Φλερτάρουν μεν για συζήτηση του Κυπριακού στη Βουλή, αλλά... βγάζουν ουρές
Οι υπέρ, οι κατά και το σκονισμένο κεφάλαιο Δ

Ψάχνουν σανίδα σωτηρίας και συγκάλυψης των αδιάλλακτων τουρκικών σχεδίων ενόψει πενταμερούς, μέσω της προσπάθειας που γίνεται για τη διαθέσιμη διάνοιξη οδοφραγμάτων, η οποία δεν ανατρέπει την κατοχή παρά μόνο την εμβαθύνει, διότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Άγκυρα θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η αντίληψη της συνεργασίας μεταξύ δύο κρατών.
Με αφορμή τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την άφιξη στις 9 Φεβρουαρίου της αναπληρώτριας ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς τάραξε τα ήσυχα νερά της κυπριακής Βουλής, ζητώντας τη συζήτηση του θέματος ενώπιον της Ολομέλειας. Όπως ο ίδιος υποστήριξε, το θέμα έχει εγγραφεί από τον ίδιο τον Οκτώβριο και από τον συνάδελφό του Κωστή Ευσταθίου πριν από 3 περίπου χρόνια, αλλά η διάσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων το ρίχνει στις ελληνικές καλένδες, βρίσκοντας διάφορα προσκόμματα.
Ένα μάλιστα από αυτά εξεφράσθη δημόσια από την ΠτΒ, Αννίτα Δημητρίου, κατά την κοπή της βασιλόπιτας στο συγκρότημα ΔΙΑΣ. Είπε η κ. Δημητρίου ότι δεν έχει θεσμικό ρόλο η Βουλή για να συζητήσει το Κυπριακό, παρ’ όλα αυτά, όταν ηγέρθη το ζήτημα από τον κ. Μυλωνά, απαξάπαντα τα κόμματα συμφώνησαν ότι είναι λογικό να τεθεί το Κυπριακό προς συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας. Φλέρταραν μεν με τη συζήτηση, αλλά και πάλι έθεσαν ουρές ισχυριζόμενα ότι, για να γίνει μια τέτοια συζήτηση, χρειάζεται χρόνος προετοιμασίας και ότι όλοι οι βουλευτές πρέπει να είναι παρόντες.
Έγινε μάλιστα λόγος για να συζητηθεί το Κυπριακό την ερχόμενη Πέμπτη, κάτω από το κεφάλαιο Δ, χωρίς όμως να ληφθεί τελική απόφαση. Και συμβαίνουν όλα αυτά στη Βουλή την ώρα που ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, επιδιώκει μέσα από αλχημείες να αναστήσει το Κυπριακό με διάνοιξη οδοφραγμάτων, χάνοντας την ουσία των πραγμάτων, ή συγκαλύπτοντάς την, κάτι που αποτυπώνεται στην πάγια πλέον τουρκική θέση για ισότιμη κυριαρχία και δύο κράτη. Ο Κ. Στιούαρτ θέλει να έχει κάτι απτό στο χέρι όταν στις 9 Φεβρουαρίου θα επισκεφθεί την Κύπρο η αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ, για να προετοιμάσει το έδαφος της πενταμερούς. Γι’ αυτό, άλλωστε, προγραμματίζεται μια συνάντηση των δύο ηγετών στις 7 ή 8 του μήνα για ευνόητους λόγους.
Οι τοποθετήσεις στην Ολομέλεια
Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις στην Ολομέλεια, ο κ. Μυλωνάς είπε: «Από την εποχή που έχουμε νέο Πρόεδρο στη Βουλή το κεφάλαιο Δ, όπου συζητούνται διάφορα θέματα, έχει ατονήσει και έχει πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων και είναι πολιτικά παραδεχτό ότι η Πρόεδρος της Βουλής έχει την πολιτική ευθύνη γιατί δεν συμβαίνει πολιτική συζήτηση για τους 56 βουλευτές που βρισκόμαστε σε αυτήν την αίθουσα εκπροσωπώντας τον λαό».
Απαρίθμησε μάλιστα μια σειρά θεμάτων, τα οποία έχουν εγγραφεί εδώ και χρόνια και δεν έχουν συζητηθεί: «Θα δώσω παραδείγματα: πριν από τρία χρόνια γράφτηκε το θέμα για την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, για να συζητηθεί αξιολόγηση της πορείας του ΓεΣΥ, θέμα που γράφτηκε από την κοινοβουλευτική Επιτροπή της Υγείας, και η στεγαστική πολιτική. Θέματα που έχουν σχέση και με το Κυπριακό, θέμα που έγραψα και εγώ ζητώντας κατ’ επανάληψιν και από την Πρόεδρο της Βουλής και από το Σώμα, δυστυχώς η σύσκεψη των αρχηγών, οι εκπρόσωποι αυτής, δεν συμμερίζονται την άποψη ότι πρέπει να δοθεί ευκαιρία σε όλους τους βουλευτές να εκφράσουν τις πολιτικές τους θέσεις για διάφορα θέματα που ανέφερα».
Υπερασπιστής της Αννίτας ο Τορναρίτης, επίθεση Άντρου
Των χειρισμών της Αννίτας Δημητρίου, η οποία απουσίαζε από την Ολομέλεια, υπεραμύνθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, προκαλώντας όμως την αντίδραση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού. «Η Πρόεδρος της Βουλής τους τελευταίους έξι μήνες καλεί τα κόμματα να δώσουν τις τελικές τους θέσεις για το πώς το κεφάλαιο Δ θα τοποθετηθεί σε μία βάση στην οποία θα παρίστανται οι βουλευτές, γιατί μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια, όποτε συζητούσαμε στο παρελθόν κεφάλαιο Δ, η εικόνα που εξέπεμπε το κυπριακό Κοινοβούλιο ήταν απογοητευτική».
Το ΕΛΑΜ υπέρ της πρότασης Μυλωνά
Επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι είναι προβληματική η εφαρμογή του κεφαλαίου Δ, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος είπε: «Είχαμε προτείνει στην ΠτΒ να εξετάσει εναλλακτικές μεθόδους να αναπτύσσονται τέτοιες συζητήσεις τόσο στην Ολομέλεια όσο και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές».
Στο πλευρό του Παύλου Μυλωνά τάχθηκε το ΕΛΑΜ, διά στόματος του Προέδρου του, που πήρε τον λόγο λέγοντας: «Συμφωνούμε απόλυτα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μυλωνάς, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσουμε το κεφάλαιο Δ για να μάθει ο κόσμος ακριβώς ποια είναι η θέση του κάθε κόμματος και του κάθε βουλευτή».
Διαδικαστικά και… επίκαιρα
Για την ΕΔΕΚ ο Μαρίνος Σιζόπουλος στάθηκε στα διαδικαστικά, τονίζοντας τη σημασία της ρύθμισης του χρόνου της συζήτησης και της διαδικασίας των ομιλητών, ενώ ο Μάριος Καρογιάν υπεραμύνθηκε της ΠτΒ λέγοντας πως είναι ευθύνη όλων των βουλευτών η παρούσα κατάσταση, προσθέτοντας ότι: «Γιατί όταν εγγράφονται ζητήματα επίκαιρα και βεβαίως περνά ένας και ενάμιση χρόνος και να μη συζητηθούν, τότε δεν έχουν καμιάν αξία».
Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά τις τοποθετήσεις, ο Νίκος Τορναρίτης πήρε εκ νέου τον λόγο προτείνοντας να συζητηθεί το θέμα στην Ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης, για να συναντήσει αντιδράσεις άλλων βουλευτών σχετικά με τον χρόνο προετοιμασίας.