Αναλύσεις

Μήνυμα Προέδρου της ΑΑΕΚ, δρα Χρίστου Μηνά

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου 2025

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε) ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, υπενθυμίζοντας τη σημασία της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης όλων των γυναικών και κοριτσιών. Το φετινό μήνυμα, «Για ΟΛΕΣ τις γυναίκες και τα κορίτσια: Δικαιώματα. Ισότητα. Ενδυνάμωση.», αποτελεί μια ισχυρή έκκληση για δράση με σκοπό τη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων, δύναμης και ευκαιριών για όλες, χωρίς καμία εξαίρεση.

Το 2025 σηματοδοτεί επίσης την 30ή επέτειο της Διακήρυξης και Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου, του πιο προοδευτικού και διεθνώς αναγνωρισμένου σχεδίου για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών. Η εφαρμογή του έχει φέρει σημαντικές εξελίξεις στην προστασία των δικαιωμάτων, την πρόσβαση σε υπηρεσίες, τη συμμετοχή των νέων και την αλλαγή στερεοτύπων και αντιλήψεων που ανήκουν στο παρελθόν.

Με αφορμή αυτή τη σημαντική ημέρα, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ανάδειξη των ιδιαίτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που βιώνουν εξαρτήσεις, καθώς και για την προώθηση προσαρμοσμένων παρεμβάσεων στις ανάγκες τους.

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν εξάρτηση βιώνουν σε υψηλότερο βαθμό κοινωνικό στίγμα, περιθωριοποίηση και οικονομική ανασφάλεια. Παράγοντες όπως η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική εκμετάλλευση και η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, όπως ο HIV, συχνά συνδέονται με τις εμπειρίες τους. Η κοινωνική κατακραυγή και η έλλειψη εξειδικευμένων δομών συχνά αποτρέπουν τις γυναίκες από την αναζήτηση βοήθειας, με αποτέλεσμα να παραμένουν αβοήθητες και απομονωμένες.

Στην Κύπρο, το 2023, 172 γυναίκες έλαβαν θεραπεία για εξαρτήσεις από παράνομες ουσίες. Η κύρια ουσία κατάχρησης ήταν η κάνναβη (39%), ακολουθούμενη από τις μεθαμφεταμίνες (18%), την κοκαΐνη και το κρακ (16%), και την ηρωίνη (12%).

Επιπλέον, η Κύπρος καταγράφει μία από τις μεγαλύτερες αναλογίες ανδρών έναντι γυναικών που αναζητούν θεραπεία για πρώτη φορά. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να οφείλεται τόσο σε κοινωνικούς παράγοντες, όπως το στίγμα και οι διαφορετικοί ρόλοι των φύλων, όσο και στην έλλειψη εξειδικευμένων υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γυναικών.

Η ΑΑΕΚ εργάζεται για τη βελτίωση της πρόσβασης των γυναικών σε θεραπευτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβάνοντας στο Σχέδιο Δράσης της την ανάπτυξη και ενίσχυση παρεμβάσεων προσαρμοσμένων στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Παράλληλα, στηρίζει υπάρχουσες δομές, όπως το μοναδικό θεραπευτικό πρόγραμμα εσωτερικής διαμονής αποκλειστικά για γυναίκες στην Κύπρο, και προωθεί πολιτικές που στοχεύουν στην άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην αναζήτηση βοήθειας.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια υπενθύμιση ότι η ισότητα των φύλων δεν είναι προνόμιο, αλλά θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Η ΑΑΕΚ καλεί την πολιτεία, τους φορείς και την κοινωνία να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να διασφαλίσουμε ένα μέλλον όπου όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους, χωρίς εμπόδια και διακρίσεις.

Ας ενισχύσουμε τη φωνή των γυναικών, ας επενδύσουμε στην ισότητα και ας διαμορφώσουμε μαζί ένα μέλλον όπου καμία γυναίκα δεν θα μείνει πίσω.