Τουρισμός

Οι «παρενέργειες» των δασμών στον κυπριακό τουρισμό

Γιάννης Τελώνης: Η Κύπρος πρέπει να μειώσει τα κόστη για ν’ αντέξει

Αναταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο και αναστάτωση στις οικονομίες προκαλούν οι δασμοί που «εξαπέλυσε» ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) προειδοποίησε την Τετάρτη (17/04) ότι οι επιπτώσεις των δασμών θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μεγαλύτερη μείωση του εμπορίου από την κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα, ο ΠΟΕ προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεων για το παγκόσμιο εμπόριο το 2025.

Η Ε.Ε. καλείται να διαχειριστεί μία δύσκολη εξίσωση μπροστά σε αυτήν την «οικονομική καταιγίδα». Όσον αφορά την Κύπρο, οι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι περιορισμένες και συνεπώς δεν υπάρχει ανησυχία. Η ανησυχία αφορά στις έμμεσες συνέπειες, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν ζωτικούς τομείς της οικονομίας της Κύπρου, όπως είναι ο τουρισμός. Συγκεκριμένα, ο αντίκτυπος των δασμών στην Ε.Ε., με την πιθανή επιβράδυνση της δραστηριότητας στις χώρες που αποτελούν πηγές τουρισμού για την Κύπρο αλλά και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, ενδέχεται να μειώσει τις αφίξεις ή τις δαπάνες των τουριστών.

Μιλώντας στη «Σημερινή», ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης ανέφερε ότι ο τουρισμός στην Κύπρο εξαρτάται από τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και του Ισραήλ, τονίζοντας ότι και οι τρεις αυτές «ομάδες πελατών» θα υποστούν συνέπειες από τους δασμούς.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι, για τους τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι και η κύρια πηγή τουρισμού για την Κύπρο, έχουν γίνει ήδη οι κρατήσεις και έτσι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

«Οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και από τη Γερμανία έχουν ήδη κάνει τις κρατήσεις τους, άρα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο τουρισμός για φέτος δεν θα έχει πρόβλημα. Από το Ισραήλ η ροή είναι συνεχιζόμενη. Έτσι ο τουρισμός μας δεν κινδυνεύει γι’ αυτήω τη χρονιά», διευκρίνισε.

Δύσκολο το 2026 - Ανάγκη για προετοιμασία

Παρόλο που ο τουρισμός για το 2025 δεν φαίνεται να κινδυνεύει, ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης εξήγησε ότι οι επιπτώσεις και οι δυσκολίες θα γίνουν αισθητές το 2026, τονίζοντας την ανάγκη προετοιμασίας για ν’ αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις.

«Του χρόνου θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα και πιο ανταγωνιστικά», είπε.

Τονίζοντας τη σημασία ανταγωνιστικών τουριστικών πακέτων, κατά τον κ. Τελώνη, το καλύτερο που έχει να κάνει η Κύπρος είναι να προετοιμάσει τον τουριστικό τομέα και να εξετάσει πώς μπορεί να μειώσει τα κόστη, κυρίως τα εσωτερικά κόστη, όπως είναι η θέρμανση και η ψύξη.

«Να προσέξουμε το κόστος του τουριστικού μας προϊόντος, ώστε το 2026 να μπορούμε να δώσουμε πιο χαμηλά πακέτα, άρα και πιο ανταγωνιστικά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το κόστος περιλαμβάνει τη διαμονή, τα αεροπορικά και τη διατροφή, και για να επιτευχθεί αυτό, προτείνει τη μείωση του κόστους ανά μονάδα.

Ανέφερε επίσης και το υδατικό πρόβλημα, καθώς το νερό από τις αφαλατώσεις ανεβάζει επίσης το κόστος.

«Θα πρέπει να κινηθούν οι αρμόδιοι και να δούμε και από πλευράς Κυβέρνησης αν θα χρειαστεί να δώσουμε επιδοτήσεις στον ξενοδοχειακό τομέα. Θα χρειαστούν ενδεχομένως και επιδοτήσεις στον πρωτογενή τομέα για να μπορούμε να εφοδιάσουμε σωστά τον ξενοδοχειακό τομέα, την εστίαση και ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία. Πρέπει όλα αυτά τα κομμάτια να έρθουν και να δώσουν ένα πιο ανταγωνιστικό πακέτο το 2026», κατέληξε ο κ. Τελώνης.

ACTA: Ευαίσθητος ο τουρισμός σε εξωτερικούς παράγοντες

Η κατάσταση παραμένει αβέβαιη και απαιτείται παρακολούθηση των εξελίξεων τονίζει στη «Σ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), Χάρης Παπαχαραλάμπους.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχαραλάμπους, ο τουρισμός δεν μπορεί να πληγεί άμεσα, αλλά όταν επηρεάσουν οι δασμοί θέματα αεροπλοΐας, καθώς και τις οικονομίες των χωρών και ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών αγορών που αποτελούν βασικές πηγές τουρισμού για την Κύπρο.​

Όσον αφορά την τρέχουσα τουριστική σεζόν, ο κ. Παπαχαραλάμπους αναφέρει ότι ξεκίνησε θετικά, με τις κρατήσεις να παρουσιάζουν αύξηση σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, η οποία αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ.

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι ο τουρισμός είναι ευαίσθητος σε εξωτερικούς παράγοντες και η παρακολούθηση της κατάστασης κρίνεται απαραίτητη.

«Να προσέξουμε το κόστος του τουριστικού μας προϊόντος, ώστε το 2026 να μπορούμε να δώσουμε πιο χαμηλά πακέτα, άρα και πιο ανταγωνιστικά»

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι ξενοδόχοι

Από πλευράς του, ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Χρίστος Αγγελίδης, μιλώντας στη «Σ», εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, με τις κρατήσεις και τη ροή να κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, χωρίς να παρουσιάζονται ακυρώσεις ή κάποια επιφυλακτικότητα.

Ο κ. Αγγελίδης υπογράμμισε την ανάγκη για παρακολούθηση των εξελίξεων, καθώς οι δασμοί και η πιθανή μείωση των εξαγωγών από ευρωπαϊκές χώρες προς τις ΗΠΑ είναι πιθανόν να επηρεάσουν την αγοραστική δύναμη των τουριστών.

«Αυτό που πρέπει να δούμε ως Κύπρος, αφού αντλούμε τουρισμό από την Ευρώπη, είναι να αντιληφθούμε γρήγορα τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρουν οι δασμοί και η μείωση εξαγωγών από τις χώρες από τις οποίες προέρχεται ο τουρισμός μας, οι οποίες είναι εξαγωγικές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν αυτό όντως συμβεί, θα επηρεαστεί η αγοραστική δύναμη των πελατών. Ο βαθμός στον οποίο θα επηρεαστούν και θα επηρεάσει τις διακοπές τους δεν είναι κάτι που θα φανεί άμεσα. Οι κρατήσεις για τη φετινή σεζόν είναι καλές και σε αυτό το στάδιο δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας», ανέφερε.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ επεσήμανε ότι οι κρατήσεις είναι ελαφρώς καλύτερες από την περσινή χρονιά, που ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη τουριστικά.

«Αυτό που ευελπιστούμε για φέτος είναι ένα καλύτερο πρώτο εξάμηνο, γιατί αυτό είναι το κομμάτι που επιδέχεται αυξημένη κινητικότητα. Από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο τα περιθώρια αύξησης είναι πιο λίγα, γιατί ήταν σχεδόν γεμάτα τα ξενοδοχεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο φέτος κινείται καλύτερα, γεγονός ιδιαίτερα θετικό», κατέληξε ο κ. Αγγελίδης.