Κόστος Ζωής

Πήγαν για κυπριακά αβγά και τους πούλησαν εισαγόμενα

Δαπανήθηκαν 18.000.000 ευρώ σε αρνιά, χοιρινά, βοδινά και κοτόπουλα

Έφαγαν και με το παραπάνω κρέας οι Κύπριοι το Πάσχα, με τις δαπάνες σε κρεοπωλεία και υπεραγορές να φθάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ η κατανάλωση του αρνιού είχε την τιμητική της, ως είθισται. Σύμφωνα με τα νούμερα, κάθε Κύπριος τις ημέρες του Πάσχα κατανάλωσε κατά μέσον όρο ένα κιλό αρνί, χωρίς να υπολογίζονται όλα τα υπόλοιπα.

Δαπανήθηκαν 18.000.000 ευρώ μόνο για το κρέας

Η μεγάλη γιορτή του Πάσχα συνοδεύτηκε από εξίσου μεγάλα οικογενειακά τραπέζια σε ολόκληρη την Κύπρο, με την αξία των αμνοεριφίων που καταναλώθηκαν το διήμερο της Κυριακής και της Δευτέρας του Πάσχα να ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Κύπρου, Κώστας Λειβαδιώτης, ανέφερε στη «Σ» πως κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα διοχετεύθηκαν στην κυπριακή αγορά περίπου 800.000 έως 900.000 κιλά αρνί και κατσίκι, με τις τιμές να κυμαίνονται από 13 μέχρι 15 ευρώ το κιλό. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η αγορά αμνοεριφίων μόνο για τις δύο αυτές ημέρες ξεπέρασε τα 11 εκατομμύρια ευρώ. Αν προστεθούν σε αυτό το ποσό και οι πωλήσεις χοιρινού, βοδινού και κοτόπουλου, τότε το συνολικό κόστος του κρέατος που καταναλώθηκε τις μέρες του Πάσχα είναι ακόμα μεγαλύτερο και αγγίζει τα 18.000.000 ευρώ. Ωστόσο, ο κ. Λειβαδιώτης τόνισε πως το ποσό αυτό είναι φυσιολογικό, φτάνει να αναλογιστεί κάποιος πως η ζήτηση τις μέρες του Πάσχα αυξάνεται κατακόρυφα. «Η ζήτηση είναι η ίδια με πέρσι σε γενικές γραμμές. Λογικό, αφού ο Κύπριος πολίτης δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον κάθε χρόνο για το ‘‘στήσιμο’’ του πασχαλινού τραπεζιού και ιδιαίτερα στο κρέας. Μέσα σε όλα του τα προβλήματα, το πασχαλινό φαγοπότι είναι το τελευταίο που θα κόψει». Συμπλήρωσε ότι: «Υπήρξε επάρκεια. Ο κόσμος εξυπηρετήθηκε, ενώ οι ελλείψεις καλύφθηκαν ικανοποιητικώς από τις εισαγωγές. Πήγαν όλα ακριβώς σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς μας. Υπήρξε μια ισορροπημένη αγορά και οι τιμές κρατήθηκαν όσον αφορά το κυπριακό, στα ίδια επίπεδα».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Λειβαδιώτη, το κυπριακό αρνί πουλήθηκε μεταξύ 13 και 15 ευρώ το κιλό, το μοσχάρι γύρω στα 12 ευρώ, το χοιρινό κυμαινόταν μεταξύ 5,5 και 7,5 ευρώ, ενώ το κοτόπουλο κόστιζε από 3 έως 4,5 ευρώ το κιλό.

Παρόλο που το κρέας έχει την τιμητική του στο πασχαλινό τραπέζι, η γιορτινή περίσταση περιλαμβάνει και άλλα είδη. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, το φετινό κόστος ενός πλήρους τραπεζιού για οκτώ άτομα ήταν αυξημένο κατά περίπου 4% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας λίγο πάνω από τα 184 ευρώ. Ωστόσο, αυτό το ποσό θεωρείται μάλλον συντηρητικό, καθώς πολλοί Κύπριοι συνηθίζουν να ψωνίζουν και να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες.

Δημιουργήθηκε μεγάλο θέμα με τα αβγά

Το θέμα έθιξε με δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Οι πολίτες αγόραζαν εισαγόμενα αβγά χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν. Δηλαδή, ενώ η συσκευασία έδειχνε κυπριακή προέλευση, το εσωτερικό της είχε εισαγόμενο προϊόν. Κάθε αβγό έχει σήμανση που υποδεικνύει την χώρα προέλευσης κωδικοποιημένα (π.χ. CY - Κύπρος, EL – Ελλάδα, FR – Γαλλία). Πολλά κουτιά είναι σφραγισμένα και δεν ξέρει ο κόσμος αν είναι κυπριακά, θεωρεί σύμφωνα με τον κατασκευαστή ότι είναι κυπριακά, ενώ δεν είναι. Αναγνωρίσαμε αβγά από την Βουλγαρία, ενώ βρίσκονταν σε κυπριακή συσκευασία. Παραβιάζεται ο νόμος της υπηρεσίας προστασίας καταναλωτή, κατά τον οποίο δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε παραπλανητική περιγραφή για τους αγοραστές. Το φαινόμενο αυτό είναι ολόχρονο. Αναδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό όμως τώρα, λόγω της τεράστιας ζήτησης αβγών. Προφανώς ο καταναλωτής προτιμά το ντόπιο προϊόν αφού είναι πιο φρέσκο». Κατέληξε με την επισήμανση: «Ο Σύνδεσμός μας θα προσπαθήσει να πιέσει τις υπεραγορές και τα λιανικά συνοικιακά σημεία να βάζουν επιπλέον ενδείξεις που να μαρτυρούν την προέλευση».

Πώς κινήθηκε η αγορά

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε η φετινή πασχαλινή αγορά, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΟΒΕΚ, Στέφανο Κουρσάρη. Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ανέφερε ότι οι καταναλωτές επικεντρώθηκαν κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης για το πασχαλινό τραπέζι, αφήνοντας στην άκρη τις αγορές ένδυσης και υπόδησης που χαρακτήριζαν τα παλαιότερα χρόνια.

Αναφερόμενος στον ρόλο της καταβολής των συντάξεων από τις 10 Απριλίου, ο κ. Κουρσάρης εξήγησε πως, ενώ βοήθησε κάπως την αγορά, εντούτοις ο κόσμος γνωρίζοντας ότι θα χρειαστεί να «αντέξει» μέχρι το τέλος Μαΐου, ψώνισε πιο συγκρατημένα, εστιάζοντας στις απολύτως αναγκαίες αγορές.

Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, η περίοδος των Χριστουγέννων είναι αυτή που πλέον συγκεντρώνει τις περισσότερες αγορές σε ένδυση και υπόδηση, αφού το Πάσχα πια επικεντρώνεται μόνο στα βασικά. «Ο κόσμος ξόδεψε κυρίως σε ήδη πρώτης ανάγκης για το πασχαλινό τραπέζι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας αναφορές στον ημερήσιο Τύπο ότι τα μεγάλα εμπορικά κέντρα είχαν την τιμητική τους, ο κ. Κουρσάρης εξέφρασε τη διαφωνία του. Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σταδιακή στροφή του κόσμου προς τις πολύ μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, τις οποίες οι καταναλωτές εμπιστεύονται τόσο για την εξυπηρέτηση όσο και για την εξειδίκευσή τους.

Οι μικρές επιχειρήσεις δεν αντιμετωπίζουν τον καταναλωτή ως απλό αριθμό, αλλά προσφέρουν ποιοτική και προσωπική εξυπηρέτηση, ανέφερε ο κ. Κουρσάρης. Όπως επισήμανε, η εξειδίκευσή τους σε συγκεκριμένα προϊόντα διευκολύνει τον καταναλωτή να κάνει σωστές και ουσιαστικές αγορές.