«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει η εστίαση
Φάνος Λεβέντης: Το λειτουργικό κόστος απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και ανεβάζει τους λογαριασμούς για τους καταναλωτές

Έντονη ανησυχία επικρατεί στον τομέα της εστίασης και αναψυχής, με τους επιχειρηματίες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το ολοένα και αυξανόμενο λειτουργικό κόστος «τρώει» την κερδοφορία και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων - ιδιαίτερα των μικρομεσαίων. Παράλληλα, οι επιβαρύνσεις μετακυλίονται στους καταναλωτές, οδηγώντας σε αυξημένους λογαριασμούς και μειωμένη επισκεψιμότητα.
Οι λειτουργικές δαπάνες στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα τα τελευταία χρόνια ανεβαίνουν συνεχώς προς τα πάνω, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης, μιλώντας στην εφημερίδα «Σημερινή». Όπως ανέφερε, λόγω αυτών των συνθηκών, υπάρχουν περιπτώσεις που επιχειρήσεις έκλεισαν, καθώς δεν μπορούσαν ν’ αντεπεξέλθουν. Η όλη κατάσταση ξεκίνησε από την πανδημία και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών που οδήγησαν σε πληθωριστικές πιέσεις και σοβαρές δυσκολίες στην ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Πρώτες ύλες, ενέργεια και ενοίκια στα ύψη
«Σε ελάχιστες περιπτώσεις εντοπίζουμε κάποιες πρώτες ύλες, των οποίων η τιμή έχει μειωθεί, και αυτές οι μειώσεις είναι αμελητέες. Στις κύριες πρώτες ύλες, δυστυχώς, οι αυξήσεις είναι διαδοχικές. Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να υφίσταται το τεράστιο πρόβλημα της ενέργειας, των ακριβών ενοικίων, με αποτέλεσμα σήμερα να εκτίθεται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο η βιωσιμότητα του τομέα», εξήγησε ο κ. Λεβέντης.
Οι πρώτες ύλες και τα προϊόντα που καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, σύμφωνα με τον Φάνο Λεβέντη, είναι τα κηπευτικά, το ελαιόλαδο, τα αναψυκτικά και τα αλκοολούχα ποτά.
Όσον αφορά τα κηπευτικά, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ έκανε λόγο για εκμετάλλευση της αγοράς ένεκα των εορτών.
«Γίνονται εκμεταλλεύσεις στην περίοδο των εορτών. Έχουμε τώρα μπροστά μας το Πάσχα και βλέπουμε συνεχώς μιαν ανοδική πορεία», είπε ο Φάνος Λεβέντης.
Για την τιμή του ελαιολάδου, υπέδειξε ότι θα έπρεπε να είχε σημειωθεί μείωση καθώς η τιμή του διεθνώς μειώθηκε, κάτι που δεν έγινε στην Κύπρο.
«Έχουμε το ελαιόλαδο, που η τιμή του έπρεπε να είχε κατακόρυφη μείωση, κάτι που δεν έγινε στη χώρα μας. Αυτό το θέμα το είχαμε αναδείξει και στην αρχή της περιόδου φέτος, και καλούσαμε τους παραγωγούς να μειώσουν τις τιμές. Οι χονδρικές τιμές μειώθηκαν ελάχιστον, αλλά στα ράφια των υπεραγορών παραμένουν απαγορευτικές, και αδικαιολόγητες, θα έλεγα», τόνισε ο κ. Λεβέντης.
Ο Γ.Γ. του ΠΑΣΙΚΑ ανέφερε ότι επιχειρήσεις απορροφούν κάποιο κόστος, στην προσπάθειά τους να μη χάσουν επισκεψιμότητα, χαρακτηρίζοντάς το επικίνδυνο στοιχείο για τη βιωσιμότητά τους.
«Στην προσπάθειά τους να ισορροπήσουν οι επιχειρηματίες μεταξύ των αυξήσεων και της αγοραστικής δύναμης του κοινού, η οποία ταυτόχρονα μειώνεται, απορροφούν αρκετές από τις αυξήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εισπράξουν κάποια χρήματα, τα οποία στο τέλος της μέρας δεν τους ανήκουν και δεν περισσεύει εκείνο το ποσοστό που θα τους βοηθήσει στη βιωσιμότητα, ενώ σε ελάχιστες πλέον περιπτώσεις μιλούμε για κερδοφορία», υπογράμμισε.
Αυξήσεις στους λογαριασμούς
Το λειτουργικό κόστος και οι συνεχόμενες αυξήσεις στις πρώτες ύλες, αναπόφευκτα, οδηγούν και τις τιμές προς τα πάνω, με τους επισκέπτες να καλούνται να πληρώσουν πιο ακριβά τις εξόδους τους.
«Εάν συνεχιστούν οι αυξήσεις, αναπόφευκτα κάποιες τιμές θα αυξηθούν. Μέρος των αυξήσεων, όπως προαναφέρθηκε, στις πλείστες περιπτώσεις, απορροφάται ή μετακυλίεται σε κάποια συγκεκριμένα προσφερόμενα είδη. Οι επιχειρηματίες το παλεύουν και είναι μπροστά σε μία δύσκολη εξίσωση», πρόσθεσε.
Άλλαξε η συμπεριφορά του επισκέπτη
Η αύξηση του κόστους ζωής επηρέασε τη συμπεριφορά των επισκεπτών στους χώρους εστίασης και αναψυχής, οι οποίοι πλέον περιορίζουν τα έξοδά τους, εξήγησε ο κ. Λεβέντης, καθώς η αγοραστική δύναμη των πολιτών είναι μειωμένη.
«Ο κόσμος είναι πολύ πιο προσεκτικός στις παραγγελίες του και μειώθηκε η κατά κεφαλήν δαπάνη. Βεβαίως, καλά κάνει να είναι πιο προσεκτικός και είναι λογικό σε μία περίοδο που το κόστος ζωής είναι αυξημένο. Αυτό που παρατηρείται πολλές φορές, είναι ότι υπάρχει επισκεψιμότητα αλλά δεν μπορεί να ερμηνευτεί και με υψηλό κύκλο εργασιών», σημείωσε.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Λεβέντης επεσήμανε πως η αλλαγή στη συμπεριφορά αφορά τόσο τους Κύπριους επισκέπτες όσο και τους ξένους και τουρίστες.
Όσον αφορά τις προτιμήσεις στους χώρους εστίασης και αναψυχής, όπως ανέφερε ο κ. Λεβέντης, υπάρχει μείωση του ενδιαφέροντος από τους νέους για τα club και στροφή προς μικρά ταβερνάκια με ζωντανή μουσική.
Το... οξύμωρο
Ενώ οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα κόστη που απειλούν τη βιωσιμότητά τους, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι, την ίδια ώρα, ανοίγουν και νέες επιχειρήσεις, κάτι που το χαρακτήρισε ως «σχήμα οξύμωρο».
«Είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Τα νέα ανοίγματα προέρχονται από μεγάλους ομίλους. Αλλά όλα χρειάζονται σε μία οικονομία. Δεν μπορεί όμως στο τέλος της ημέρας να υπάρχουν μόνο τέτοια. Οι μεγάλες επενδύσεις έχουν και πίσω τους μεγάλους επενδυτές, που ενδεχομένως είναι σε θέση να αντέξουν μια παρατεταμένη περίοδο, κάτι που δεν το έχει σαν προνόμιο ένας μικρός επιχειρηματίας», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ, Φάνος Λεβέντης.