Παραπολιτικά

Και τώρα 15χρονοι με πιστόλια...

Άραγε τι είναι το πιο ανησυχητικό; Το ότι ένας 15χρονος κρατούσε σε δημόσιο χώρο, στη μαρίνα Λεμεσού, ένα αεροβόλο πιστόλι και το επεδείκνυε στην παρέα του, ή η ευκολία με την οποία το εξασφάλισε μέσω του διαδικτύου; Μάλλον και τα δύο είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Ευτυχώς είδε το περιστατικό αστυνομικός εκτός καθήκοντος, που περνούσε από την περιοχή, και οδήγησε τον ανήλικο στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού.

Και το αυθόρμητο ερώτημα είναι: Τι να το κάνει ένας 15χρονος ένα αεροβόλο πιστόλι; Διότι δεν μιλάμε για παιχνίδι. Μιλάμε για επικίνδυνο όπλο, που μπορεί, υπό κάποιες συνθήκες, να επιφέρει σοβαρό τραυματισμό ή και θάνατο. Το θέλει απλώς για να κάνει σόου; Το θέλει για κάτι άλλο, όπως, ας πούμε, για εκφοβισμό άλλων; Κανένας δεν ξέρει. Μόνον ο ίδιος μπορεί ν’ απαντήσει.

Το γεγονός είναι ότι το αγόρασε, μαζί με τα ανάλογα σφαιρίδια, από διαδικτυακό ιστότοπο, στην Ελλάδα, με 300 ευρώ. Χωρίς πρόβλημα και χωρίς έλεγχο.

Την ίδια ώρα, ανήλικοι και άλλοι νεαροί χούλιγκαν καταφέρνουν και προμηθεύονται φονικές ναυτικές φωτοβολίδες, που εκτοξεύουν εναντίον αστυνομικών ή και εναντίον των οπαδών άλλης ομάδας. Δεν ξέρω αν τις προμηθεύονται και αυτές από το διαδίκτυο, αλλά η ουσία είναι ότι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, βρίσκονται στα χέρια τους.

Και για να επανέλθουμε στο πιστόλι του 15χρονου, διερωτώμαι αν υπάρχουν οι ασφαλιστικές εκείνες δικλίδες, ώστε να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να παραγγείλει κάποιος διαδικτυακά και να παραλάβει καμιά μικρή... πυρηνική βόμβα!

Η αλήθεια είναι ότι οι αγορές μέσω διαδικτύου παρουσιάζουν συνεχή αυξητική τάση και στην Κύπρο και θα πρέπει να ξαναδούν οι αρμόδιοι το θέμα του ελέγχου των όσων προϊόντων διακινούνται με αυτόν τον τρόπο.

Όπως είναι αναμενόμενο, παράλληλα με την αύξηση των αγορών, πληθαίνουν και τα κρούσματα διαδικτυακής απάτης. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα τέτοιας απάτης σημειώθηκε στη Λεμεσό, όπου επιτήδειοι, που εμφανίζονταν ως αξιόπιστη επενδυτική πλατφόρμα, κατάφεραν να αποσπάσουν από το θύμα τους 430.000 ευρώ σε κρυπτονομίσματα!

Αλλά να κλείσουμε με κάτι πιο ευχάριστο. Οι διαδικτυακές αγορές έχουν και τα ευτράπελά τους. Πριν από κάποια χρόνια, ένας άντρας από τη Μαλαισία παρήγγειλε μέσω διαδικτύου μια μέθοδο... μεγέθυνσης του οργάνου του, αλλά όταν το Ταχυδρομείο του παρέδωσε τη σχετική συσκευή, ανακάλυψε έκπληκτος ότι του είχαν στείλει... έναν μεγεθυντικό φακό!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ