Αντιδράσεις για την πρόταση Τραμπ να κάνει τη Γάζα τη… «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής»- «Απαράδεκτο» το σχέδιο για την Τουρκία
Συνταγή για τη δημιουργία χάους, λέει η Χαμάς-«Δεν υπάρχει καν περίπτωση να το συζητήσουμε», διαμηνύει η Άγκυρα
![](/images/igUiLeB1Ysic7nAPw4B0-PXNkDs=/121960/original/Stigmiotupo_othones_2025-02-05_143051.png)
Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Λωρίδα της Γάζας που θέλει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλαμβάνουν τον έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα και τους Παλαιστίνιους να μετεγκατασταθούν μόνιμα αλλού.
Ο Τραμπ χαρακτήρισε την πρότασή του ως έργο ανάπλασης, υποστηρίζοντας ότι η Γάζα θα μπορούσε να γίνει «η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».
Πώς σχολίασε το Ισραήλ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου,παρουσία του οποίου έκανε τις δηλώσεις του ο Τραμπ, δεν τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του σχεδίου αλλά το χαρακτήρισε «μια νέα ιδέα που θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία». Πάντως δύο ακροδεξιοί υπουργοί, ένας νυν και ένας πρώην, της κυβέρνησης του Ισραήλ χαιρέτισαν ενθουσιωδώς την πρόταση του Αμερικανού προέδρου.
Ο Μπεζαλέλ Σμότριχ, υπουργός Οικονομικών και προσωπικότητα της άκρας δεξιάς του Ισραήλ, δεσμεύθηκε να κάνει τα πάντα ώστε να «ταφεί οριστικά» η ιδέα της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους. «Το σχέδιο που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος Τραμπ είναι η πραγματική απάντηση στην 7η Οκτωβρίου», δήλωσε ο Σμότριχ αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ που αποτέλεσε το έναυσμα για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. «Τώρα θα εργαστούμε για να θάψουμε οριστικά (…) την επικίνδυνη ιδέα (της δημιουργίας) ενός παλαιστινιακού κράτους», πρόσθεσε στον λογαριασμό του στο Telegram.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, ο ακροδεξιός Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, εξήρε την πρόταση του Τραμπ, σύμφωνα με τον οποίο οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να μετακινηθούν εκτός της Λωρίδας της Γάζας, χαρακτηρίζοντάς την «τη μοναδική λύση». Σε ανάρτησή του στο Χ ο Μπεν Γκβιρ επεσήμανε ότι το «να ενθαρρύνονται» οι κάτοικοι της Γάζας να απομακρυνθούν από τον θύλακα είναι η μοναδική σωστή στρατηγική. Μάλιστα ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να υιοθετήσει την πολιτική αυτή «αμέσως».
Ο σκληροπυρηνικός πρώην υπουργός, που συμμετέχει στο πολιτικό κίνημα που τάσσεται υπέρ του εβραϊκού εποικισμού της Γάζας, και δύο άλλοι υπουργοί του ακροδεξιού κόμματός του παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση τον Ιανουάριο λόγω της συμφωνίας εκεχειρίας που σύναψε το Ισραήλ με τη Χαμάς.
Αυτοί δεν ήταν οι μόνοι από το Ισραήλ που εντυπωσιάστηκαν με την πρόταση Τραμπ. Αρκετοί υπουργοί από την κυβέρνηση του Νετανιάχου εξέφρασαν σε αναρτήσεις τους στο Χ την ικανοποίησή τους.
Ενδεικτικά,
«Αυτό συμβαίνει όταν συναντιούνται δύο γενναίοι ηγέτες», έγραψε η υπουργός Μεταφορών Μίρι Ρέγεβ.
Ο υπουργός Ενέργειας Έλι Κοέν σχολίασε ότι είναι ένα «ιστορικό πρωινό για το κράτος του Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο».
Ο πρόεδρος της Κνεσέτ Αμίρ Οχάνα έκανε λόγο για «την αυγή μιας νέας μέρας».
Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μίκι Ζοχάρ δήλωσε: «Έχουμε έναν σπουδαίο πρωθυπουργό και έναν καταπληκτικό Αμερικανό Πρόεδρο! Ευχαριστώ τον Θεό για αυτό το θαύμα που έκανε για τον λαό του Ισραήλ».
Πιο προσεκτικός ήταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ ο οποίος σχολίασε ότι η συνέντευξη Τραμπ ήταν «μια καλή συνέντευξη Τύπου για το κράτος του Ισραήλ». «Θα πρέπει να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες για να καταλάβουμε ποιο είναι το σχέδιο στη Γάζα», είπε, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να παρουσιάσει «ένα συμπληρωματικό σχέδιο στους Αμερικανούς» κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον στα τέλη του μήνα. «Ο ρόλος της ισραηλινής ηγεσίας είναι να παρουσιάζει σχέδια, όχι απλώς να περιμένει τους Αμερικανούς», ανέφερε.
Απορρίπτει η Χαμάς
Αντιδρώντας ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, απέρριψε την πρόταση του Τραμπ, προειδοποιώντας για πιθανό «χάος». «Θεωρούμε τις δηλώσεις του συνταγή για τη δημιουργία χάους και έντασης στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά στο Newsweek.
Πιο αιχμηρά ήταν τα σχόλια του εκπρόσωπου της Χαμάς Αμπντέλ Λατίφ αλ Κανού, ο οποίος έκανε λόγο για «αμερικανική ρατσιστική στάση» που «ευθυγραμμίζεται» με την ισραηλινή ακροδεξιά». Ο στόχος του είναι «να εκτοπίσει τους ανθρώπους μας και να εξαφανίσει την υπόθεσή μας».
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε επίσης την «σθεναρή του απόρριψη» της πρότασης του προέδρου των ΗΠΑ, ενώ το μέλος του πολιτικού γραφείου των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, Μοχάμεντ αλ-Μπουχάιτι, έκανε λόγο για «αμερικανική αλαζονεία» που θα κλέψει τα πάντα εάν αντιμετωπιστεί με «υποταγή από τους Άραβες».
Η πρόταση έχει προκαλέσει έντονη κριτική όχι μόνο από την Χαμάς αλλά από ηγέτες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ τους και σύμμαχοι των ΗΠΑ, από χώρες της Μέσης Ανατολής και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αρνητικά έχουν εκφραστεί ακόμα ορισμένα μέλη του κόμματός του, όπως ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας Τομ Τίλις και ο γερουσιαστής του Μιζούρι Τζος Χάουλι.
Ακολουθούν οι πιο έντονες αντιδράσεις στις δηλώσεις Τραμπ
Η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν ταχθεί κατά του σχεδίου μετεγκατάστασης των Παλαιστινίων. Σε σημερινές του δηλώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου ζήτησε την ταχεία ανοικοδόμηση της Γάζας χωρίς τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων.
Τουρκία
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου. «Η δήλωση του Τραμπ για τη Γάζα είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Φιντάν σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. «Το να απελαθούν (οι Παλαιστίνιοι) από τη Γάζα είναι ένα ζήτημα που δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε εμείς ούτε οι χώρες της περιοχής. Δεν υπάρχει καν περίπτωση να το συζητήσουμε», επέμεινε.
Σύμφωνα με τον Φιντάν, οποιαδήποτε σχέδια να αφεθούν οι Παλαιστίνιοι «έξω από την εξίσωση» θα οδηγήσει σε περισσότερη σύγκρουση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα επανεξετάσει τα μέτρα που έχει λάβει εναντίον του Ισραήλ -ανάκληση πρεσβευτή, διακοπή των εμπορικών σχέσεων-, αν οι φόνοι Παλαιστινίων σταματήσουν και αλλάξουν οι συνθήκες ζωής τους.
Σαουδική Αραβία
Η Σαουδική Αραβία απέρριψε επίσης την πρόταση του Τραμπ, επαναλαμβάνοντας τη θέση της για το παλαιστινιακό κράτος.
«Η Σαουδική Αραβία απορρίπτει κάθε προσπάθεια εκτόπισης των Παλαιστινίων από τη γη τους», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας. Στην ανακοίνωση τονίστηκε επίσης ότι το Ριάντ «δεν θα συνάψει δεσμούς με το Ισραήλ χωρίς τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους», σε αντίθεση με τον προηγούμενο ισχυρισμό του Τραμπ ότι η ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων δεν απαιτεί παλαιστινιακή κυριαρχία.
Γερμανία
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε έντονα την πρόταση Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη».
«Οποιαδήποτε σχέδια επανεγκατάστασης, η ιδέα ότι οι πολίτες της Γάζας θα απελαθούν από εκεί στην Αίγυπτο ή την Ιορδανία, είναι απαράδεκτα», δήλωσε ο Σολτς από το Βερολίνο.
Τόνισε περαιτέρω την υποστήριξή του στη λύση των δύο κρατών και δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να αναλάβει την ευθύνη στη Γάζα. «Η εύθραυστη ελπίδα για ειρήνη που είναι τώρα δυνατή δεν πρέπει να χαθεί», πρόσθεσε ο Σολτς, αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Κίνα
Η Κίνα δήλωσε ότι είναι αντίθετη στην «αναγκαστική μεταφορά» Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας.
«Η Κίνα πάντα υποστήριζε ότι η παλαιστινιακή κυριαρχία επί των Παλαιστινίων είναι η βασική αρχή της μεταπολεμικής διακυβέρνησης της Γάζας και είμαστε αντίθετοι στην αναγκαστική μεταφορά των κατοίκων της Γάζας», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιάν.
Ρωσία
«Υπάρχουν ισραηλινά σχέδια για τον πλήρη έλεγχο της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και προσπάθειες εκτόπισης των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «η άσκηση πολιτικής συλλογικής τιμωρίας είναι μια μέθοδος που η Ρωσία απορρίπτει».
Αυστραλία
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε ότι η κυβέρνησή τλου συνεχίζει να υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών «όπου τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια».
«Υποστηρίξαμε την κατάπαυση του πυρός, υποστηρίξαμε την απελευθέρωση ομήρων και υποστηρίξαμε την παροχή βοήθειας στη Γάζα», είπε. Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει ευθέως τα σχόλια του Τραμπ, λέγοντας: «Δεν πρόκειται να κάνω διαρκή σχολιασμό σε δηλώσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών».
naftemporiki