Χημικός ευνουχισμός για βιαστές ανηλίκων
Η αυξητική τάση και οι… 70 παιδοβιαστές εκτός φυλακών

Η έξαρση των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων προσώπων σε συνδυασμό με τις χαμηλές ποινές, που επιβάλλονται στους καταδικασθέντες, ώθησαν τον βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μιχάλη Γιακουμή, να καταθέσει μια τολμηρή πρόταση νόμου.
Συγκεκριμένα, η πρόταση νόμου προνοεί τον χημικό ευνουχισμό σε καταδικασθέντες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων ως μέτρο αποτροπής και προστασίας της κοινωνίας. Επιπλέον, ο βουλευτής ζητά να αυξηθούν οι ποινές που επιβάλλονται στους βιαστές ανηλίκων.
Η εν λόγω πρακτική, αν και θεωρείται αμφιλεγόμενη, εντούτοις εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες, ακόμη και σε ευρωπαϊκές.
«Κάτι πρέπει να γίνει με τις ποινές»
Μιλώντας στη «Σ», ο κ. Γιακουμή ανέλυσε την πρότασή του και εξήγησε γιατί θα πρέπει να εφαρμοστεί και στην Κύπρο. Αρχικά, ανέφερε ότι τον περασμένο Ιούνιο καταδικάστηκε ένα πρόσωπο, το οποίο είχε υπό την επιμέλειά του ένα ανάδοχο παιδί. «Αυτός είχε βιάσει τον 11χρονο και του επέβαλαν 13 χρόνια φυλάκιση. Εκεί σκέφτηκα ότι κάτι πρέπει να γίνει με τις ποινές», είπε.
Συμπλήρωσε ότι από εκεί ξεκίνησε μια έρευνα μαζί με τις Υπηρεσίες της Βουλής για τον χημικό ευνουχισμό και το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως είπε, πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο αφορά όσους θα αποφυλακιστούν Επ’ Αδεία. «Το πρόσωπο αυτό, για να μπορεί να πάει σπίτι του, πρώτα θα υπόκειται σε ευνουχισμό. Δεν θα έχει ορμές και έτσι δεν θα μπορεί να παρενοχλήσει ένα παιδί».
Εξήγησε ότι η πρόταση νόμου προνοεί την αύξηση των ποινών και ακολούθως ο καταδικασθείς που θα αιτηθεί αποφυλάκιση Επ’ Αδεία θα υπόκειται σε ευνουχισμό με τη συναίνεσή του.
«70 παιδοβιαστές βρίσκονται εκτός φυλακών»
Ακόμη, ανέφερε ότι μετά από ενημέρωση που είχε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη, τη δεδομένη στιγμή βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο της Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για αδικήματα σεξουαλικής φύσης κατά ανηλίκων περίπου 70 πρόσωπα. «Επιπλέον υπάρχουν ακόμη 100 περίπου άτομα τα οποία είναι στη φυλακή. Οι 88 είναι κατάδικοι και οι 14 υπόδικοι», ανέφερε.
Υπογράμμισε ότι είναι γεμάτη η πτέρυγα ατόμων που καταδικάστηκαν για σεξουαλικά αδικήματα στην Κύπρο. «Είναι αυξητική η τάση. Είχα συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, όπου θέσαμε το πλαίσιο, ώστε να προχωρήσει η πρόταση νόμου. Συμφώνησε μαζί μου και το βλέπει θετικά και ο ίδιος», τόνισε.
Επεσήμανε ότι η νομοθεσία που είναι σε ισχύ προνοεί μέχρι και ισόβια κάθειρξη για υποθέσεις βιασμών, ωστόσο οι ποινές που επιβάλλονται είναι πολύ χαμηλές.
Ακόμη, ρωτήθηκε αν γνωρίζει πώς κρίνουν την πρότασή του τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, απαντώντας «όχι, δεν έχω κάποια ένδειξη. Εγώ όταν βλέπω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, το θέτω με στόχο να αρχίσει η συζήτηση».
«Έχουμε τις πιο χαμηλές ποινές στην Ευρώπη»
«12 ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν τον χημικό ευνουχισμό»
Ο κ. Γιακουμή αναφέρθηκε και στην έρευνα που διενήργησε η Βουλή για την εφαρμογή του χημικού ευνουχισμού σε ευρωπαϊκές χώρες. Όπως είπε, η εν λόγω πρακτική εφαρμόζεται από 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως οι Πολωνία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ισπανία, Ολλανδία, Σλοβακία, Σουηδία και Τσεχία. «Η έρευνα έδειξε και τη στρέβλωση που υπάρχει στις ποινές. Δεν γίνεται οι ποινές να δημιουργούν θέματα. Έχουμε τις πιο χαμηλές ποινές στην Ευρώπη».
Επανέλαβε ότι η πρόταση νόμου βασίστηκε σε μελέτες που αφορούν παραδείγματα του εξωτερικού. «Η κοινωνία είναι ευαισθητοποιημένη σε τέτοια ζητήματα», είπε.
Τροποποιητικό νομοσχέδιο για την εποπτεία καταδικασθέντων
Τη δεδομένη στιγμή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και εξουσιών της Αρχής Εποπτείας. Ο κ. Χαρτσιώτης απάντησε σε σχετική ερώτηση που του έθεσε ο Μιχάλης Γιακουμή. Συγκεκριμένα, απάντησε ότι «η Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Σεξουαλικά Αδικήματα κατά Ανηλίκων άρχισε να λειτουργεί το 2014, στο πλαίσιο της εφαρμογής του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου του 2024 [Ν. 91(Ι)/2014]. Μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων που καθορίζονται στο άρθρο 51 του εν λόγω Νόμου, η Αρχή Εποπτείας καθορίζει, ανά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις και εισηγήσεις των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, μέτρα ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης ή/και θεραπείας του προσώπου που παραπέμπεται σε αυτή με δικαστικό διάταγμα, με απώτερο σκοπό την κοινωνική επανένταξη των προσώπων αυτών και την αποτροπή επανάληψης του αδικήματος.
»Με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας και αποτελεσματικότητας της Αρχής, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, ετοίμασε τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο υποβλήθηκε στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ως το καθ’ ύλην αρμόδιο, και το οποίο προβλέπει τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων/εξουσιών της Αρχής, ώστε να εντείνει την επιτήρηση των όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων».
Σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού, ο κ. Γιακουμή ανέφερε ότι οι τροποποιήσεις αφορούν τη δήλωση κατοικίας, την ενημέρωση της συμβίας/συμβίου σου ότι έχεις καταδικαστεί για τα εν λόγω αδικήματα, ειδικά αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα. Επιπλέον, μπορεί να υποχρεώσει το εμπλεκόμενο πρόσωπο να αλλάξει πόλη διαμονής, ενώ του απαγορεύει να βρίσκεσαι κοντά σε σχολικές μονάδες αλλά και σε μέρη όπου μπορεί να βρίσκονται συχνά ανήλικα πρόσωπα.
«Εγώ το βλέπω συνδυαστικά. Θα ανοίξουμε τη συζήτηση και θα τεθούν και τα δύο στο τραπέζι. Ευελπιστώ ότι θα πάει σύντομα στη Βουλή για συζήτηση. Δεν είμαι δογματικός. Απλώς θέλω να γίνει η αρχή και να υπάρξει συζήτηση επί του θέματος», είπε καταληκτικά ο κ. Γιακουμή.
Ο χημικός ευνουχισμός είναι μια ιατρική διαδικασία που χρησιμοποιείται για να μειώσει ή να εξαλείψει τη σεξουαλική επιθυμία ενός ατόμου
Τι είναι ο χημικός ευνουχισμός
Ο χημικός ευνουχισμός είναι μια ιατρική διαδικασία, που χρησιμοποιείται για να μειώσει ή να εξαλείψει τη σεξουαλική επιθυμία ενός ατόμου. Πρόκειται για τη μείωση των επιπέδων των ανδρικών ορμονών ή των ανδρογόνων. Έτσι μειώνεται και η σεξουαλική δραστηριότητα.
Ο χημικός ευνουχισμός πραγματοποιείται με τη χρήση φαρμάκων για τη μείωση της παραγωγής των ανδρικών ορμονών με ενέσεις αντι-ανδρογόνων ή με χάπια που προκαλούν το ίδιο αποτέλεσμα. Η τεστοστερόνη μειώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρόμοια με αυτά του χειρουργικού ευνουχισμού. Με τη διαδικασία αυτή μειώνεται η σεξουαλική ικανότητα.
Ο χημικός ευνουχισμός, εντούτοις, δεν διαρκεί για πάντα, αλλά για όσο διάστημα διαρκεί η λήψη φαρμάκων. Μόλις ο λήπτης σταματήσει να παίρνει το φάρμακο, τα επίπεδα των ορμονών επανέρχονται στο φυσιολογικό.
Πώς εφαρμόζεται σε άλλα κράτη
Ο χημικός ευνουχισμός εφαρμόζεται σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και άλλες περιοχές του κόσμου, κυρίως για σεξουαλικούς εγκληματίες και, σε κάποιες περιπτώσεις, ως προαιρετικό μέτρο ή εθελοντική θεραπεία.
Τα κράτη έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην εφαρμογή της πρακτικής, με κάποιες να απαιτούν τη συναίνεση του καταδικασμένου και άλλες να την επιβάλλουν υποχρεωτικά ως μέρος της ποινής ή ως προϋπόθεση για υπό όρους αποφυλάκιση.
Πολωνία: Εφαρμόζεται σε βιαστές, κυρίως σε άτομα που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικές επιθέσεις σε ανηλίκους. Ο χημικός ευνουχισμός μπορεί να επιβληθεί μέσω δικαστικής απόφασης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι καταδικασθέντες μπορεί να συμφωνήσουν να υποβληθούν σε αυτόν εθελοντικά.
Ουγγαρία: Εγκληματίες και κυρίως εκείνοι που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, μπορεί να υποβληθούν σε χημικό ευνουχισμό. Η διαδικασία εφαρμόζεται κατόπιν δικαστικής απόφασης.
Ρωσία: Αν και ο χημικός ευνουχισμός δεν είναι παντού υποχρεωτικός, η Ρωσία επιτρέπει αυτήν την πρακτική για καταδικασθέντες σεξουαλικών εγκλημάτων, κυρίως για τους επαναλαμβανόμενους εγκληματίες, εφόσον συμφωνήσουν με τη διαδικασία.
Δανία: Ο χημικός ευνουχισμός χρησιμοποιείται προαιρετικά σε καταδικασθέντες για σεξουαλικά εγκλήματα. Η διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί μετά από αίτημα του ίδιου του εγκληματία ή με τη σύμφωνη γνώμη του δικαστηρίου.
Σουηδία: Αν και δεν είναι υποχρεωτικός, ο χημικός ευνουχισμός είναι διαθέσιμος για εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί και συμφωνούν με την εφαρμογή του, ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν διαπράξει εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων.
Σλοβακία: Ο χημικός ευνουχισμός μπορεί να επιβληθεί από τα δικαστήρια ως ποινή για σοβαρά σεξουαλικά εγκλήματα, ιδιαίτερα όταν αφορά εγκληματίες που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά παιδιών.
Γερμανία: Επιτρέπει τον χημικό ευνουχισμό σε καταδικασθέντες, ωστόσο αυτή η διαδικασία απαιτεί τη συναίνεση του καταδικασθέντος και εφαρμόζεται σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου επανάληψης εγκλημάτων.
Επιπλέον, ο χημικός ευνουχισμός εφαρμόζεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στις Πολιτείες Καλιφόρνια, Φλόριντα, Τζόρτζια, Λουϊζιάνα και Τέξας, οι οποίες έχουν νομοθετήσει ή εφαρμόσει τον χημικό ευνουχισμό για βιαστές, ιδίως παιδοβιαστές. Ακόμη, η εν λόγω πρακτική εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες όπως οι Ινδονησία, Πακιστάν, Νότια Κορέα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο χημικός ευνουχισμός εφαρμόζεται ως μέτρο αποκατάστασης ή πρόληψης εγκλημάτων, αλλά η ηθική και νομική πλευρά του παραμένει αμφιλεγόμενη, καθώς πολλές χώρες επιλέγουν να μην τον εφαρμόσουν ή να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων σε έκθεσή της είχε χαρακτηρίσει τον χημικό ευνουχισμό υποτιμητικό για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.