Από αναβολή σε αναβολή η πολύκροτη υπόθεση Γιαννάκη
Οι μισθολογικές απολαβές του πρώην Επιτρόπου Εθελοντισμού

Η εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά τον πρώην Επίτροπο Εθελοντισμού, Γιαννάκη Γιαννάκη, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς, καθώς οι καθυστερήσεις παραμένουν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της διαδικασίας. Οι αναβολές και οι διαδικαστικές εμπλοκές έχουν προκαλέσει σημαντική χρονική επιβράδυνση, επηρεάζοντας την ομαλή εξέλιξη της δίκης. Η πολύκροτη δίκη, η οποία αφορά κατηγορίες πλαστογραφίας τίτλων σπουδών, παραμένει ανοιχτή και δημιουργεί προβληματισμούς για την απονομή δικαιοσύνης.
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Μάιο του 2021, όταν μια ανώνυμη καταγγελία για την εγκυρότητα του πανεπιστημιακού πτυχίου του τότε Επιτρόπου Εθελοντισμού, Γιαννάκη Γιαννάκη, οδήγησε την Ελεγκτική Υπηρεσία στη διεξαγωγή έρευνας. Τα πρώτα ευρήματα ανέδειξαν πιθανή πλαστογραφία τόσο στο πτυχίο όσο και στο απολυτήριό του, τα οποία είχαν κατατεθεί, όταν υπέβαλε αίτηση για θέση στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου.
Από την ημέρα καταχώρησης της ποινικής υπόθεση εναντίον του, τον Μάιο του 2022, οι συνεχείς αναβολές, είτε λόγω αλλαγών στη νομική εκπροσώπηση του κατηγορουμένου είτε εξαιτίας προδικαστικών ενστάσεων, έχουν επιβραδύνει σημαντικά τη διαδικασία. Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου έχει εκφράσει επανειλημμένα τη δυσαρέσκειά της για την έλλειψη προόδου, καλώντας όλες τις πλευρές να συνεργαστούν για την ταχύτερη διεκπεραίωση της υπόθεσης.
Δοκίμασε τα όρια της δικαστού και συνελήφθη
Πολύτιμος χρόνος χάθηκε την περασμένη χρονιά, κατά την εξέταση των προδικαστικών ζητημάτων, αλλά και λόγω της συνεχούς υποβολής αιτημάτων αναβολής από την πλευρά της υπεράσπισης.
Η κατάσταση περιπλέχθηκε περαιτέρω τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο δικηγόρος του Γιαννάκη Γιαννάκη παραιτήθηκε, οδηγώντας σε νέες καθυστερήσεις, αφού στη συνέχεια ο κατηγορούμενος ζητούσε επανειλημμένα αναβολές μέχρι την εξασφάλιση νέου νομικού εκπροσώπου τον περασμένο Ιανουάριο.
Κι ενώ όλα έδειχναν ότι η δίκη επιτέλους θα προχωρήσει κανονικά, περίπου ένα μήνα μετά αποχώρησε και ο τρίτος δικηγόρος υπεράσπισης, επικαλούμενος λόγους διαφωνίας με τον κατηγορούμενο, ως προς τον χειρισμό της υπόθεσης. Από την πλευρά της, η δικαστής ξεκαθάρισε στον κατηγορούμενο ότι δεν θα δοθούν νέες μεγάλες χρονικές διευκολύνσεις.
Πώς φτάσαμε στη σύλληψη Γιαννάκη
Ο Γιαννάκης Γιαννάκη δοκίμασε τα όρια της δικαστού την περασμένη Τρίτη, καθώς δεν εμφανίστηκε στο Δικαστήριο, επικαλούμενος προβλήματα υγείας. Στη θέση του εμφανίστηκε νομικός εκπρόσωπος, ο οποίος ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι δεν εκπροσωπεί το κατηγορούμενο, αλλά παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο για να ενημερώσει ότι ο κατηγορούμενος δεν θα παρουσιαστεί και για να παραδώσει το ιατρικό πιστοποιητικό.
Το Δικαστήριο κάλεσε τη γιατρό που εξέδωσε το πιστοποιητικό ασθενείας του Γιαννάκη, η οποία ανέφερε ότι το προηγούμενο βράδυ είχε επανειλημμένα επεισόδια εμετού και ναυτίας. Μετά την εξέτασή του διαπιστώθηκε ότι έπασχε από γαστρίτιδα, του χορηγήθηκε ιατροφαρμακευτική αγωγή και εκδόθηκε σχετικό πιστοποιητικό.
Η δικαστής ρώτησε τη γιατρό για ποιο λόγο τού χορήγησε το πιστοποιητικό, με την ίδια να εξηγεί πως ο Γιαννάκη ανέφερε ότι το χρειαζόταν για άδεια από την εργασία του και όχι για να απουσιάσει από τη δικαστική διαδικασία.
Στη συνέχεια, η γιατρός πρόσθεσε πως μετά τη φαρμακευτική αγωγή η κατάσταση του Γιαννάκη παρουσίασε βελτίωση, αλλά σήμερα δεν είχε καμία επικοινωνία μαζί του.
Η δικαστής, αξιολογώντας τα δεδομένα, ανέφερε πως δεν πείστηκε ότι ο Γιαννάκη ήταν ανίκανος να παραστεί στο Δικαστήριο, επισημαίνοντας ότι η γιατρός, όταν εξέδιδε το πιστοποιητικό, δεν είχε γνώση της υποχρέωσής του να εμφανιστεί ενώπιόν της. Αυτό οδήγησε στην έκδοση εντάλματος και στη σύλληψη του κατηγορουμένου.
Την επόμενη ημέρα, ο Γιαννάκης Γιαννάκη οδηγήθηκε ενώπιον της δικαστού, αναφέροντας τους λόγους της απουσίας του και ότι δεν έχει ακόμα βρει νέο δικηγόρο. Την Πέμπτη παρουσιάστηκε εκ νέου στο Δικαστήριο, δηλώνοντας πως τα επεισόδια εμετού ξεκίνησαν το μεσημέρι της Κυριακής. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, μέχρι το βράδυ επισκέφθηκε γιατρό, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις, του χορηγήθηκε ορός και τον ενημέρωσε ότι έπασχε από γαστρίτιδα.
Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι έχει πλέον εξασφαλίσει νομική εκπροσώπηση και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 500 ευρώ, για να παρουσιαστεί στις 2 Απριλίου, οπότε και ορίστηκε η νέα δικάσιμος.
Η δικαστής ξεκαθάρισε στον κατηγορούμενο ότι η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί στην ορισμένη δικάσιμο είτε με την παρουσία δικηγόρου υπεράσπισης είτε χωρίς. Επιπλέον, τον προειδοποίησε πως, αν απουσιάσει ξανά, η διαδικασία θα συνεχιστεί ερήμην του ή το Δικαστήριο θα διατάξει την κράτησή του μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης.
Το προσεχές διάστημα θεωρείται καθοριστικό για την πορεία της υπόθεσης που αφορά τον πρώην Επίτροπο Εθελοντισμού, Γιαννάκη Γιαννάκη. Η εξέλιξη της υπόθεσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάθεση ενός βασικού μάρτυρα, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί έπειτα από αρκετούς μήνες. Η κατάθεση αυτή ενδέχεται να ρίξει φως σε σημαντικά ζητήματα της υπόθεσης και να επηρεάσει καθοριστικά την έκβαση της δίκης. Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον γύρω από τη διαδικασία είναι ιδιαίτερα αυξημένο, καθώς οι επόμενες κινήσεις στο δικαστήριο θα κρίνουν την πορεία της υπόθεσης.
76.800 ευρώ σε 4 χρόνια διαθεσιμότητας
Οι μισθολογικές απολαβές
Υπενθυμίζεται ότι ο Γιαννάκης Γιαννάκη ξεκίνησε να εργάζεται ως λειτουργός στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου από τον Ιούνιο του 1996 και μονιμοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2007, στη μισθολογική κλίμακα Α8. Το 2013 διορίστηκε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη ως Επίτροπος Εθελοντισμού, λαμβάνοντας άδεια άνευ απολαβών από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου.
Διατήρησε αρχικά τον ίδιο μισθό, ωστόσο, από το 2014, άρχισε να διεκδικεί μισθολογική εξίσωση με την Επίτροπο Ισότητας. Το αίτημά του ικανοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2017 από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο, προκειμένου να δικαιολογήσει την αύξηση, του ανέθεσε επιπλέον αρμοδιότητες.
Αν και στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου η μισθολογική του κλίμακα ήταν Α8, η θέση του Επιτρόπου συνοδευόταν από μισθό αντίστοιχο της κλίμακας Α14, με μεικτές απολαβές 4.756 ευρώ μηνιαίως και ειδικό επίδομα. Ο επίσημος διορισμός του στη θέση πραγματοποιήθηκε το 2018.
Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, ο Γιαννάκης Γιαννάκη τέθηκε σε διαθεσιμότητα, λαμβάνοντας το 50% του μισθού του, όπως προβλέπει η νομοθεσία για τους δημόσιους υπαλλήλους που βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση. Μέχρι τον Ιούνιο του 2025, το ποσό που θα έχει καταβληθεί στον λογαριασμό του ανέρχεται στις 76.800 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή.
Σημειώνεται πως η καταβολή του 50% του μισθού ισχύει για κάθε δημόσιο υπάλληλο που τίθεται σε διαθεσιμότητα, έως ότου ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία και διαπιστωθεί αν έχει διαπράξει τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται.