Ειδήσεις

Σκληρό μαρκάρισμα στη βία με νέα μέτρα στα γήπεδα

Τι προνοεί το νομοσχέδιο, οι κόκκινες γραμμές και οι προβληματισμοί

Ξεκίνησε και επίσημα η συζήτηση σχετικά με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη βία στους αθλητικούς χώρους, την ώρα που νέα επεισόδια σημειώθηκαν στο κλειστό γήπεδο φούτσαλ στη Λεμεσό. Το νομοσχέδιο στοχεύει στην ενίσχυση των μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών διατυπώθηκαν επιφυλάξεις από ορισμένους εμπλεκoμένους για συγκεκριμένες πτυχές του νομοσχεδίου, ωστόσο η άμεση λήψη αυστηρότερων μέτρων τυγχάνει θετικής αντιμετώπισης από την πλειοψηφία των φορέων.

Τα κύρια σημεία διαφωνίας είναι η πρόνοια που δίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο την εξουσία να αναβάλλει αγώνες και η απαγόρευση μεταφοράς πανό με πολιτικά συνθήματα στα γήπεδα.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη, το νομοσχέδιο προβλέπει τη διενέργεια άλκοτεστ και νάρκοτεστ σε οπαδούς από μέλη της Αστυνομίας πριν από την είσοδό τους στα γήπεδα.

Συγκεκριμένα, όποιος εντοπίζεται θετικός σε άλκοτεστ ή νάρκοτεστ σε ακτίνα 500 μέτρων από γήπεδο, θα καταγγέλλεται και δεν θα του επιτρέπεται να οδηγήσει. Παράλληλα, οι Αρχές θα ενημερώνουν τους οικείους του για να τον παραλάβουν.

Προνοεί επίσης την αύξηση ποινών διαταγμάτων αποκλεισμού και την υποχρεωτική εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης σε γήπεδα με χωρητικότητα 500 ατόμων και άνω, αντί των 2.000 που ισχύει σήμερα. Σημειώνεται πως το νέο σύστημα παρακολούθησης εφαρμόζεται πιλοτικά από τον ΚΟΑ.

Επίσης, προτείνεται η απαγόρευση μεταφοράς και χρήσης πανό με πολιτικά συνθήματα. Αυτό το μέτρο προκάλεσε αντιδράσεις από σωματεία, καθώς πρόσφατα επιβλήθηκαν πρόστιμα σε ομάδες που ανήρτησαν πανό τα οποία αφορούσαν την τραγωδία στα Τέμπη.

Η πιο αμφιλεγόμενη διάταξη του νομοσχεδίου αφορά στην εξουσία που θα έχει το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίζει τη ματαίωση αγώνων, απαγόρευση στη μετακίνηση οπαδών ή τη διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών σε περιπτώσεις σοβαρών κινδύνων για την ασφάλεια. Έγινε μάλιστα αναφορά στο παράδειγμα της Ελλάδας, όπου η παρέμβαση της Πολιτείας στο ποδόσφαιρο προκάλεσε απειλές από την ΟΥΕΦΑ για αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων.

Ερωτήματα και προβληματισμοί

Παρόλο που η πρόθεση όλων των εμπλεκομένων είναι να δοθεί λύση στην οπαδική βία, πολλοί προβληματισμοί παραμένουν για την πραγματική δυνατότητα εφαρμογής του νομοσχεδίου. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κάρτα φιλάθλου, που, παρά τις υψηλές προσδοκίες που την συνόδευαν, στην πράξη απέτυχε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στη βελτίωση των ελέγχων της κάρτας φιλάθλου μέσω της ψηφιοποίησής της, ώστε να σκανάρεται κατά την είσοδο στα γήπεδα και να εμφανίζεται η φωτογραφία του κατόχου για ταυτοποίηση. Αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα με τις κάμερες ασφαλείας στα γήπεδα, καθώς ενώ αποτελούν βασικό στοιχείο της κάρτας φιλάθλου, μέχρι σήμερα είτε δεν λειτουργούν είτε οι εικόνες που καταγράφουν είναι χαμηλής ποιότητας, καθιστώντας δύσκολη την ταυτοποίηση ατόμων που συμμετέχουν σε επεισόδια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», στον νόμο δεν υπάρχουν τεχνικές προδιαγραφές για τις κάμερες.

Την ίδια ώρα υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το πόσο εύκολη θα είναι η υλοποίηση των ελέγχων άλκοτεστ και νάρκοτεστ από την Αστυνομία, ειδικά όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν οπαδούς που δημιουργούν επεισόδια. Εύλογα, λοιπόν, προκύπτουν ερωτήματα για το πώς θα εφαρμόζονται οι έλεγχοι σε πλήθος ατόμων που φτάνουν οργανωμένα στις εισόδους των σταδίων.

Επίσης, πρόσφατα περιστατικά σε αθλητικά στάδια ανέδειξαν τις προκλήσεις στην επιβολή της τάξης, καθώς μικρές ομάδες οπαδών κατάφεραν να προκαλέσουν ταραχές και ζημιές. Επιπλέον, υπήρξαν περιπτώσεις όπου η Αστυνομία εξέφρασε την πρόθεσή της να μην αστυνομεύσει αγώνες λόγω πληροφοριών για πιθανά επεισόδια. Αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό όσο επιχειρείται να παρουσιαστεί και ότι η λύση απαιτεί στοχευμένες και ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Όσον αφορά την εξουσία που δίνεται στο Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίζει για τον τρόπο διεξαγωγής αγώνων, ήταν λογικό ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις τόσο από τα σωματεία όσο και από την ΚΟΠ, καθώς θεωρείται παρέμβαση στην αυτονομία του ποδοσφαίρου. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πώς και με ποια κριτήρια το Υπουργικό Συμβούλιο θα αξιολογεί την επικινδυνότητα ποδοσφαιρικών αγώνων.

Εξάλλου, όπως πληροφορείται η «Σ», νομικοί σύμβουλοι θεωρούν ότι η υπερβολική ποινικοποίηση της βίας στα γήπεδα δεν είναι η λύση και ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης στις υποθέσεις αθλητικής βίας, καθώς αν δεν επιβάλλονται γρήγορα οι ποινές, δεν επιτυγχάνεται ο επιθυμητός παραδειγματισμός. Εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσον η Αστυνομία μπορεί να ανακόπτει οποιονδήποτε βρίσκεται σε ακτίνα 500 μέτρων από γήπεδο για έλεγχο. Σημειώνουν επίσης ότι πολλοί παραβάτες είναι ανήλικοι και πρέπει να λαμβάνεται ειδική μέριμνα κατά τη σύλληψή τους.

«Όλο το βάρος στην Αστυνομία»

Ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος «ΙΣΟΤΗΤΑ», Νίκος Λοϊζίδης, ανέφερε ότι η Αστυνομία καλείται να επωμιστεί όλο το βάρος της διαχείρισης της βίας στα γήπεδα. Εξέφρασε τη θέση ότι οι τροποποιήσεις που προτείνονται αποδεικνύουν την αποτυχία της προηγούμενης νομοθεσίας.

Επεσήμανε πως βλέπουν με θετικό μάτι τη νέα νομοθεσία, αλλά για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά, χρειάζονται στήριξη και ασφάλεια, κατάλληλο εξοπλισμό και περισσότερους υπηρεσιακούς αστυνομικούς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα της κάρτας φιλάθλου, τονίζοντας πως είναι απαραίτητο, μέχρι την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου, να εγκατασταθεί στις εισόδους των γηπέδων ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου. Το σύστημα αυτό θα πρέπει να επιτρέπει τη σάρωση της κάρτας φιλάθλου, του εισιτηρίου και της φωτογραφίας του οπαδού. Τόνισε ότι, εάν δεν εφαρμοστεί αυτή η τεχνολογία, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στον έλεγχο των φιλάθλων.

Κληθείς να σχολιάσει την αρμοδιότητα που δίνεται στο Υπουργικό, ανέφερε ότι πριν να φτάσει μια υπόθεση στο Υπουργικό αυτός που θα αποφασίζει είναι ο πρόεδρος της ΚΟΠ. Όπως εξήγησε, θα αποστέλλεται σχετική έκθεση του Αρχηγού της Αστυνομίας στον πρόεδρο της ΚΟΠ και θα έχει τρεις επιλογές για την εξέλιξη του αγώνα. Είτε θα γίνει χωρίς φιλάθλους είτε χωρίς μετακίνηση οπαδών είτε δεν θα γίνει καθόλου.

Τέλος, υπογράμμισε ότι το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι η παρουσία επαρκούς αριθμού αστυνομικών, καθώς δεν είναι δυνατόν η διαχείριση της βίας στα γήπεδα να γίνεται εις βάρος της γενικότερης ασφάλειας, με όλους τους διαθέσιμους αστυνομικούς να απασχολούνται αποκλειστικά εκεί.

Αναμφίβολα η καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, αλλά και ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα μέτρα. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο κοινωνικό φαινόμενο, που συνδέεται με τη νεανική παραβατικότητα, την παιδεία και άλλους κοινωνικούς παράγοντες. Οι ανούσιες αντιπαραθέσεις και οι προτάσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε λύση.