Χιλιάδες άτομα εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη - Νέο βίντεο από κατολισθήσεις στη Βλυχάδα
Πλήθος κόσμου στα πρακτορεία της Σαντορίνης, αναζητούν εισιτήρια για να φύγουν από το νησί
![](/images/xnjChz5jee_lR6Nx53yIduVeJJE=/121903/original/Stigmiotupo_othones_2025-02-04_132115.png)
Η σεισμική ακολουθία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις Κυκλάδες συνδέεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας Αβραάμ Ζεληλίδης.
Εξηγώντας ακριβώς τι συμβαίνει γεωλογικά, ο κ. Ζεληλίδης ανέφερε:
«Όπως βυθίζεται η Αφρική κάτω από την Ευρώπη σε ένα τόξο που περνάει νότια της Κρήτης, βυθιζόμενη η Αφρική σε ένα βάθος περίπου 80 χιλιομέτρων, αρχίζει και λιώνει το υλικό και έτσι δημιουργείται ένα αντίστοιχο τόξο, το ηφαιστειακό τόξο που πιάνει τα Μέθανα, την Μήλο, τη Νίσυρο φτάνει μέχρι το Σουσάκι. Άρα λοιπόν είναι γνωστό ότι τα ηφαίστεια είναι ενεργά. Έχουν να δώσουν πολύ καιρό εκρήξεις. Μόνο της Σαντορίνη είναι που λειτουργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα υπόλοιπα δεν έχουν δώσει δραστηριότητες, αλλά εμείς θεωρούμε ότι το ηφαιστειακό τόξο είναι ενεργό και ανά πάσα στιγμή μπορούν να ενεργοποιηθούν και τα υπόλοιπα».
Νέο βίντεο από τις χθεσινές κατολισθήσεις στην παραλία Βλυχάδα της Σαντορίνης
Νέα κατολίσθηση μετά από σεισμική δόνηση στο Φηροστεφάνι στη Σαντορίνη
Δυνάμεις στέλνουν στην Αμοργό, την ώρα που η μία σεισμική δόνηση διαδέχεται την άλλη.
Μέχρι στιγμής στο νησί της Αμοργού βρίσκονται πέντε πυροσβεστικά οχήματα, ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τέσσερα φορτηγά του ΔΕΔΔΗΕ.
Τι συζητήθηκε στη διυπουργική σύσκεψη: Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση ενός μεγαλύτερου συμβάντος
Οι τρόποι και η αντιμετώπιση ενός ενδεχομένως μεγαλύτερου συμβάντος συζητήθηκαν στη σημερινή διυπουργική σύσκεψη για τους σεισμούς ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό παρουσία του Βασίλη Κικίλια.
Όπως τονίζει ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, το ρήγμα είναι μικρότερο του ρήγματος της Αμοργού που ακόμα και αν διαρρηχθεί θα δώσει μικρότερης ισχύς σεισμούς από το ρήγμα του 1956.
Ο σχεδιασμός έχει γίνει από το καλοκαίρι, όπως είπε ο κ. Παπαζάχος και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
- τους χώρους καταφυγής του πληθυσμού
- τη μεταφορά των ατόμων με ειδικές ανάγκες
- το διαιτολόγια και τη σίτιση των ανθρώπων στην ύπαιθρο
Στα εκδοτήρια ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σπεύδουν οι κάτοικοι της Σαντορίνης, αναζητώντας διαφυγή από το νησί που δονείται ασταμάτητα από τους σεισμούς τις τελευταίες ημέρες.