Οδοιπορικό διήμερο από τον Σύλλογο Περιπατητών Κοιλάδας Αγ. Αναργύρων Σερρών-ΣΥ.ΠΕ.Κ.Α.Α.Σ.
![](/images/yOYtUvo9hfMtCB50ZpT5Pd365x4=/121885/original/4.2._SERRES_1.jpg)
Ο Σύλλογος Περιπατητών Κοιλάδας Αγ. Αναργύρων Σερρών-ΣΥ.ΠΕ.Κ.Α.Α.Σ. πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο 1-2 Φεβρουαρίου 2025 ένα διήμερο οδοιπορικό, με κύριους προορισμούς την Ελάτη (υψόμ.900 μ.), το Περτούλι (1150 μ), τη λίμνη Πλαστήρα και την πόλη των Τρικάλων.
Στη λίμνη, έγινε περιήγηση των περιπατητών στο εντυπωσιακό φράγμα που εγκαινιάστηκε το 1959. Η λίμνη, αποτελεί τον φυσικό αποταμιευτήρα με 450 εκ. κυβ. νερού που αρδεύει τον Θεσσαλικό κάμπο και τροφοδοτεί τον υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ρεύματος στο χωριό Μητρόπολη. Έργο πνοής, παραγωγής και ανάπτυξης.
Η διανυκτέρευση έγινε στους περιποιημένους ξενώνες του χωριού Ελάτη. Εκεί πραγματοποιήθηκε και η παραδοσιακή εθιμική κοπή της βασιλόπιτας του συλλόγου. Ακολούθησε αυθεντικό γλέντι με ζωντανή μουσική και χορό.
![4.2. ΣΕΡΡΕΣ 2.jpg](/media/images/4.2._SERRES_2.width-600.jpg)
Την επομένη, Κυριακή το πρωί, οι συμμετέχοντες στο οδοιπορικό ανέβηκαν στον πολύ μικρό ορεινό οικισμό, το Περτούλι, «σφηνωμένο» στις δασόφυτες πλαγιές του Κόζιακα και φωτογραφήθηκαν στα ριζά της χιονοδρομικής πίστας. Η πίστα σήμερα, αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών για αθλητικό χειμερινό τουρισμό, το δε δάσος του Περτουλίου ερευνητικό και μελετητικό κέντρο που ανήκει στο Α.Π.Θ.
Σε όλη τη διαδρομή, από τη λίμνη Πλαστήρα μέχρι το Περτούλι, οι συμμετέχοντες διασχίσανε τη φυσική άγρια ομορφιά της οροσειράς των Αγράφων, απόληξη της Νότιας Πίνδου. Τα ιστορικά και απρόσιτα, απροσκύνητα, περήφανα και ελεύθερα Άγραφα, τον περισσότερο χρόνο χιονισμένα, είναι μεταξύ άλλων και πατρίδα ηρώων όπως ο Γ. Καραϊσκάκης, ο Κατσαντώνης κ.ά.
Επιστρέφοντας, απόλαυσαν το γεύμα τους στην πόλη των Τρικάλων με την ιδιαίτερη γαστρονομία της.
Στο διήμερο οδοιπορικό, τα 60 μέλη περιπατητές και φίλοι του συλλόγου, ενημερώθηκαν για πλήθος ιστορικών, πολιτιστικών, αναπτυξιακών και φυσικών μνημείων και γνωρισμάτων των Θεσσαλικών νομών Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Μεταξύ άλλων, γνώρισαν από κοντά, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τον εντυπωσιακό συνδυασμό της πέτρας και του ξύλου από την τοπική μαστορική τέχνη.
Επισκέφθηκαν και αποθανάτισαν με τον φακό τους παρθενικά λιβάδια, αστείρευτα ποτάμια, γραφικά μονοπάτια, τοξωτές γέφυρες που βαστούν αιώνες, και φέρανε μαζί τους τοπικά προϊόντα της ορεινής Ελλάδας.