Όταν οι κροτίδες γίνονται παγίδες θανάτου - Αυξημένα μέτρα ενόψει Πάσχα
«Υπάρχουν σημεία στην Πράσινη Γραμμή απ’ όπου περνούν τις κροτίδες στις ελεύθερες περιοχές»
Καθώς πλησιάζει το Πάσχα, οι ήχοι από εκρήξεις κροτίδων αρχίζουν ν’ ακούγονται όλο και πιο συχνά στις γειτονιές. Αυτό που για κάποιους θεωρείται διασκέδαση ή έθιμο, για άλλους μετατρέπεται σε απειλή και φόβο για τη σωματική τους ακεραιότητα, για την ασφάλεια των παιδιών τους αλλά και για την κοινή ησυχία.
Παρά τις αυστηρές νομοθεσίες που διέπουν την κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών, κάθε χρόνο καταγράφονται δεκάδες περιστατικά τραυματισμών, με θύματα κυρίως ανηλίκους, αλλά και συλλήψεις για διακίνηση ή κατασκευή παράνομων κροτίδων. Η παράνομη αγορά ανθεί, ενώ το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλέον μετατραπεί σε «πιάτσες» αγοραπωλησιών, μακριά από κάθε έλεγχο.
Την περασμένη Κυριακή σημειώθηκε ακόμη ένας σοβαρός τραυματισμός από έκρηξη κροτίδας. Συγκεκριμένα, 24χρονος τραυματίστηκε μετά από έκρηξη κροτίδας, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό τριών δαχτύλων του χεριού του. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, με τις Αρχές να λαμβάνουν καταθέσεις για τις συνθήκες του τραυματισμού αλλά και για τον προμηθευτή της κροτίδας.
Συχνά πυροτεχνουργοί, γιατροί και αξιωματούχοι της Αστυνομίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επαναλαμβάνουν ότι οι κροτίδες δεν είναι παιχνίδια. Ωστόσο συνεχίζουν να διακινούνται μαζικά, πολλές φορές κρυφά, άλλες φορές ανενόχλητα, φτάνοντας στα χέρια ανηλίκων με τραγικές συνέπειες. Σε μια κοινωνία που συχνά συγχύζει την παράδοση με την απειθαρχία, το ερώτημα που παραμένει είναι πότε θα σταματήσουν να θεωρούνται έθιμα τα εκρηκτικά.
Αυξημένα μέτρα ενόψει Πάσχα
Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα η Αστυνομία πραγματοποίησε σύσκεψη, με στόχο την εντατικοποίηση των μέτρων αστυνόμευσης ενόψει του Πάσχα, υπό την προεδρία του Αρχηγού Αστυνομίας, Θεμιστού Αρναούτη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Σώματος και των Επαρχιακών Αστυνομικών Διευθυντών.
Σκοπός της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός των δράσεων για διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας, με έμφαση στην προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των νεαρών ατόμων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, δόθηκαν οδηγίες για αύξηση των περιπολιών και ελέγχων, ιδιαίτερα σε σημεία όπου παρατηρείται άναμμα λαμπρατζιών και χρήση κροτίδων, ώστε ν’ αποφευχθούν ατυχήματα.
Σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, την Πυροσβεστική και τις τοπικές Αρχές, θα λειτουργούν Κέντρα Κρίσεως σε όλες τις επαρχίες για άμεση ανταπόκριση σε περιστατικά. Παράλληλα, θα γίνονται έλεγχοι σε όλες τις οργανωμένες λαμπρατζιές, ενώ θα απομακρύνονται όσες στήνονται παράτυπα.
Η Αστυνομία καλεί τους πολίτες να συνεργάζονται, να ενημερώνουν για τυχόν εστίες φωτιάς και ν’ αποτρέπουν τα παιδιά τους από τη χρήση κροτίδων, υπενθυμίζοντας ότι η υπευθυνότητα όλων είναι καθοριστική για την ασφάλεια των εορτών.
«Φέρνουν τις κροτίδες από τα κατεχόμενα ή μέσα σε κοντέινερ»
Στη «Σ» μίλησε ο πυροτεχνουργός, Αντώνης Σιακαλλής, ο οποίος αναφέρθηκε στην εμπορία κροτίδων αλλά και στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όσοι χρησιμοποιούν εκρηκτικές ύλες. Επιπλέον μίλησε και για την ανάγκη υλοποίησης στρατηγικής από το κράτος για πάταξη του φαινομένου.
Αρχικά ανέφερε ότι οι τυποποιημένες κροτίδες προέρχονται από τα κατεχόμενα, και συγκεκριμένα από την Πύλα, είτε από κάποιους που εμπορεύονται κάποια προϊόντα που εισάγουν στην Κύπρο και μέσα στα κοντέινερ βάζουν και 3-4 κιβώτια με μερικές χιλιάδες κροτίδες ή πυροτεχνήματα. «Αυτοί είναι οι δύο τρόποι προμήθειας αυτών των εκρηκτικών, τα οποία είναι απαγορευμένα στην Κυπριακή Δημοκρατία», είπε.
Διευκρίνισε ότι τα πυροτεχνήματα λόγω του μεγέθους τους είναι πιο επικίνδυνα και εξειδικευμένα καθώς είναι και πιο δύσκολη η χρήση τους. «Επιτρέπεται η εισαγωγή, αλλά χρειάζεται η ειδική άδεια από τον επιθεωρητή εκρηκτικών υλών», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται τα πυροτεχνήματα αποτελούνται από τα συστατικά που κατασκευάζονται και οι κροτίδες. «Οι κροτίδες περιέχουν μια μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης χαμηλής ισχύος. Επειδή είναι περιορισμένη σε κυλινδρικά χάρτινα κομμάτια, γίνεται μια έκρηξη, η οποία για να σπάσει το περίβλημα βγαίνει με μια ταχύτητα περίπου 400 μέτρα το δευτερόλεπτο». Τόνισε ότι αν κρατάς στο χέρι σου την κροτίδα, τότε θα σου αποκόψει τα δάκτυλά σου.
Επεσήμανε ότι, για να εκραγεί μια κροτίδα, χρειάζονται 3-5 δευτερόλεπτα. «Αν δεν είσαι συγκεντρωμένος και δεν αντιληφθείς ότι το φιτίλι έχει αρπάξει, τότε θα σου αποκόψει το χέρι σου».
«Να δουν τα παιδιά ένα φιλμάκι με ακρωτηριασμούς»
Στη συνέχεια ο κ. Σιακαλλής μίλησε και για τις ενέργειες του κράτους. «Η Αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί μέσα από διαλέξεις και ελέγχους. Ωστόσο, η δική μου εμπειρία έδειξε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση όταν γίνονται σε μαθητές που βρίσκονται στην εφηβεία», είπε.
Τόνισε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να δει το ζήτημα και να το συμπεριλάβει στη δημοτική εκπαίδευση. «Να δουν τα παιδιά ένα φιλμάκι με τραυματισμούς και ακρωτηριασμούς, έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν πόσο επικίνδυνο είναι», τόνισε.
Υπογράμμισε ότι πολλές κροτίδες μπορεί να είναι προβληματικές. «Αυτό συμβαίνει και σε στρατιωτικού τύπου πυρομαχικά». Σημείωσε ότι οι κροτίδες μπορεί να αλλοιωθούν από τις καιρικές συνθήκες.
«Εξερράγη η κροτίδα στο στήθος του και τον σκότωσε»
Ακόμη, ανέφερε ότι στο παρελθόν σημειώθηκαν τραγωδίες με θανάτους ανθρώπων που είχαν παιδιά. «Είδα πολλά περιστατικά με τραυματισμούς παιδιών 13-14 ετών, αλλά οι θανατηφόρες περιπτώσεις είναι αυτές που μου έμειναν χαραγμένες. Στο παρελθόν είχαμε μια περίπτωση έξω από εκκλησία στην Πάφο, όπου εξερράγη η κροτίδα στο στήθος του και τον σκότωσε. Οι κροτίδες είναι απρόβλεπτες. Μπορεί να ενεργοποιηθούν εκεί που δεν το περιμένεις», είπε.
Ο κ. Σιακαλλής τόνισε ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν για τους κινδύνους που διατρέχουν έχοντας στο χέρι μια κροτίδα. «Οι αρμόδιοι και οι γονείς να εγκύψουν στο πρόβλημα», είπε.
«Αυτό δεν είναι έθιμο»
Κάλεσε τις Αρχές να κάνουν πιο ενδελεχείς έρευνες στα κοντέινερ που φτάνουν. «Να κάνουν μια ομάδα και να ασχολούνται λίγους μήνες πριν από το Πάσχα. Υπάρχουν σκύλοι στα λιμάνια που ανιχνεύουν τα εκρηκτικά», σημείωσε.
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και στις ποινές. «Να τους βάζουν φυλακή και όχι πρόστιμο. Χρειάζονται αποτρεπτικοί παράγοντες για περιορισμό των κροτίδων». Όπως είπε, είναι εύκολη η αγορά, εισαγωγή και η προμήθεια. «Υπάρχουν σημεία στην Πράσινη Γραμμή απ’ όπου περνούν τις κροτίδες στις ελεύθερες περιοχές, ενώ την ίδια ώρα τις πωλούν στα περίπτερα. Αυτό δεν είναι έθιμο. Προκαλεί ακρωτηριασμούς και θανάτους». Τέλος, ανέφερε ότι το κράτος πρέπει να δει το θέμα με σοβαρότητα.