Αναλύσεις

Έντονος προβληματισμός από τις καταγγελίες για περιστατικά βίας από δασκάλους σε νηπιαγωγεία

Αυτό το βίαιο κούνημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς στον εγκέφαλο του παιδιού, καθώς το κεφάλι του είναι πολύ βαρύ σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα του

Αποτροπιασμό προκαλεί το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες, από ένα ιδιωτικό νηπιαγωγείο της Λευκωσίας. Το βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στην πλατφόρμα «X» προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, δείχνει τη νηπιαγωγό ν’ αρπάζει ένα παιδί σχεδόν 2 ετών, να το ταρακουνάει μανιωδώς και να απειλεί πως θα το πετάξει από το παράθυρο. Το περιστατικό συνέβη στις 28 Φεβρουαρίου, κατά την διάρκεια ενός σχολικού καρναβαλίστικου πάρτι. Το περιστατικό καταγγέλθηκε στην Αστυνομία, ενώ ταυτόχρονα κινητοποιήθηκαν οι λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

«Σύνδρομο Σεισμού του Βρέφους» ή «Shaken Baby Syndrome»

Η ψυχολόγος Τάνια Μασιά, Διευθύντρια Εκπαίδευσης και Καινοτομίας του «Hope For Children», τοποθετήθηκε στη «Σημερινή» για τα περιστατικά βίας. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως τα παιδιά κάτω των 2,5 ετών έχουν αντίληψη τι τους συμβαίνει, δημιουργώντας τους αρνητικά συναισθήματα, όμως είναι λογικό ότι δεν μπορούν να το ορίσουν ακριβώς. Ωστόσο, εάν εξακολουθεί να δέχεται βία για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να το αποδεχτεί και να ορίσει μέσα του πως κάθε φορά που κάνω μιαΝ αταξία θα δέχομαι χτυπήματα. Έτσι, θα συμπεριφέρεται και αυτό μιμητικά.

Επίσης, η κ. Μασιά τόνισε το φαινόμενο «Σύνδρομο Σεισμού του Βρέφους» ή «Shaken Baby Syndrome» (SBS). Είναι μια σοβαρή κατάσταση που προκαλείται όταν ένα βρέφος ή ένα μικρό παιδί κουνιέται ή αναταράσσεται απότομα και με δύναμη, συνήθως από έναν ενήλικα. Αυτό το βίαιο κούνημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς στον εγκέφαλο του παιδιού, καθώς το κεφάλι του είναι πολύ βαρύ σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα του, ενώ ο αυχένας του δεν έχει αρκετή δύναμη για να υποστηρίξει το βάρος του κεφαλιού. Οι τραυματισμοί που μπορεί να προκληθούν από το σύνδρομο περιλαμβάνουν:

Εγκεφαλική αιμορραγία: Λόγω της απότομης κίνησης του εγκεφάλου μέσα στο κρανίο.

Σοβαροί τραυματισμοί στους ιστούς του εγκεφάλου: Αυτοί μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμες βλάβες.

Τραυματισμοί στον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη: Εξαιτίας του κουνήματος προκαλείται επιπλέον ένταση στους μυς και τους συνδέσμους.

Μώλωπες και τραυματισμοί στα μάτια: Καθώς τα αιμοφόροι αγγεία στα μάτια μπορεί να σπάσουν.

Οι συνέπειες του «Συνδρόμου Σεισμού του Βρέφους» μπορεί να είναι μόνιμες και περιλαμβάνουν αναπηρίες όπως εγκεφαλική παράλυση, αναπτυξιακές καθυστερήσεις, ακόμη και θάνατο. Αυτό το σύνδρομο μπορεί να προκληθεί από έντονο θυμό ή απογοήτευση του ενήλικα, όταν το βρέφος κλαίει ασταμάτητα ή δεν μπορεί να ηρεμήσει. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και να αναζητούμε βοήθεια ή καθοδήγηση εάν κάποιος νιώθει ανίκανος να διαχειριστεί την κατάσταση.

Η πρόληψη περιλαμβάνει την ενημέρωση και εκπαίδευση των γονέων και των δασκάλων - νηπιαγωγών για την επικινδυνότητα αυτού του είδους της συμπεριφοράς, καθώς και την ενίσχυση της υποστήριξης σε γονείς που μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη φροντίδα των παιδιών τους.

«Τέτοιες ενέργειες είναι απολύτως καταδικαστέες»

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων, Θεοδοσία Μασούρα, η οποία σχολίασε τα περιστατικά, αρχικά χαρακτήρισε το συμβάν ως τραγικό. «Μας γεμίζει οργή», δήλωσε.

Συμπλήρωσε ότι «εκφράζουμε την αποδοκιμασία μας για οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης ή κακομεταχείρισης των παιδιών». Τόνισε ότι είναι με μεγάλη ανησυχία και αποτροπιασμό που παρακολουθούν τη δημοσιοποίηση κακοποίησης παιδιού σε προσχολική δομή. «Τέτοιες ενέργειες είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν θέση σε κανένα εκπαιδευτικό περιβάλλον», είπε.

Η κ. Μασούρα ανέφερε ότι πλήττεται η εμπιστοσύνη των γονέων και της κοινωνίας ευρύτερα. Επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξουν κάποια μέτρα πρόληψης. «Πρέπει να ενθαρρυνθούν οι γονείς και να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς. Να αναφέρουν οποιοδήποτε περιστατικό τούς ανησυχεί. Προτείνουμε την ενίσχυση της εκπαίδευσης των παιδαγωγών μας σε θέματα διαχείρισης συμπεριφορών και παιδικής προστασίας», τόνισε.

Ακόμη, ανέφερε ότι χρειάζονται βοήθεια από πλευράς της κοινωνίας και του Υπουργείου. Υπογράμμισε ότι τα νηπιαγωγεία λειτουργούν κάτω από αυστηρούς ελέγχους και υπάρχουν έλεγχοι. «Αυτά τα περιστατικά είναι εξαιρετικά μεμονωμένα και δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των επαγγελματιών που εργάζονται με αγάπη και αφοσίωση στους παιδικούς σταθμούς», είπε.

Κακοποίηση βρέφους στη Λεμεσό

Μια υπόθεση που είχε καταγγείλει η μητέρα 13μηνου βρέφους. Το αγοράκι είχε παραληφθεί από τους γονείς του γεμάτο μώλωπες από το νηπιαγωγείο στις 22 Φεβρουαρίου. Οι υπεύθυνοι του σταθμού τούς είχαν πει ότι το παιδάκι είχε πέσει από παρκοκρέβατο και είχε χτυπήσει σε παιχνίδι. Τον ισχυρισμό αυτό καταρρίπτει ο ιατροδικαστής, Μάριος Ματσάκης, ο οποίος εξέτασε το τραυματισμένο παιδί και ακολούθως συνέταξε λεπτομερή έκθεση, την οποία παρέδωσε στους γονείς. Σε δηλώσεις του αναφέρει πως το περιστατικό έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως πιθανή κακοποίηση, καθώς είναι προφανές από τα τραύματα, πως δεν πρόκειται για απλή πτώση από ύψος 50 εκατοστών. Το κράτος και οι αρμόδιες Αρχές δεν αντιμετώπισαν με την απαιτούμενη σοβαρότητα το περιστατικό και δεν προχώρησαν με τις προβλεπόμενες ενέργειες. «Αυτή η υπόθεση έπρεπε να διερευνηθεί άμεσα, άμεσα. Απορώ πώς οι διάφοροι αρμόδιοι φορείς δεν προέβησαν στις δέουσες ενέργειες για να διαλευκάνουν την υπόθεση. Απαράδεκτο, η Αστυνομία να αρνείται να διορίσει ιατροδικαστή για το βρέφος. Δεν έγινε η δουλειά που έπρεπε να γίνει. Έμενα με διόρισε η οικογένεια καθώς δεν βρήκαν ανταπόκριση από τις κυβερνητικές υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Ματσάκης.