Ανθρώπινες Ιστορίες

Συγκλόνισε 20χρονη Κύπρια στον ΟΗΕ:«Ώρα να μας ακούσετε,όχι μόνο να μας δείτε»

Η ιστορία της μικρής Κύπριας είχε απασχολήσει τα βρετανικά ΜΜΕ το 2016, όταν τής απονεμήθηκε το Βρετανικό Βραβείο Pride της Daily Mirror που φέρει την ονομασία «Child of courage».

Η 20χρονη Κύπρια Νίκη Χρίστου προσκλήθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για να εκφωνήσει ομιλία σχετικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό κατά ατόμων με αναπηρίες. 

Η Νίκη πάσχει από αρτηριοφλεβική δυσπλασία, μία σπάνια πάθηση, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει σοβαρή παραμόρφωση στη δεξιά πλευρά του προσώπου της.

Η ιστορία της μικρής Κύπριας είχε απασχολήσει τα βρετανικά ΜΜΕ το 2016, όταν τής απονεμήθηκε το Βρετανικό Βραβείο Pride της Daily Mirror που φέρει την ονομασία «Child of courage». 

Τώρα, εκτός από ιδρύτρια του φιλανθρωπικού οργανισμού The Butterfly AVM Charity, είναι και επίτιμο μέλος του οργανισμού Face Equality International. Η Νίκη μίλησε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στο ετήσιο διαδραστικό συνέδριο για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. Το θέμα για το 2025 ήταν η ψηφιακή και υποστηρικτική τεχνολογία, η αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού και η ψηφιακή συμπερίληψη.

Η 20χρονη Κύπρια εξήγησε ότι το διαδίκτυο έχει δημιουργήσει μεν έναν νέο χώρο για τον διαδικτυακό εκφοβισμό και τη ρητορική μίσους, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσει "σανίδα σωτηρίας" για άτομα με ορατές διαφορές.

«Μου έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσω επαφές από το κρεβάτι του νοσοκομείου και να ξεφύγω από τις σκληρές πραγματικότητες που αντιμετώπιζα», είπε αναφερόμενη στο έργο της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που στοχεύει στην υποστήριξη ανθρώπων με σπάνιες και πολύπλοκες ιατρικές παθήσεις.

Ως παιδί, ένα στα πέντε σχόλια αφορούσε την εμφάνισή της. Ορισμένοι τη χαρακτήριζαν «τέρας» και τη θεωρούσαν «λόγο για τη χρήση αντισύλληψης», ανέφερε στο Συμβούλιο. Ο αριθμός των κακοποιητικών σχολίων αυξήθηκε δραματικά όσο μεγάλωνε, καλώντας τους φορείς χάραξης πολιτικής και τις εταιρείες να προστατεύσουν άλλα άτομα σαν κι αυτήν από παρόμοιες επιθέσεις.

Απηύθυνε έκκληση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να συμπεριλάβουν άτομα με αναπηρίες στην ανάπτυξη τεχνολογιών και να εφαρμόσουν ταχύτερες διαδικασίες αναφοράς, ώστε το επιβλαβές περιεχόμενο να φιλτράρεται πριν το δουν εκατομμύρια άνθρωποι.

Το πρόβλημα, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά εκτείνεται και στα θεσμικά όργανα, υπενθύμισε η 20χρονη στα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου.

Καθώς τα εργαλεία αναγνώρισης προσώπου εξελίσσονται, «η τεχνολογία αποτυγχάνει να στηρίξει την κοινότητά μας», υπογράμμισε η δημιουργός ψηφιακού περιεχομένου και τηλεοπτική παρουσιάστρια.

@nikkililly Reply to @lazysuga1420 explaining what happened to my face… hope this helps. #aboutme #makeup #baking #fashion #questions #health #medical ♬ You - Petit Biscuit

Αυτή η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου συχνά αποτυγχάνει να αναγνωρίσει «τα ακραία κοινωνικά εμπόδια» που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με εμφανείς διαφορές, εξήγησε. Τέτοια εμπόδια περιλαμβάνουν τη χρήση τραπεζικών εφαρμογών, την υποβολή αιτήσεων για εργασία ή την έκδοση εγγράφων ταυτοποίησης, καθώς η τεχνολογία δεν αναγνωρίζει το πρόσωπό της.

Η Νίκη χαιρέτισε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (UNCRPD) και απηύθυνε άμεση έκκληση στα μέλη του Συμβουλίου, που «έχουν τη δύναμη να κάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με ορατές διαφορές ορατά επιτέλους».

Αυτό σημαίνει επένδυση σε προσβάσιμα ψηφιακά συστήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα πρόσωπα ισότιμα, ενισχυμένη λογοδοσία των πλατφορμών και συμπεριληπτικές πολιτικές, ώστε όλοι να μπορούν να συνεισφέρουν ισότιμα στην κοινωνία.«Ήρθε η ώρα να μας ακούσετε, όχι μόνο να μας δείτε».