Παπαδούρης: Tο Κίνημα πέρασε μεγάλες δυσκολίες, υπόσκαψη και λάσπη
Η σήψη και η διαφθορά δεν έχουν θέση στη νέα Βουλή

Σε μια περίοδο κοινωνικών προκλήσεων, ο νέος Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, αναλαμβάνει τα ηνία με στόχο να επανατοποθετήσει το Κίνημα στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων.
Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη «Σ», ο κ. Παπαδούρης ανοίγει τα χαρτιά του για το προσωπικό του όραμα, την πορεία του Κινήματος προς τις βουλευτικές εκλογές του 2026, αλλά και τη στάση του απέναντι στα κρίσιμα ζητήματα της διαφθοράς, του Κυπριακού και της περιβαλλοντικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Στέλνει μήνυμα ενότητας και επανεκκίνησης, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα την ουσιαστική παρουσία του Κινήματος στα πολιτικά πράγματα του τόπου, ως της φωνής που μπορεί να εκφράσει με συνέπεια τις αγωνίες των πολιτών.
«Το Κίνημά μας να μπορεί να διαδραματίσει πιο ισχυρό ρόλο»
Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα για το Κίνημα Οικολόγων τα επόμενα χρόνια; Πώς διαφοροποιείστε από τους δύο προκατόχους σας;
Το προσωπικό μου όραμα είναι η ενίσχυση της Πολιτικής Οικολογίας στον τόπο μας. Με αυτό τον τρόπο, το Κίνημά μας να μπορεί να διαδραματίσει έναν πιο ισχυρό ρόλο στα πολιτικά πράγματα του τόπου και έτσι να βελτιώσει κατά το δυνατόν την ποιότητα ζωής των πολιτών, να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τη διαφθορά και να διεκδικήσει με αξιώσεις την κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη.
Από τους δύο προκατόχους μου δεν διαφοροποιούμαι. Αντιθέτως, η εμπειρία και οι γνώσεις τους ήταν και θα είναι εξαιρετικά πολύτιμες για μένα, ώστε να μπορέσω να ηγηθώ ενός Κινήματος που μετρά σχεδόν 30 χρόνια ζωής και αγώνα και έτσι να πετύχουμε όλοι μαζί μια υγιή διεύρυνση του Κινήματος.
Ποιες θα είναι οι άμεσες αλλαγές που θα προωθήσετε το επόμενο διάστημα;
Προέχει τώρα να ολοκληρωθεί η Στρατηγική Πολιτική Μελέτη, μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο. Βλέποντας και την τελευταία δημοσκόπηση να δείχνει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στο 4%, είναι ένα ενθαρρυντικό δεδομένο και μια καλή βάση για τη συνέχεια. Με αυτό το δεδομένο δημιουργείται παράλληλα και ένα θετικό κλίμα για διεύρυνση και συνεργασία με πολίτες και οργανωμένα σύνολα, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα δοθούν λευκές επιταγές. Οι εν δυνάμει περαιτέρω συνεργασίες πρέπει να γίνουν στη βάση των πολιτικών θέσεων του Κινήματός μας, χωρίς εκπτώσεις, πελατειακές σχέσεις και παζάρια. Μην ξεχνάμε ότι την τελευταία τριετία το Κίνημά μας πέρασε μεγάλες δυσκολίες, υπόσκαψη και λάσπη.
Παρόλα αυτά, προχωρούμε με ενότητα, συμπερίληψη και εργατικότητα για να συνεχίσουμε την περαιτέρω διεύρυνση και εξωστρέφεια, αφήνοντας πίσω την τοξικότητα και την αρνητικότητα. Συνεπώς, η επόμενη μέρα και προτεραιότητές μας θα τεθούν συλλογικά απ’ όλα τα στελέχη του Κινήματός μας, στη βάση και της Στρατηγικής Πολιτικής.
Η επόμενη μέρα για τους Οικολόγους έχει πολλή εργασία και πολλούς αγώνες. Βεβαίως, η περαιτέρω επικοινωνιακή πολιτική του Κινήματός μας είναι μια από τις προτεραιότητές μας. Αυτή η ανάγκη προκύπτει μέσα και από έρευνες. Ως Κίνημα, δυστυχώς, ενώ έχουμε πλούσια κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική δράση και επιτυχίες που αφορούν τον απλό πολίτη και τον τόπο, όπως τα δικαιώματα των καταναλωτών, των δανειοληπτών, της ενεργειακής φτώχιας, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ασφάλεια των πολιτών κ.ο.κ, εντούτοις η εικόνα προς τα έξω είναι άλλη, δηλαδή ότι ασχολούμαστε μόνο με τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Είναι μια μεγάλη αλήθεια ότι η κορωνίδα των αγώνων μας εδώ και 30 χρόνια εστιάζεται στην Οικολογία, όμως, όπως θα δείτε και στους πυλώνες εστίασης των αγώνων και προτεραιοτήτων που θέτει το ίδιο το Πανευρωπαϊκό Οικολογικό Κίνημα, δεν είναι μόνο τα περιβαλλοντικά ζητήματα που το απασχολούν. Με τη σημερινή πραγματική ανάγκη στον τόπο μας από μια ρεαλιστική οπτική γωνία, θα διαπιστώσει ένας ελεύθερα σκεπτόμενος πολίτης ή και πολιτικός που δεν φορά παρωπίδες, ότι τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κοινωνία μας αφορούν θέματα στέγασης, ακρίβειας, υψηλού πληθωρισμού, ποιότητας ζωής, κοινωνικών ανισοτήτων, εγκληματικότητας και ασφάλειας. Βεβαίως, είναι και το διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πολύπαθή μας πατρίδα με τη συνεχιζόμενη κατοχή και τον σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Θεωρώ ότι η επόμενη μέρα θα μας βρει με ενότητα και έτσι θα προχωρήσουμε μπροστά και θα πετύχουμε τόσο την αναγνώριση του πραγματικού έργου του Κινήματος και εν κατακλείδι και την ενίσχυση της πράσινης φωνής στον τόπο.
Παπαδούρης: Πολυετής διαφθορά ακόμα και από «προοδευτικούς» πολιτικούς
«Μονόδρομος για τους πολίτες η είσοδος του Κινήματος στη Βουλή»
Ποιος είναι ο στόχος του Κινήματος για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές; Μπορούν οι Οικολόγοι να συγκεντρώσουν το ποσοστό των εκλογών του 2021;
Είναι σίγουρα επιτατική ανάγκη για το Κίνημά μας να συνεχίσει να δίνει τις μάχες του μέσα και από το Κοινοβούλιο. Χωρίς να είμαστε στη νέα Βουλή το 2026, αυτό σημαίνει ότι ένα Κίνημα που με συνέπεια, διαφάνεια και εργατικότητα πολιτεύεται τόσα χρόνια, δεν θα είναι εκεί για να «εμβολιάζει» με την καθαρότητα και την αγωνιστικότητά του τα πολιτικά πράγματα του τόπου. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μετρά 24 χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας. Όχι μόνο έχει καταφέρει πρωτίστως να μείνει μακριά από τη διαφθορά, αλλά αγωνίστηκε εναντίον της και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι την τελική της πτώση. Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μέσος Κύπριος πολίτης προέρχονται ακριβώς από την πολυετή διαφθορά στον τόπο μας, ακόμα και από πολιτικούς που αυτολιβανίζονται ως προοδευτικοί. Μόνο η σήψη και η διαφθορά δεν έχει θέση στη νέα Βουλή.
Συνεπώς, ελπίζω να δούμε υψηλότερα ποσοστά από το 2021 και να αγκαλιαστεί η όλη προσπάθεια που καταβάλλουμε όλα αυτά τα χρόνια. Η είσοδος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών στη Βουλή είναι μονόδρομος για τους πολίτες, εάν θέλουν μια έντιμη, καθαρή και αγωνιστική φωνή στα κέντρα λήψης απόφασης.
Μην ξεχνάμε ότι, το 2015, τα δύο μεγάλα κόμματα αύξησαν το εκλογικό μέτρο στο 3,6% με σκοπό ν’ αφήσουν εκτός Βουλής τις μικρές πολιτικές δυνάμεις με καθαρή φωνή, όπως το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Ευτυχώς, τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των πολιτών, όχι μόνο κράτησαν το Κίνημά μας στη Βουλή, το ενίσχυσαν κιόλας.
Είναι μια κοινή παραδοχή, επίσης, ότι η πλειοψηφία των πολιτών βλέπουν με θετικό μάτι το έργο και τον ρόλο του Κινήματός μας, όμως στην κάλπη δεν φαίνεται αυτό. Κυρίως γι’ αυτό το δεδομένο, θεωρώ ότι η δουλειά των ακριβών επικοινωνιακών επιτελείων των μεγάλων κομμάτων είναι πολύ αποτελεσματική, ώστε με τη δημιουργία μηχανισμών χειραγώγησης, ακόμα και λάσπης, οδηγεί τους πολίτες σε αμφιβολίες και, τελικά, στην επιλογή διά της ψήφου τους, στα κόμματα εξουσίας, τα οποία έχουν και τους οικονομικούς πόρους και τα εργαλεία για να «τρέξουν» μια προεκλογική μάχη, ακόμα και με αθέμιτα δημοκρατικά μέσα, σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ο γεωγραφικός διαχωρισμός εξυπηρετεί τα σχέδια της Τουρκίας
Ποια είναι η θέση του Κινήματος Οικολόγων για τη λύση του Κυπριακού και τη ΔΔΟ; Πώς αξιολογείτε τους χειρισμούς της Κυβέρνησης μέχρι τώρα;
Η θέση του Κινήματός μας στο Κυπριακό ήταν και είναι πάντα καθαρή. Είναι με λύπη που βλέπουμε εδώ και χρόνια, να προσπαθούν κάποιοι να βάζουν «ταμπέλες» της όποιας «ιδανικής λύσης». Οι βασικές αρχές για τη λύση του Κυπριακού θεωρούμε ότι έχουν να κάνουν πρωτίστως με το αδιαίρετο του κυπριακού χώρου, του λαού, της κοινωνίας και της οικονομίας. Η λύση πρέπει να προνοεί ένα κράτος, με μία και μοναδική διεθνή προσωπικότητα, μία και αδιαίρετη κυριαρχία, έναν λαό και μία ιθαγένεια, μία οικονομία, κοινωνία και οικοσύστημα, δίκαιη και αποτελεσματική εκπροσώπηση των εθνικών κοινοτήτων στα συλλογικά όργανα διοίκησης σε ένα κράτος δικαίου και σύστημα δικαιοσύνης, βασισμένο στις ευρωπαϊκές αρχές και τους μηχανισμούς ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοιχεία απαραίτητα για την κατοχύρωση της βιωσιμότητας οποιασδήποτε λύσης. Ο εθνοτικός γεωγραφικός διαχωρισμός ουσιαστικά νομιμοποιεί και παγιώνει τα αποτελέσματα της κατοχής, του εποικισμού και της διαίρεσης και, ως εκ τούτου, καθιστά μη βιώσιμη τη λύση. Ο γεωγραφικός διαχωρισμός των Κυπρίων με βάση φυλετικά ή θρησκευτικά κριτήρια, δεν μπορεί να στηρίξει μια ειρηνική προοπτική για την Κύπρο και την περιοχή και συνεπώς δεν εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά μόνο τα σχέδια της Τουρκίας. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που τοποθετούμαστε ενάντια στα δύο κράτη και σε κάθε άλλη διευθέτηση που συντηρεί σύνορα και μέσω της οποίας θα υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξουμε στο ίδιο αποτέλεσμα. Η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων είναι απαραίτητο να γίνει πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εφαρμογής της λύσης. Επιβάλλεται η κατάργηση όλων των ξένων εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και των Βρετανικών Βάσεων. Λυδία λίθος της λύσης του Κυπριακού αποτελεί η κατοχύρωση του δικαιώματος όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους. Το δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι απαραβίαστο. Το λεγόμενο «δικαίωμα» των σημερινών «χρηστών» - σφετεριστών των περιουσιών δεν μπορεί να προηγείται του δικαιώματος του νόμιμου ιδιοκτήτη. Ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου. Ως θέμα αρχής κανένας Τούρκος έποικος δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί πριν από τη λύση του Κυπριακού.
«Η Κυβέρνηση λειτουργεί προς την λάθος κατεύθυνση -
Δεν έχει ορθή πράσινη πολιτική»
Πόσο «Πράσινο» είναι το Κίνημα Οικολόγων σε σχέση με τα υπόλοιπα Πράσινα κόμματα στην Ευρώπη;
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εργάζεται και αγωνίζεται στη βάση των θέσεων, στόχων και συναντίληψης του παγκόσμιου οικολογικού κινήματος.
Ως Κίνημα, είμαστε μέλος των Ευρωπαίων Πρασίνων (EGP) και βεβαίως το κάθε μέλος είναι υπόλογο στην ευρωπαϊκή Πράσινή μας οικογένεια.
Οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται από τα Πράσινα ευρωπαϊκά κινήματα αφορούν κυρίως τοπικού χαρακτήρα θέματα. Να θυμίσω ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου το αντίστοιχο οικολογικό τους Κίνημα έχει ισχυρή φωνή, κατάφεραν να επιτύχουν δύσκολους περιβαλλοντικούς στόχους. Στη μικρή μας Κύπρο, το Κίνημα Οικολόγων αν και παραμένει στη Βουλή τα τελευταία 24 χρόνια, εντούτοις σε όλες τις θητείες του ήταν ένα πολύ μικρό κοινοβουλευτικό Κίνημα. Χρειαζόμαστε ενίσχυση, ώστε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα.
Είστε ικανοποιημένοι από τις Πράσινες πολιτικές της Κυβέρνησης;
Δυστυχώς, με δείγματα όπως η καταστροφική τσιμεντοποίηση του Ακάμα, η λανθασμένη διαχείριση των αποβλήτων, η ρύπανση της υπαίθρου, η μη λήψη πρωτοβουλίας για την ενθάρρυνση των μέσων μαζικής μεταφοράς και η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, εξάγουμε το συμπέρασμα πως πρόκειται για κυβέρνηση που λειτουργεί προς την λάθος κατεύθυνση και δεν έχει ορθή Πράσινη πολιτική.
Ακόμα θα πω για την πρόθεση της Κυβέρνησης να επιβαρύνει περαιτέρω τους πολίτες με φορολογίες που μάλιστα ονόμασε και «Πράσινες». Πράσινες φορολογίες στα σοβαρά κράτη, επιβάλλονται μόνον όταν έχει η κυβέρνηση παραχωρήσει όλα τα απαραίτητα μέσα και υποδομές στους πολίτες για να ζουν φιλοπεριβαλλοντικά και οι πολίτες δεν τα χρησιμοποιούν. Πράσινες φορολογίες, επίσης, επιβάλλονται στοχευμένα ούτως ώστε τα κέρδη της κυβέρνησης να καταλήγουν σε ένα ειδικό Πράσινο ταμείο και να αξιοποιηθούν αναλόγως. Η δική μας Κυβέρνηση επιβάλλει Πράσινη φορολογία και τα κέρδη θα μπουν στο κεντρικό ταμείο, ίσως, πιθανολογώ, για να καταλήξουν εκεί που καταλήγουν και τα τέλη για ΑΠΕ, δηλαδή στα πρόστιμα εκατομμυρίων που χρωστούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί ακριβώς δεν κάναμε τίποτα.