Ειδήσεις

Θύελλα αντιδράσεων για εκδρομές μαθητών στα κατεχόμενα

Ζητούν εξηγήσεις από το Υπουργείο Παιδείας

Αναβρασμός επικρατεί σε γονείς και εκπαιδευτικούς μετά την αποκάλυψη για οργανωμένες εκδρομές μαθητών στα κατεχόμενα, με την ανοχή του Υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα, αιτήσεις συμμετοχής για εκδρομές στο λιμάνι της Κερύνειας έφτασαν στα χέρια μαθητών μέσης εκπαίδευσης, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία, καθώς πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως πληροφορείται η «Σ», η εκδρομή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκδρομές οργανώνονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Κύπρος: Τάξη δίχως τοίχους» που έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας από το 2017 και έχει φέρει σε επαφή περισσότερους από 6.700 μαθητές από διάφορες κοινότητες της Κύπρου. Υλοποιείται από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας και το Σπίτι της Συνεργασίας, ενώ η χρηματοδότησή του προέρχεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Πρωταρχικής σημασίας η ασφάλεια»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για εκδρομές οργανωμένες από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά από τρίτους φορείς.

Τόνισε ότι δεν είναι σωστό να διανέμονται τέτοιες προσκλήσεις στα σχολεία χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση και έλεγχο από το Υπουργείο.

Σημείωσε πως το ζήτημα της ασφάλειας είναι πρωταρχικής σημασίας, ειδικά όταν πρόκειται για μετακινήσεις μαθητών σε περιοχές που δεν βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος των Οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης πρόσθεσε ότι οι ίδιοι έχουν ερευνήσει το ζήτημα σε βάθος και ότι υπάρχει σχετική ανακοίνωση και εγκύκλιος του Υπουργείου που αφορά στο πρόγραμμα.

Υπογράμμισε ότι είναι άλλο να λες ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα και όποιος θέλει μπορεί να συμμετάσχει και άλλο να το προωθείς επίσημα. Επεσήμανε ότι, από τη στιγμή που το Υπουργείο το προωθεί μέσα από δική του εγκύκλιο, σημαίνει ότι έχει γνώση του περιεχομένου του. Δεν μπορεί, απλώς, να μεταβιβάζει πληροφορίες χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη.

«Αμετάβλητη θέση εδώ και δεκαετίες»

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, αλλά υπενθύμισε ότι στο παρελθόν το Υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει συστάσεις να αποφεύγονται μαζικές επισκέψεις μαθητών στις κατεχόμενες περιοχές.

Ο Δημήτρης Ταλιαδώρος εξέφρασε, επίσης, επιφυλάξεις, υπογραμμίζοντας ότι, εάν το Υπουργείο αποφασίσει να οργανώσει εκπαιδευτικές επισκέψεις στα κατεχόμενα, υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης επεισοδίων, καθώς η ασφάλεια των μαθητών δεν μπορεί να διασφαλιστεί.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ δήλωσε ότι οι μαθητές δεν πρόκειται να γίνουν επισκέπτες στην ίδια τους την πατρίδα.

Ζητούν ακόμη και παραιτήσεις

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, ζήτησε εξηγήσεις από το Υπουργείο Παιδείας, μετά από καταγγελίες που δέχθηκε για δύο σχολεία σε Λεμεσό και Λευκωσία. Διερωτήθηκε ποιος έχει εγκρίνει αυτές τις εκδρομές, ποιος είναι ο εκπαιδευτικός τους χαρακτήρας και ποιος έχει την ευθύνη για την παραχώρηση σχετικής άδειας.

Έστρεψε τα «πυρά» του στο Υπουργείο Παιδείας αναφέροντας ότι, πριν από έναν μήνα, δήλωνε πλήρη άγνοια για το ζήτημα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις για το αν έχει εγκρίνει αυτές τις επισκέψεις.

Αν το Υπουργείο πράγματι δεν γνωρίζει, αυτό σημαίνει ότι κάποιος εντός των σχολικών μονάδων πήρε την πρωτοβουλία, και αυτό πρέπει να διερευνηθεί, τόνισε, ζητώντας μάλιστα τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας.

Ο Παύλος Μυλωνάς προειδοποίησε ακόμη και με παραίτηση, εάν δεν σταματήσει η πολιτική καθοδήγηση των μαθητών μέσω τέτοιων δράσεων.

«Τα σχολεία μας έχουν συγκεκριμένο ρόλο, να καλλιεργούν και να ανυψώνουν πνευματικά τα παιδιά μας. Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να μείνουν εκτός εκπαιδευτικού

περιβάλλοντος. Αν κάποιοι θέλουν να μεταφέρουν πολιτικά μηνύματα, ας το κάνουν μέσω των κομματικών νεολαιών ή αλλού, όχι στα σχολεία μας. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, θα υποβάλω την παραίτησή μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τη δήλωση του Παύλου Μυλωνά, σε παρέμβαση προχώρησε και ο Ζαχαρίας Κουλίας, τονίζοντας ότι «είναι η υπουργός που πρέπει να παραιτήσει», και συμβούλεψε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να φροντίσει να βρει έναν «σωστό υπουργό».

«Καμία εμπλοκή»

Το Υπουργείο Παιδείας υποστήριξε ότι η συμμετοχή μαθητών σε προγράμματα και δράσεις που διοργανώνονται από εξωτερικούς φορείς και πραγματοποιούνται σε μη σχολικό χρόνο, πραγματοποιείται σε εθελοντική βάση και με έγκριση των γονέων και κηδεμόνων τους, χωρίς την οποιαδήποτε ευθύνη και εμπλοκή των σχολικών μονάδων ή του ΥΠΑΝ.

Σημειώνει ότι, ειδικά σε θέματα μετάβασης παιδιών στα κατεχόμενα, τα σχολεία δεν έχουν εμπλοκή».

Ωστόσο, έγγραφο με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου 2024, το οποίο φέρει την υπογραφή των διευθυντών Δημοτικής, Μέσης, Τεχνικής Εκπαίδευσης και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αφήνει ερωτήματα.

Ποιοι βρίσκονται πίσω από τις εκδρομές

Η «πρωτοβουλία» αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα Imagine, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και διευθυντές των σχολείων. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας (AHDR) σε συνεργασία με τη γερμανική ΜΚΟ Gesicht Zeigen.

Η σύνδεση του Gesicht Zeigen με το Imagine και το Home of Cooperation βασίζεται σε κοινές δράσεις που επικεντρώνονται «στη συμφιλίωση, τον διάλογο και την εκπαίδευση για την ειρήνη στην Κύπρο».

Το Gesicht Zeigen δραστηριοποιείται στην καταπολέμηση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και της ακροδεξιάς βίας. Στην Κύπρο έχει συνεργαστεί με το πρόγραμμα Imagine, προσφέροντας διαδικτυακά σεμινάρια και εκπαιδευτικό υλικό σε εκπαιδευτικούς.

Το Imagine είναι ένα δικοινοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει στη «γεφύρωση» των διαφορών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μαθητών και εκπαιδευτικών. Υλοποιείται από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας, σε συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση, με την υποστήριξη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Το Gesicht Zeigen έχει συμβάλει στη διεξαγωγή του προγράμματος μέσω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και σεμιναρίων.

Το Home of Cooperation αποτελεί έναν δικοινοτικό χώρο στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας, ο οποίος λειτουργεί ως κέντρο διαλόγου, εκπαίδευσης και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Εκεί φιλοξενούνται δράσεις του προγράμματος Imagine, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες που, όπως αναφέρουν, «προάγουν τη συνεργασία και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων».

Σημειώνεται πως παρόμοιες πρωτοβουλίες πήρε και στο παρελθόν o Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας, όπως η εκπόνηση έκθεσης με την ονομασία «Διαφοροποιώντας την αντίληψή μας για την Παιδεία στην Κύπρο», η οποία χρηματοδοτήθηκε από την «αμαρτωλή» USAID.

Αναπάντητα ερωτήματα

Το ζήτημα των μαθητικών εκδρομών στα κατεχόμενα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για τη διαδικασία έγκρισης, την ασφάλεια των μαθητών και τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα αυτών των επισκέψεων.

Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και η Βουλή ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις, ενώ η στάση από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να εντείνει την ανησυχία και τη σύγχυση.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας οφείλουν άμεσα να ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Ποιος εγκρίνει αυτές τις εκδρομές, ποιοι είναι οι στόχοι τους και, κυρίως, ποιος φέρει την ευθύνη για την οργάνωση και την ασφάλεια των μαθητών.

Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η αβεβαιότητα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τόσο ευαίσθητα ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας και της εκπαίδευσης. Οι πολίτες απαιτούν διαφάνεια, υπευθυνότητα και σαφείς τοποθετήσεις, μακριά από υπεκφυγές και ασαφείς δηλώσεις.