Παραπολιτικά

Καμία ανοχή στον νεοναζισμό

Οι εικόνες που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με ομάδα μαθητών του Λυκείου Βεργίνας στη Λάρνακα να χαιρετούν ναζιστικά, έχοντας από πάνω τους μια σβάστικα στη θέση «ήλιου», πρέπει να χτυπήσουν όχι καμπανάκι, αλλά καμπάνα για όλους μας. Πολιτεία, κοινωνία, σχολεία, κόμματα, μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως, με αφορμή αυτές τις σοκαριστικές εικόνες των ναζιχαιρετούντων μαθητών, προκαλούν ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες. Διότι φαίνεται πως δεν πρόκειται απλώς για μιαν επιπόλαιη, ανεύθυνη, στιγμιαία εφηβική τρέλα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που υπάρχουν, οι συγκεκριμένοι μαθητές, εδώ και καιρό, οργανώνονται και έχουν δημιουργήσει και σχετικούς λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακινώντας ναζιστικό υλικό, όπως στο Instagram με την ονομασία Verginazi. Και μάλιστα επεχείρησαν να διαδώσουν την ιδεολογία τους προσηλυτίζοντας συμμαθητές τους.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου, αποκάλυψε πως ομάδα νεαρών με νεοναζιστικές ιδέες μετέβη στην Ελλάδα και είχε επαφές με ακραίες οργανώσεις. Σημείωσε, εξάλλου, πως ο αριθμός της εν λόγω ομάδας είναι τριψήφιος.

Ο δικός μου πατέρας πολέμησε εναντίον του χιτλερικού ναζισμού και διετέλεσε αιχμάλωτος σε ναζιστικό στρατόπεδο στη Γερμανία για τέσσερα χρόνια. Για τον λόγο αυτόν έχω μιαν επιπρόσθετη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν τον φασισμό και τον νεοναζισμό, ο οποίος, δυστυχώς, απλώνει απειλητικά τα πλοκάμια του στην Ευρώπη.

Στη δικιά μας κοινωνία δεν έχουν καμία θέση επικίνδυνες ιδεολογίες μίσους, όπως αυτή του νεοναζισμού, πόσω μάλλον στα σχολεία μας.

Θα πρέπει, λοιπόν, ν’ αφιερωθούν κάποιες ώρες στο μάθημα της Ιστορίας, για να περιγραφούν με ωμότητα ποιες ακριβώς ήταν οι φοβερές συνέπειες της ναζιστικής δράσης για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Να προβληθούν μέχρι και οι φρικτές εικόνες από τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, όπου γινόταν η μαζική εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων.

Να εξηγηθεί στα παιδιά και ειδικότερα σε αυτά που πάνω στην πλάκα σχηματίζουν σβάστικες ακόμα και σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, τι ακριβώς σημαίνει αυτό το απεχθές σύμβολο.

Μπορεί να είναι μικρός ο αριθμός των μαθητών που προωθούν τη νεοναζιστική ιδεολογία, αλλά δεν χρειάζονται και πολλοί για να κάνουν τη ζημιά. Και ο Χίτλερ ένας ήταν όταν ξεκινούσε τη δράση του.

Όταν σπάσει το «αβγό του φιδιού» και βγει από μέσα το φίδι, πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί αποφασιστικά και δραστικά προτού μεγαλώσει και γίνει ανεξέλεγκτο…

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ