Ελλάδα

Σαντορίνη: Συνεχείς οι σεισμοί, πώς κινείται το «σμήνος» – Τι περιμένουν, τι φοβούνται οι ειδικοί

Αν και ενισχύεται συνεχώς το σενάριο πως πρόκειται για σμηνοσειρά, που θα μπορούσε να εκτονωθεί χωρίς να έρθει μεγάλος σεισμός, παραμένει στο τραπέζι και εκείνο της προσεισμικής ακολουθίας

Με συνεχείς, αλλά ασθενείς σεισμούς ξημέρωσε στις Κυκλάδες, μετά τη χθεσινοβραδινή ένταση της δραστηριότητας, που κορυφώθηκε με δόνηση 5 Ρίχτερ.

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στις 26 Ιανουαρίου έχει μετρήσει πάνω από 11.700 σεισμούς. Το «σμήνος» φαίνεται να μεταναστεύει συνεχώς.

Αν και ενισχύεται συνεχώς το σενάριο πως πρόκειται για σμηνοσειρά, που θα μπορούσε να εκτονωθεί χωρίς να έρθει μεγάλος σεισμός, παραμένει στο τραπέζι και εκείνο της προσεισμικής ακολουθίας.

110 άτομα από τη Σαντορίνη φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα, κοντά στη Νέα Μάκρη.

Θα έχει «σβήσει» μέχρι το Πάσχα; 

«Είναι λίγο δύσκολο αλλά γενικά αυτές οι ακολουθίες δεν κρατάνε τόσο συχνά τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν όμως ακολουθίες που κράτησαν και δύο και τρεις μήνες. Δυστυχώς στη Σαντορίνη θα είμαστε σε μια κατάσταση του ''βλέποντας και κάνοντας'', δηλαδή θα πρέπει να αξιολογούμε κάθε εβδομάδα τη σεισμικότητα... Δεν υπάρχει κάποια τεχνική ή επιστημονική γνώση ώστε να μπορέσω να σας πω ότι θα τελειώσει 10 Απριλίου ή 10 Μαρτίου. Πρέπει να κινηθούμε με ένα σενάριο ότι ο όλος ο Φλεβάρης ή μεγάλο κομμάτι του θα περάσει σε αντίστοιχη κατάσταση και θα πάμε σιγά σιγά σε αποκλιμάκωση. Πάντως αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να το εκτιμήσουμε από τώρα», σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο.

Πώς θα γίνει η αποκλιμάκωση

«Όταν λέμε ότι κάτι θα κρατήσει καιρό δημιουργείται η ψευδαίσθηση στον κόσμο ότι κάτι θα αλλάξει μέρα με τη μέρα. Όταν έχουμε σμηνοσειρές ή και η προσεισμική ακολουθία κρατάνε εβδομάδες, πολλές φορές και μήνες. Είναι δυσάρεστο το μήνυμα, δεν είναι εύπεπτο. Αυτή η ακολουθία θα συνεχίζει, και μάλιστα με αυτό το συγκεκριμένο χαρακτήρα», ανέφερε ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

«Μάλιστα επειδή έχει ένα συγκεκριμένο μηχανισμό που δημιουργείται, υπάρχουν επεισοδιακές γενέσεις σεισμών. Δηλαδή εκεί οι σεισμοί γίνονται σε ομαδούλες, μέσα σε 2-3 ώρες θα γίνει ένα 5άρι, ένα 4,6, 5,4,3 μαζεμένα και μετά θα περάσουν 12-16 ώρες, θα ηρεμήσει η ακολουθία και θα νομίζει ο κόσμος ότι έχει ηρεμήσει. Μετά ξανά θα γίνουν ακόμα κάποιοι σεισμοί και κάθε φορά θα έχουμε αυτή την παρεξήγηση. Το ότι κάτι μειώνεται σημειώνεται πολύ ελαφριά και σε βάθος χρόνου. Θα κάνει εβδομάδες να περάσει», πρόσθεσε.

Αρκετά ήσυχα τα πράγματα τις τελευταίες ώρες. Αν και το «σμήνος» συνεχίζει τη δραστηριότητά του, οι δονήσεις είναι εξαιρετικά ασθενείς. Η μεγαλύτερη έφτασε τα 3,8 Ρίχτερ.

Η σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το βράδυ στις Κυκλάδες «δεν σημαίνει τίποτα γιατί απλούστατα δεν υπήρξε θέμα ότι φθίνει προς τα κάτω (η σεισμική δραστηριότητα)», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου.

«Για μένα η πιο σωστή διατύπωση μετά τον 5,2 (που σημειώθηκε πριν από τέσσερις ημέρες) είναι ότι δεν πήγαμε προς τα πάνω», είπε χαρακτηριστικά.  

«Και το 5,2 και το 5,3 είναι μέτριοι σεισμοί που δεν προκαλούν σοβαρές ζημιές που απλά δείχνουν ότι η δραστηριότητα συνεχίζεται απτόητη», συνέχισε, προσθέτοντας πως θα προτιμούσε να έχει γίνει ένας κύριος σεισμός της τάξεως του 6 ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση και να μπούμε σε μια μετασεισμική ακολουθία.