Παιδεία

Προσχολική Αγωγή /Τρόποι διαχείρισης θυμού

Η έννοια Προσχολική Αγωγή έχει να κάνει με το σύστημα εκπαίδευσης. Ξεκινάει μέσα από τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Έχει άμεση σχέση με το γνωσιακό κομμάτι και την κοινωνικοποίηση του παιδιού από την ηλικία ( 4-7,5) ετών.

Συνήθως σε κάποιες χώρες της ΕΕ ξεκινά και πιο νωρίς η διαδικασία εκπαίδευσης και εφαρμογή συγκεκριμένων διαδικασιών και πρακτικών πρωτοκόλλων.

Το κομμάτι της Προσχολικής συνδέεται με το τομέα της Αναπτυξιακής ψυχολογίας και σε μετέπειτα στάδιο, ρυθμίζεται και βελτιώνεται με τον τομέα της Συμβουλευτικής σε μαθητές στα κομμάτια εφηβείας, οικογενειακών σχέσεων, παιδείας -εκπαίδευσης μέσα από την αλληλεπίδραση των κοινωνικών συνόλων.

Ο θυμός είναι μια μορφή αμηχανίας και άμυνας μαζί, εναντίον της φοβίας που μας διακατέχει, ενδοοικογενειακές ανασφάλειες- απογοήτευση γεγονότων που συνεπάγεται με κακεντρέχεια, αδιαφορία, έλλειψη σεβασμού και εμπιστοσύνης. Π.χ. εάν το άτομο απειλείται από λεκτική, συναισθηματική βία, βάση το πώς το αντιλαμβάνεται και το αντιμετωπίζει, τότε προχωρά σε επίθεση εσωτερικά προς τον εαυτό του, αρνείται να αποδεχτεί και να βρει λύση με τελικό αποτέλεσμα: 95% επιθετικότητα και με δόλιο τρόπο και χειριστικότητα προς το εξωτερικό σύνολο άλλων ατόμων.

Να αναφέρουμε ότι τα άτομα που έχουν υποστεί ανά περιόδους αρνητικές συναισθηματικές συμπεριφορές και δεν μπορούν να τις διαχειριστούν ξεκινώντας από την παιδική ηλικία, δεν τρέφονται με τα κατάλληλα τρόφιμα, συνήθως τρώνε βιαστικά, δεν τρώνε όταν πεινούν, δεν ενυδατώνονται με νερό βασικό στοιχείο επί καθημερινής βάσεως τουλάχιστον ένα λίτρο, δεν γίνεται καλή χώνεψη στην πέψη.

Τρόποι διαχείρισης θυμού στα παιδιά προσχολικής ηλικίας

  1. Πρέπει να είσαι ώριμος γονέας για να μπορείς να παρέχεις πρώτα συναισθηματική ασφάλεια. Μην συγχύζεται τις έννοιες και τις διαδικασίες του συναισθήματος και του υλιστικού κομματιού.
  2. Βάλτε υγιείς όρια στα παιδιά σας.
  3. Δεν διώχνω το παιδί μου, επειδή έκανε λάθος διότι προκαλείτε περισσότερη αναστάτωση.
  4. Δημιουργώ υγιείς συνθήκες ομαδικότητας προς το παιδί, δηλ. επιτραπέζια παιχνίδια, αθλητισμός κτλ.
  5. Βοηθώ στη συναισθηματική νοημοσύνη και ανάπτυξη του παιδιού μέσω διαφόρων μοτίβων και άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων.