουλευτές σκοπεύουν να καλέσουν τους εμπλεκομένους για να ενημερωθούν για τα επόμενα βήματα, τον χρόνο επίλυσης του προβλήματος και να κατανοήσουν ποιοι φέρουν τις ευθύνες για την υπάρχουσα κατάσταση.
Η Επιτροπή Νομικών αναμένεται να ασχοληθεί και με τα νομοσχέδια για την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου. Τα τέσσερα νομοσχέδια είχαν παρουσιαστεί στην Επιτροπή τον Σεπτέμβριο και στόχος τους είναι να εκσυγχρονίσουν το οικογενειακό δίκαιο, εισάγοντας μία μεταρρύθμιση με επίκεντρο τα παιδιά, βασισμένη στις ευρωπαϊκές συμβάσεις.
Διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών
Το νομοσχέδιο που παρουσίασε το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, καλείται να συζητήσει τη φετινή χρονιά η Επιτροπή Προσφύγων.
Το νομοσχέδιο αυτό αποσκοπεί στην καθιέρωση διαφανών διαδικασιών για τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών με την εισαγωγή κριτηρίων και μοριοδότησης για την ορθότερη κατανομή τους.
Παράλληλα, αναμένεται να καταργηθεί η δυνατότητα του εκάστοτε Υπουργού Εσωτερικών να έχει την ευχέρεια στο ποιος θα λάβει τουρκοκυπριακή περιουσία.
Πυρκαγιές και χαλλούμι
Κλείνοντας με την Επιτροπή Γεωργίας, με την επιστροφή στα έδρανα της Βουλής αναμένεται αρχικά να εξεταστεί το θέμα διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών και της αυστηροποίησης των ποινών.
Σημειώνεται ότι, για το συγκεκριμένο ζήτημα, βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών νομοσχέδιο που κατέθεσε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου. Σκοπός είναι να ολοκληρωθεί η κατ' άρθρον συζήτηση και να κατατεθεί για ψήφιση εντός Ιανουαρίου, προκειμένου να υπάρξει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο πριν από την καλοκαιρινή περίοδο.
Επίσης, η Επιτροπή θα εξετάσει και το θέμα του χαλλουμιού προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, ιδίως μετά την παρουσίαση μιας νέας μεθόδου από τους αγελαδοτρόφους για την ανίχνευση της γαλακτόσκονης.
Συγκεκριμένα, ο Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων παρουσίασε μία μέθοδο που θα τακτοποιεί το κυπριακό γάλα στην παραγωγή χαλλουμιού. Η μέθοδος αυτή, που θα γίνεται σε συνεργασία με ιδιωτικό εργαστήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα έχει ως στόχο την ανίχνευση τυχόν σκόνης γάλακτος ή γάλακτος με προέλευση από άλλη χώρα στα χαλλούμια που κυκλοφορούν στην αγορά.
Η Επιτροπή θα καλέσει τους αγελαδοτρόφους να εξηγήσουν αναλυτικά τη μέθοδο και τον τρόπο ανάπτυξής της, ενώ θα ζητήσει διευκρινίσεις από το αρμόδιο Υπουργείο, καθώς υπήρχε η άποψη ότι δεν υπήρχε κάποιος τρόπος να ανιχνευτεί η γαλακτόσκονη κατά την παραγωγή του χαλλουμιού.