Νέο κύμα δασμών από τον Τραμπ: Αντίποινα από την Κίνα, απάντηση από τον Μακρόν, αντιδράσεις στις διεθνείς αγορές
Τι σημαίνουν οι δασμοί 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις Ηνωμένες Πολιτείες που προανήγγειλε εχθές ο Αμερικανός πρόεδρος - Στη σειρά και η ΕΕ:
![](/images/AEpHEkFYr5t5NXrtWJWJmE_5FR8=/122112/original/dsd.jpg)
Δασμούς από τους… αιθέρες ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς επέλεξε να γνωστοποιήσει τις προσεχείς κινήσεις του από το Air Force One, αποκαλύπτοντας ότι σχεδιάζει δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρχής γενομένης από σήμερα. Δίνοντας συνέχεια σε έναν ακήρυχτο εμπορικό «πόλεμο», ο «Πλανητάρχης» εξήγησε πως «θα ανακοινώσουμε επίσης τους δασμούς στον χάλυβα τη Δευτέρα», προσθέτοντας, «κάθε χάλυβα που εισέρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να έχει δασμούς 25%», χωρίς να εξαιρεί το αλουμίνιο.
Την ίδια ώρα, με κομμένη την ανάσα αναμένουν οικονομικοί αναλυτές, αλλά και πολιτικά στελέχη τη συνέντευξη Τύπου που προανήγγειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος για τα μέσα της εβδομάδας, όπου προτίθεται να ανακοινώσει μαζικούς νέους αμοιβαίους δασμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να ταιριάξουν με τους δασμούς άλλων χωρών σε αμερικανικά προϊόντα σε δολάρια για δολάρια. «Πολύ απλά, είναι αν μας χρεώνουν, τους χρεώνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, χωρίς να επεκταθεί περισσότερο, αποφεύγοντας ακόμη να διευκρινίσει εάν οι νέοι χάλυβα και αλουμινίου θα είναι πάνω από τους δασμούς που ισχύουν ήδη για τις εξαγωγές από χώρες, όπως η Κίνα.
Δεύτερη φορά… δασμοί
Σημειωτέον ότι ο Τραμπ είχε ενεργοποιήσει το 2018 μια δέσμη δασμών στον χάλυβα και δασμούς 10% στο αλουμίνιο, από τους οποίους εξαίρεσε έναν χρόνο μετά το Μεξικό και τον Καναδά. Αλλά και ξεκινώντας τη δεύτερη θητεία του, επέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα δασμούς 10% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέρα από τους δασμούς που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ στην Κίνα. Η τελευταία απάντησε σχεδόν ακαριαία με δικά της οικονομικά «αντίποινα», εισάγοντας ελέγχους σε 25 σπάνια μέταλλα, ερευνώντας την Google και τοποθετώντας την PVH, ιδιοκτήτρια των brands Calvin Klein και Tommy Hilfiger στη λίστα των «ανεπιθύμητων». Επιπλέον, οι δασμοί του Πεκίνου στα αμερικανικά προϊόντα περιλαμβάνουν φόρο 15% στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και δασμό 10% στο αμερικανικό αργό πετρέλαιο, τα γεωργικά μηχανήματα και τα αυτοκίνητα μεγάλου κινητήρα.
Την ίδια ώρα, οι νέοι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Τραμπ δεν αποκλείεται να πλήξουν σημαντικά την αμερικανική οικονομία, καθώς αμφότερα χρησιμοποιούνται σε βιομηχανίες όπως: η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροδιαστημική, η παραγωγή πετρελαίου, αλλά και στις κατασκευές και τις υποδομές. Υπό αυτό το πρίσμα, ελλοχεύει ο φόβος για πιθανή αύξηση του κόστους παραγωγής στις βιομηχανίες, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να αυξήσουν την τιμή των προϊόντων τους.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς χάλυβα στις ΗΠΑ είναι ο Καναδάς και το Μεξικό, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος «πάγωσε» για ένα μήνα τουλάχιστον τους δασμούς που προόριζε για τα προϊόντα τους. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο Καναδάς αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο του χάλυβα που εισάγεται από αμερικανικές επιχειρήσεις κατά βάρος, ενώ το Μεξικό αντιπροσωπεύει περίπου 12%, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Σιδήρου και Χάλυβας. Πάντως, η εγχώρια παραγωγή στις ΗΠΑ μειώθηκε περίπου 2% πέρυσι σε σύγκριση με το 2023 και μειωμένη σχεδόν 10% από εκεί που βρισκόταν πριν από μια δεκαετία.
Στη σειρά και η ΕΕ;
Το γεγονός, πάντως, ότι ο Πρόεδρος Τραμπ απέφυγε να επεκταθεί αναφορικά με το είδος των δασμών που προτίθεται να θεσπίσει, έχει σημάνει ήδη συναγερμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με δεδομένο ότι ο «Πλανητάρχης» δεν έκρυψε τις τελευταίες ημέρες τη δυσφορία τους για τους δασμούς της ΕΕ στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων, θεωρώντας ότι είναι πολύ υψηλότεροι από τις εισφορές των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας στο BBC προ ημερών ο Αμερικανός Πρόεδρος σχολίασε ότι οι δασμοί στα αγαθά της ΕΕ θα μπορούσαν να συμβούν «αρκετά σύντομα», διαχωρίζοντας, ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο, για το οποίο θα μπορούσε να «επεξεργαστεί» μια ειδική συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, οι αμερικανικοί δασμοί επηρεάζονται από τις διαφορετικές πολιτικές εισαγωγής αγαθών, αλλά και από εταιρικές οικονομικές σχέσεις, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της ΕΕ.
Στο ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρεθεί στο στόχαστρο της επιβολής κυρώσεων από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες στο CNN πως «νομίζω πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι (...) να αντιδράσουμε. Θεωρώ πως, ευρύτερα, η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί αυτό που θέλει κι αυτό που χρειάζεται». «Όταν σκέφτομαι την κατάσταση, η πρώτη μου ερώτηση για τις ΗΠΑ είναι η ακόλουθη: ποιο είναι το πρώτο πρόβλημά σας; Είναι η ΕΕ; Δεν νομίζω. Το πρώτο σας πρόβλημα είναι η Κίνα», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, που εκφράστηκε στα αγγλικά, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ παραμένει «σύμμαχος» της Ουάσιγκτον. «Αν θέλετε η Ευρώπη να επενδύσει περισσότερο και να δεσμευτεί στην ασφάλεια και στην άμυνα (...) νομίζω είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να μην στραφούν εναντίον της Ευρώπης, να μην την απειλούν με τελωνειακούς δασμούς», συνέχισε.
Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ανοιχτά για τυχόν συνέπειες που θα έχουν τα μέτρα αυτής της φύσης για τους Αμερικανούς, λέγοντας πως «αν προχωρούσατε στην επιβολή δασμών σε διάφορους τομείς, αυτό θα οδηγούσε σε άνοδο των τιμών και θα αύξανε τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Αυτό θέλει ο λαός; Δεν νομίζω».
Τσουνάμι αντιδράσεων
Πλην του Προέδρου Μακρόν, μια πρώτη αντίδραση απέναντι στις εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ καταγράφηκε από τον Πρωθυπουργό του Οντάριο, Νταγκ Φορντ, ο οποίος κατηγόρησε σε διαδικτυακή του ανάρτηση τον Τραμπ πως «μετατοπίζει γκολπόστ και το συνεχές χάος, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομία μας», με δεδομένο ότι η παραγωγή χάλυβα του Καναδά συγκεντρώνεται στο Οντάριο. Σχεδόν ταυτόχρονα, οι εξαγγελίες νέων δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν πτώση των αποθεμάτων των μεγάλων νοτιοκορεατικών κατασκευαστών χάλυβα και αυτοκινήτων, όταν η Νότια Κορέα είναι σημαντικός εξαγωγέας χάλυβα στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC oι μετοχές της εταιρείας χάλυβα POSCO υποχώρησαν έως και 3,6%, εκείνες της Hyundai Steel έως και 2,9% και της αυτοκινητοβιομηχανίας Kia Corp κατά 3,6%, κατά τη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών.