Αποκλειστικές πληροφορίες από τη Γενεύη - Τι είπαν στον Πρόεδρο οι αρχηγοί των κομμάτων - Τι επιδιώκει η Άγκυρα και τι ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος συναντάται αυτή την ώρα στη Γενεύη, με τον Αντόνιο Γκουτέρες και τον Ερσίν Τατάρ σε μια προσπάθεία άρσης του αδιεξόδου. Ο ΠτΔ άκουσε τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι εξέφρασαν διάφορες απόψεις, όπως ΑΚΕΛ και ΔΗΠΑ, να επιμείνει ο Πρόεδρος στη γνωστή θέση των συνομιλιών, εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Την ίδια θέση υιοθέτησαν και άλλα κόμματα όπως ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ.
Η Αννίτα Δημητρίου επισήμανε ότι θα ήταν δυνατό να γίνει δεκτή η θετική ψήφος για τους τουρκοκύπριους σε όλα τα επίπεδα. Στην ουσία να έχουν δικαίωμα ΒΕΤΟ στο νέο υπουργικό συμβούλιο.
Τη διαφωνία του εξέφρασε, ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει δεκτό, μόνο σε θέματα της τ/κ κοινότητας.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Σημερινή με την Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, απέρριψε κατηγορηματικά ότι λέχθηκε κάτι τέτοιο και διευκρίνισε πως η τοποθέτησή της αφορούσε εισήγηση τακτικής και ειδικότερα στην κατάργηση του βέτο των τουρκοκυπρίων με τον περιορισμό της θετικής τους ψήφου μόνο σε ουσιώδη ζητήματα που αφορούν την κοινότητά τους.
Η Σημερινή καλεί την κ. Δημητρίου να δώσει τα πρακτικά στη δημοσιότητα. Δεν αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε θετική ψήφο για υποθέσεις των τ/κ, αλλά για θετική ψήφο και μόνο. Γεγονός που ανάγκασε τον τέως πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, να παρέμβει, όχι μία αλλά δύο φορές, για να διευκρινιστεί ότι αφορά μόνο υποθέσεις των τ/κ. Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε μάλιστα από την αρχή στην αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες, χωρίς να διευκρινιστεί το θέμα των τ/κ και με θετική ψήφο μάλιστα, στην εκτελεστική εξουσία των τ/κ. Αμέσως στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο Νίκος Αναστασιάδης.
Η ΕΔΕΚ που διαφωνεί με την Ομοσπονδιακή λύση, διά του προέδρου της Μαρίνου Σιζόπουλου εξέφρασε, ότι ο Πρόεδρος δεν πρέπει να συζητήσει τίποτα, εκτός από τα διαδικαστικά. Συγκεκριμένα, κοινή βάση η οποία δεν μπορεί να είναι η λύση δύο κρατών.
Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης άκουσε χωρίς να τοποθετηθεί. Είναι έτοιμος για όλα τα σενάρια μεταξύ αυτών και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), εάν θα βοηθούσαν στην επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς να είναι τα δύο κράτη βάση της διεξαγωγής τους.
Συναφώς, ο κ. Σιζόπουλος επικαλέστηκε το ψήφισμα 550, να τεθεί ως ΜΟΕ η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.
Εκτιμάται πάντως ότι, η Τουρκία δεν θα ήθελε να κηρυχθεί αδιέξοδο, αλλά να εξευρεθεί φόρμουλα συνέχισης της διαδικασίας χωρίς να σημαίνει επανέναρξη των συνομιλιών. Διότι με αυτή τη φόρμουλα κερδίζει άλλοθι σε διεθνές επίπεδο και δη στην Ε.Ε. Όπου διεκδικεί ρόλο στο νέο υπό διαμόρφωση σύστημα ασφαλείας, καθώς και στην ειρηνευτική διαδικασία της Ουκρανίας.