Ειδήσεις

Τέσσερεις νεκροί στην άσφαλτο τον πρώτο μήνα του 2025

Συγκλονισμό και οδύνη προκαλούν οι θάνατοι που σχετίζονται με τροχαία δυστυχήματα, πόσω μάλλον όταν αφορούν ανήλικους οδηγούς και 20χρονα παιδιά.

Συγκλονισμό και οδύνη προκαλούν οι θάνατοι που σχετίζονται με τροχαία δυστυχήματα, πόσω μάλλον όταν αφορούν ανήλικους οδηγούς και 20χρονα παιδιά.

Μέσα σ’ ένα βράδυ έσβησαν τα όνειρα του Χρίστου και του Γιώργου κι έντυσαν στα μαύρα τις οικογένειές τους. Η πρώτη τραγωδία σημειώθηκε την Τετάρτη, στις 19:10. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο άτυχος 20χρονος μοτοσικλετιστής συγκρούστηκε με όχημα που οδηγούσε 64χρονος, ο οποίος είχε αντίθετη πορεία από τη μοτοσικλέτα, σε δρόμο της Λακατάμειας. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν και οι δύο οδηγοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου οι επί καθήκοντι ιατροί διαπίστωσαν τον θάνατο του 20χρονου.

Μετά από τρεις ώρες έμελλε να χάσει τη ζωή του ο δεκαεξάχρονος μαθητής Χρίστος Παναγή, από τον συνοικισμό Αγίων Αναργύρων στη Λάρνακα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, «γύρω στις 22.30, ενώ ο 16χρονος οδηγούσε μοτοποδήλατο κατά μήκος της οδού Ευξείνου Πόντου στα Λιβάδια, σε κάποιο σημείο του δρόμου απώλεσε τον έλεγχό του, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στο πεζοδρόμιο και στη συνέχεια σε πινακίδα».

Ο ανήλικος οδηγός τραυματίστηκε θανάσιμα. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, όπου οι επί καθήκοντι ιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του». Από τις έρευνες της Αστυνομίας στη σκηνή εντοπίστηκε κράνος, αλλά διενεργούνται εξετάσεις, κατά πόσον τη δεδομένη στιγμή ο νεαρός φορούσε το προστατευτικό κράνος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θάνατος των δύο νεαρών οφείλεται σε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση, λόγω οδικού τροχαίου δυστυχήματος.

Τέσσερεις νεκροί τον πρώτο μήνα του 2025

Τα θανατηφόρα δυστυχήματα στην Κύπρο αποτελούν ένα σοβαρό κοινωνικό και δημόσιο πρόβλημα, με σημαντικές συνέπειες για την ασφάλεια των πολιτών και την ποιότητα της ζωής τους. Τα θανατηφόρα ατυχήματα συχνά οφείλονται σε παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, στην υπερβολική ταχύτητα, τη μέθη, τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση αλλά και τη μη χρήση κράνους ή ζώνης από τους οδηγούς και τους επιβάτες.

Τα στοιχεία που αφορούν τα θανατηφόρα ατυχήματα καταδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος, αλλά και την ανάγκη για λήψη δραστικών αποφάσεων με στόχο τον περιορισμό των θανατηφόρων συγκρούσεων.

Από την 1η μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2025 καταγράφηκαν 4 θανατηφόρα ατυχήματα με 4 νεκρούς. Κατά το ίδιο διάστημα για το έτος 2024 είχαμε 2 θανατηφόρα δυστυχήματα με 5 νεκρούς, ενώ το 2023 ήταν 6 θανατηφόρες συγκρούσεις με 6 θύματα.

Χρονιές Θανατηφόρα δυστυχήματα Νεκροί

2023 6 6

2024 2 5

2025 4 4

*Από 1 μέχρι 31 Ιανουαρίου

261 νεκροί τα τελευταία χρόνια

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση στα θανατηφόρα δυστυχήματα άρχισε να καταγράφεται από πέρσι. Συγκεκριμένα, το 2024 καταγράφηκαν 41 θάνατοι από 36 θανατηφόρες συγκρούσεις. Πρόκειται για 7 νεκρούς περισσότερους από το 2023, οπότε καταγράφηκαν 34 θάνατοι από τροχαίες συγκρούσεις.

Όσον αφορά τις προηγούμενες χρονιές, το 2019 είχαμε 52 νεκρούς, το 2020 ήταν 48, το 2021 έχασαν τη ζωή τους 45 άτομα, ενώ το 2022 οι νεκροί ανήλθαν σε 37. Συνολικά μέσα σε 5 χρόνια και έναν μήνα έχασαν την ζωή τους 261 άνθρωποι

Χρονιές Νεκροί

2019 52

2020 48

2021 45

2022 37

2023 34

2024 41

2025 4 Ιανουάριος*

«Μπορεί να χάσεις τη ζωή σου με ταχύτητα 15 χιλιομέτρων»

Στη «Σ» μίλησε ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Τροχαίας και νυν Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας, Ανδρέας Παπάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα των οδικών συγκρούσεων αλλά και στη χρήση μοτοσικλετών από ανήλικους και νεαρούς.

Αρχικά ανέφερε ότι η οδήγηση μοτοσικλέτας είναι 10 φορές πιο επικίνδυνη από την οδήγηση αυτοκινήτου. «Με τη μοτοσικλέτα μπορεί με ταχύτητα 10-15 χιλιόμετρα να χάσεις τη ζωή σου σε δυστύχημα. Με το αυτοκίνητο δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο».

Συμπλήρωσε ότι η οδήγηση το βράδυ είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τα αυτοκίνητα και για τις μοτοσικλέτες. «Το θανατηφόρο στο Φρέναρος με θύματα τρεις νεαρούς έγινε βράδυ. Το τετραπλό θανατηφόρο την Πρωτοχρονιά του 2024, στη Λεμεσό, έγινε βράδυ. Τα αναφέρω για να υποστηρίξω ότι η οδήγηση είναι επικίνδυνη το βράδυ και ακόμη πιο επικίνδυνη όταν κυκλοφορούμε με μοτοσικλέτα».

«Αυξήσαμε τις μοτοσικλέτες στην Κύπρο»

Διερωτήθηκε πώς μπορεί η Αστυνομία να ελέγξει πάνω από 60 χιλιάδες μοτοσικλέτες που κυκλοφορούν σήμερα στην Κύπρο. «Οι μοτοσικλέτες πριν από 10 χρόνια ήταν πολύ πιο λίγες. Ενώ είναι γνωστό πόσο επικίνδυνη είναι η οδήγηση μοτοσικλέτας, εμείς στην Κύπρο έχουμε αυξήσει τον αριθμό τους», είπε.

Ο κ. Παπάς σημείωσε ότι το αδίκημα της οδήγησης χωρίς κράνος ανέρχεται σε 200 ευρώ πρόστιμο και σε 400 ευρώ τη δεύτερη φορά του παραπτώματος, προσθέτοντας ότι φέρουν ευθύνη οι γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους να οδηγούν μοτοσικλέτες ενώ είναι ανήλικοι.

Ακόμη ανέφερε ότι στις ευρωπαϊκές χώρες οι αστυνομικοί της Τροχαίας εργάζονται λιγότερο απ’ όσο εργάζεται η Τροχαία της Κύπρου, γιατί δεν αντιμετωπίζουν κάθε λίγο προβλήματα με ανήλικους που οδηγούν μοτοσικλέτες χωρίς κράνος. «Πριν από λίγους μήνες στη Λεμεσό είχαμε το δυστύχημα με 16χρονο που οδηγούσε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού και δεν φορούσε κράνος», είπε.

«Να μην εκπλαγούν αν το παιδί τους εμπλακεί σε δυστύχημα»

Επεσήμανε ότι, «εάν οι γονείς δεν αντιληφθούν πόσο επικίνδυνη είναι η οδήγηση μοτοσικλέτας από νεαρά άτομα και ειδικά το βράδυ, τότε να αναμένουν τα χειρότερα. Να μην εκπλαγούν αν το παιδί τους εμπλακεί σε δυστύχημα».

Επιπλέον, ανέφερε ότι τον περασμένο χρόνο καταγράφηκαν 10 θάνατοι μοτοσικλετιστών. «Οι 7 δεν έφεραν κράνος. Αν φορούσαν το κράνος τους, θα είχαν 80% πιθανότητες να ζήσουν», είπε. Πρόσθεσε ότι από τους 20 νεκρούς οδηγούς και επιβάτες οχήματος του περσινού έτους, οι 16 δεν φορούσαν τη ζώνη τους.

Ο κ. Παπάς υπογράμμισε ότι, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν κατά καιρούς, στην Κύπρο υπάρχουν χιλιάδες νεαροί οι οποίοι γνωρίζουν ότι η οδήγηση μοτοσικλέτας είναι επικίνδυνη γιατί τους μίλησαν οι γονείς τους για την οδική ασφάλεια. Ακόμη, ανέφερε ότι στην Κύπρο το 99% των μοτοσικλετιστών είναι άντρες. «Οι κοπέλες δεν αναζητούν μοτοσικλέτα», ανέφερε.

«Για 7 στους 10 θανάτους μοτοσικλετιστών φέρει ευθύνη ο οδηγός του οχήματος»

Επιπρόσθετα είπε ότι η κύρια αιτία θανάτου ενός μοτοσικλετιστή είναι η κρανιοεγκεφαλική κάκωση. «Δυστυχώς, πολλά θανατηφόρα γίνονται επειδή οι οδηγοί δεν σέβονται τον μοτοσικλετιστή, με αποτέλεσμα να αποκόπτουν την πορεία της μοτοσικλέτας. Για επτά στους δέκα νεκρούς μοτοσικλετιστές φέρει ευθύνη ο οδηγός του οχήματος. Ωστόσο, εμείς στην Κύπρο τα

τελευταία 10 χρόνια έχουμε αυξήσει τον αριθμό των μοτοσικλετών. Από 40.000 φτάσαμε τις 64.000 μοτοσικλέτες».

Τέλος, αφού έδωσε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο θυμάτων, ανέφερε ότι «εύχομαι οι γονείς που θα διαβάσουν το κείμενο να μετρήσουν πόσο επικίνδυνη είναι η μοτοσικλέτα και να αρνηθούν στα παιδιά τους την αγορά μοτοσικλέτας».