Χρυσά φιλοδωρήματα σε κρατικούς αξιωματούχους
Aναλυτικά τα ποσά με βάση το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η επίσημη κατάθεση των δύο νομοσχεδίων από την Κυβέρνηση, που αποσκοπούν στον τερματισμό της καταβολής πολλαπλών συντάξεων σε κρατικούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, αντί για σύνταξη, οι αξιωματούχοι θα λαμβάνουν φιλοδώρημα με το πέρας της θητείας τους, χωρίς η νέα νομοθεσία να έχει αναδρομική ισχύ.
Την ίδια ώρα, βουλευτές καταγγέλλουν στη «Σ» ότι η εν λόγω νομοθεσία διατηρεί τα προνόμια και αλλάζει απλώς την ορολογία.
Πώς θα υπολογίζονται τα εφάπαξ
Με βάση τα νομοσχέδια, κατά την αποχώρησή τους από το αξίωμα, οι αξιωματούχοι θα δικαιούνται εφάπαξ φιλοδώρημα, για το οποίο θα παρακρατείται το 3% των μηνιαίων αποδοχών τους καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Το φιλοδώρημα αυτό θα υπόκειται σε φορολογία 15%.
Το ύψος του φιλοδωρήματος θα καθορίζεται από έναν ειδικό συντελεστή, ο οποίος διαφέρει ανάλογα με το αξίωμα.
Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και τους Υπουργούς, το ποσό του φιλοδωρήματος υπολογίζεται στο μισό των τελευταίων μηνιαίων απολαβών τους, πολλαπλασιαζόμενο με τους μήνες υπηρεσίας. Για τους βουλευτές, ο υπολογισμός γίνεται με το ένα τέταρτο των απολαβών τους.
Όσον αφορά τον Πρόεδρο και τα μέλη της ΕΔΥ καθώς και της ΕΕΥ, θα λαμβάνουν φιλοδώρημα, το οποίο θα υπολογίζεται ως το ένα έκτο των τελευταίων μηνιαίων απολαβών τους.
Για τους Επιτρόπους, τους Εφόρους, τους Προέδρους και τα μέλη Αρχών ή άλλων Σωμάτων, καθώς και για δημάρχους και κοινοτάρχες, το φιλοδώρημα που θα τους χορηγείται κατά την αποχώρησή τους θα ανέρχεται στο ένα δωδέκατο των τελευταίων μηνιαίων απολαβών τους, πολλαπλασιαζόμενο με τους μήνες που υπηρέτησαν.
Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόνοια, σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση που ένας αξιωματούχος αποβιώσει κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας ή της θητείας του, το εφάπαξ ποσό που θα δικαιούταν αν είχε τερματίσει τις υπηρεσίες του την ημερομηνία του θανάτου του, θα καταβάλλεται στον νόμιμο αντιπρόσωπό του.
Αναβρασμός στα κόμματα της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης
Το φιλοδώρημα σε αριθμούς
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει η «Σ», αν ψηφιστεί η νέα ρύθμιση, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη συμπλήρωση της πενταετούς του θητείας, θα λάβει ως εφάπαξ ποσό που φτάνει τα 431.610 ευρώ, συν τη σύνταξη που ορίζεται από τον νόμο για όσους έχουν υπηρετήσει το ανώτατο αξίωμα της χώρας. Ωστόσο, ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξαιτίας της επιβολής φόρου 15%, θα λάβει ως φιλοδώρημα μειωμένο ποσό, το οποίο θα ανέρχεται έως τις 316.366 ευρώ, χωρίς παράλληλα να δικαιούται τη σύνταξη που απολαμβάνουν σήμερα οι πρώην Πρόεδροι. Παρά την κατάργηση αυτής της ειδικής σύνταξης, ο επόμενος Πρόεδρος θα εξακολουθήσει να διατηρεί όλα τα προηγούμενα επαγγελματικά του συνταξιοδοτικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της σύνταξης από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Αντίστοιχα, η Πρόεδρος της Βουλής, με την ολοκλήρωση της πενταετούς της θητείας, θα λάβει ως εφάπαξ, ποσό ύψους 343.320 ευρώ. Με βάση τη νέα φόρμουλα, ο επόμενος ή η επόμενη Πρόεδρος της Βουλής, μετά την επιβολή του φόρου 15%, θα δικαιούται μειωμένο φιλοδώρημα που δεν θα ξεπερνά τις 291.000 ευρώ.
Όσον αφορά τους Υπουργούς, τους Υφυπουργούς και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, όσοι υπηρετούν σήμερα θα λάβουν ένα ποσό της τάξης των 280.020 ευρώ. Οι επόμενοι αξιωματούχοι που θα καλύπτονται από τη νέα νομοθεσία θα λαμβάνουν μειωμένο φιλοδώρημα, το οποίο θα ανέρχεται σε 224.016 ευρώ.
Για τους βουλευτές που αποχωρούν από το αξίωμα, το φιλοδώρημα υπολογίζεται με βάση το ένα τέταρτο των τελευταίων μηνιαίων αποδοχών τους, πολλαπλασιαζόμενο με τους μήνες υπηρεσίας. Οι νυν βουλευτές, που θα συμπληρώσουν μία μόνο θητεία, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, θα λάβουν ως φιλοδώρημα περίπου 116.775 ευρώ. Με την εφαρμογή της νέας φόρμουλας, το ποσό αυτό θα είναι μειωμένο κατά 17.516 ευρώ, διαμορφώνοντας το τελικό εφάπαξ στις 99.258 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν ενεργεία βουλευτές που έχουν ξεπεράσει το 60ό έτος της ηλικίας τους δεν δικαιούνται βουλευτική σύνταξη, καθώς λαμβάνουν ήδη τον μισθό του βουλευτή. Η νέα νομοθετική πρόταση αφορά αποκλειστικά όσους αναλάβουν αξιώματα μετά την ψήφιση του νόμου, ενώ οι νυν αξιωματούχοι και όσοι έχουν ήδη αποχωρήσει θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις συντάξεις και τα φιλοδωρήματα που προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Μπλόκο από αντιπολίτευση αλλά και από συμπολίτευση
Τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και της συμπολίτευσης εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς θεωρούν ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις όχι μόνο δεν επιλύουν το πρόβλημα, αλλά οδηγούν στη χορήγηση πολλαπλών φιλοδωρημάτων. Τα στελέχη των κομμάτων έχουν εκφράσει τη διαφωνία και μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις τους, αλλά την ίδια ώρα στο παρασκήνιο υπάρχει και μεγάλος αναβρασμός.
Η βασική ένσταση εστιάζεται στο γεγονός ότι, ενώ το νομοσχέδιο ρυθμίζει την καταβολή πολλαπλών συντάξεων για τους μελλοντικούς αξιωματούχους, δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα για όσους ήδη λαμβάνουν αυτές τις παροχές. Παράλληλα, εκφράζονται ανησυχίες ότι δημιουργούνται δύο κατηγορίες κρατικών αξιωματούχων, όπου οι νέοι δικαιούχοι θα λαμβάνουν στο τέλος πολλαπλά φιλοδωρήματα αντί για πολλαπλές συντάξεις.
Διατηρεί τα συνταξιοδοτικά προνόμια του Προέδρου της Δημοκρατίας
Σύμφωνα με βουλευτικές πηγές, μεταξύ των επιχειρημάτων είναι πως, η προτεινόμενη ρύθμιση δεν διορθώνει τις υπάρχουσες στρεβλώσεις αλλά δημιουργεί νέες ανισότητες και οδηγεί στη δημιουργία προνομιούχων αξιωματούχων.
Τονίζουν ότι το νομοσχέδιο διατηρεί τα συνταξιοδοτικά προνόμια του Προέδρου της Δημοκρατίας και κάνουν λόγο για υπαναχώρηση από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Μέλη των κομμάτων της συμπολίτευσης αναφέρουν επίσης ότι δεν υπήρξε επαρκής διαβούλευση και ότι το νομοσχέδιο αδικεί όσους έχουν υπηρετήσει μόνο μία θητεία, ενώ ευνοεί εκείνους με περισσότερες.
Πάντως ο Υπουργός Οικονομικών υπεραμύνεται του νομοσχεδίου, αναφέροντας πως η παρούσα Κυβέρνηση είναι αυτή που θα έπρεπε να κάνει κριτική, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται στη Βουλή από το 1980 και υπάρχουν δεκάδες προτάσεις από προηγούμενες Κυβερνήσεις και κόμματα και δεν έχει λυθεί.
Τονίζει μάλιστα πως η παρούσα Κυβέρνηση πήρε την απόφαση να το λύσει και κατέθεσε ένα νομοσχέδιο που βάζει τέρμα στις συντάξεις και ότι δεν γίνεται να κάνουν κριτική για λόγους αντιπολίτευσης και να μηδενίζουν τα πάντα.
Απάντησε και σε αυτούς που κάνουν λόγο για πολλαπλά εφάπαξ, σημειώνοντας ότι είναι ένα ανέκδοτο, γιατί από περισσότερα από εκατό άτομα που αφορά το νομοσχέδιο τα οποία δεν θα έχουν σύνταξη πλέον, αν υπάρξουν δύο, τρία άτομα που κάποια στιγμή μπορεί να βρεθούν ξανά σε κάποιο αξίωμα, θα είναι κατ’ εξαίρεση επειδή πρόσφεραν κάποιες υπηρεσίες.
Ανάγκη για αναθεώρηση
Το ζήτημα αυτό παραμένει ανοιχτό εδώ και χρόνια και αποτελεί πάγιο αίτημα της κοινωνίας να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση.
Όπως φαίνεται, όμως, ούτε αυτήν τη φορά θα υπάρξει λύση, καθώς οι προτάσεις της Κυβέρνησης δεν έτυχαν θετικής αποδοχής. Με βάση το κλίμα που επικρατεί, φαίνεται πως το Υπουργείο Οικονομικών θα χρειαστεί να επανεξετάσει και να τροποποιήσει την πρόταση, καθώς το περιεχόμενό του όπως έχει διαμορφωθεί, φαίνεται πως δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη στήριξη για να προχωρήσει προς ψήφιση.
Αν και η Κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει τη ρύθμιση ως μια προσπάθεια εξορθολογισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής υπογραμμίζουν ότι το προτεινόμενο πλαίσιο όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά δημιουργεί νέες στρεβλώσεις.
Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση, εάν επιθυμεί πραγματικά να αντιμετωπίσει τη διαχρονική αυτή ανισότητα, θα πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικές τροποποιήσεις.
Αν και μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε τροποποιήσεις, οι προθέσεις της θα γίνουν πιο σαφείς όταν ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου τον Μάρτιο.