Παιδεία

«Ήταν απερίσκεπτη αντίδραση μαθητών» λέει το ΥΠΑΝ για τη χειρονομία μαθητών

Όσα αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας

Ανακοίνωση για τα δημοσιεύματα αναφορικά με φωτογραφία μαθητών/μαθητριών σχολείου μέσης εκπαίδευσης που έκαναν χειρονομία, η οποία παραπέμπει σε ναζιστικό χαιρετισμό, εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας. 

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το «μετά από σχετική διερεύνηση, φαίνεται πως η χειρονομία η οποία παραπέμπει σε ναζιστικό χαιρετισμό, επρόκειτο για απερίσκεπτη αντίδραση μαθητών/μαθητριών ενός τμήματος σχολείου μέσης εκπαίδευσης, μετά το πέρας της καθιερωμένης σχολικής φωτογράφησης. Δόθηκαν αμέσως οδηγίες τόσο προς τη διεύθυνση όσο και προς το προσωπικό του σχολείου, όπως στο μέλλον αποφεύγονται τέτοιες ή παρόμοιες χειρονομίες, οι οποίες μπορεί να παρερμηνευθούν.

Αποτελεί προτεραιότητα του ΥΠΑΝ η καλλιέργεια της δημοκρατικής και ενεργού πολιτότητας στα σχολεία μας, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, μέσω συγκεκριμένων δράσεων και προγραμμάτων».

Η ΟΕΛΜΕΚ κάνει λόγο για διαστρέβλωση

Σε σχέση με το γνωστό επεισόδιο στο Γυμνάσιο - Λύκειο «Ειρήνης και Ελευθερίας» Δερύνειας - Σωτήρας, η θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι ότι η Διεύθυνση και ο Καθηγητικός Σύλλογος του εν λόγω Σχολείου χειρίστηκε το όλο επεισόδιο με τον ενδεδειγμένο τρόπο».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «η Οργάνωσή μας εκφράζει τη στήριξή της προς τη Διεύθυνση και όλους τους συναδέλφους του Γυμνασίου Λυκείου «Ειρήνης και Ελευθερίας» Δερύνειας-Σωτήρας. Η Οργάνωσή μας τονίζει ότι καμία παρότρυνση προς τους μαθητές δεν υπήρξε από κανένα συνάδελφό μας».

Καταλήγοντας, η οργάνωση των καθηγητών επεσήμανε πως «δυστυχώς, συγκεκριμένα γεγονότα διαστρεβλώθηκαν ή παραποιήθηκαν ως προς την αντιμετώπιση του επεισοδίου από τη Διεύθυνση και τους συναδέλφους. Τέλος, η Οργάνωσή μας θεωρεί απαράδεκτες και καταδικαστέες ενέργειες που προωθούν ναζιστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές