Τιμήθηκε το Ίδρυμα «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» από το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Παρουσιάστηκαν πέντε ερευνητικά προγράμματα

Το Ίδρυμα «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» τιμήθηκε στις 11 Απριλίου 2025 από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη 30χρονη πολύτιμη προσφορά του.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξήρε τη συμβολή του Ιδρύματος στην εξέλιξη του Πανεπιστημίου Κύπρου σε ίδρυμα διεθνούς κύρους. Με δωρεές άνω των 12 εκατ. ευρώ, είπε, το Ίδρυμα έχει ενισχύσει κτηριακές υποδομές, 80 ερευνητικά έργα, υποτροφίες και δράσεις που αναβάθμισαν την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα. Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Τάσος Αναστασίου και η Αντιπρύτανης Ελένη-Τατιανή Συνοδινού.
Ως ένδειξη εκτίμησης για την τριαντάχρονη προσφορά του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντης προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Πρύτανης απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Τάσο Λεβέντη. Η πλακέτα εξέφραζε την ευγνωμοσύνη του Πανεπιστημίου για τη διαχρονική στήριξη του Ιδρύματος, το οποίο συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη υποδομών, στη διοίκηση και στην επιστημονική έρευνα του Ιδρύματος. Ο κ. Τάσος Λεβέντης, εκπροσωπώντας το Ίδρυμα, ευχαρίστησε θερμά το Πανεπιστήμιο για την τιμή και τόνισε πως στόχος του Ιδρύματος παραμένει η ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης και της πνευματικής καλλιέργειας. Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

Μέσα από τις υποτροφίες και τα ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Λεβέντη, περισσότεροι από 100 νέοι ερευνητές/τριες του Πανεπιστημίου Κύπρου έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην ακαδημαϊκή τους πορεία και εκπονήθηκαν δεκάδες διδακτορικές διατριβές. Το αποτύπωμα και η εμβέλεια των ερευνητικών έργων Λεβέντη είναι άκρως εντυπωσιακά, καθώς περιλαμβάνουν ένα πλούσιο σύνολο μελετών, επιστημονικών άρθρων, βιβλίων και ερευνητικών πορισμάτων δημοσιευμένων σε πέραν των 130 επιστημονικών περιοδικών και που έχουν παρουσιαστεί σε πέραν των 30 συνεδρίων, αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει ότι η επένδυση στη γνώση αποδίδει πάντα καρπούς.
Παρουσιάστηκαν πέντε ερευνητικά έργα που υλοποιήθηκαν με τη στήριξη του Ιδρύματος. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος, μίλησε για το «Κυπριακό Σύνταγμα, Quo vadis?», η Υφυπουργός Πολιτισμού, Δρ Βασιλική Κασσιανίδου για τη «Σκουριώτισσα: Διεπιστημονική μελέτη της αρχαιολογίας και του περιβάλλοντος του τελευταίου ενεργού μεταλλείου χαλκού της Κύπρου», η Καθηγήτρια του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Μαριλένα Καρυολαίμου, για τη «Μελέτη της κυπριακής αραβικής: Μια επιστημονική και κοινωνική συμβολή (MapCyArs)», η Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, Παναγιώτα Πύλα για τη «Μοντέρνα αρχιτεκτονική κληρονομιά στη διαιρεμένη Κύπρο» και η Επίκουρη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής, Αννέζα Γιάλλουρου για την «Ποιότητα ζωής σε γυναίκες που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο μαστού στην Κύπρο».
