Πόρτα εξόδου στους συμβασιούχους αστυνομικούς - Μένουν μέχρι να τους διώξουν
Σωτήρης Ιωάννου: «Η θέση του Υπουργείου και της Αστυνομίας είναι ότι δεν επιθυμούν τη συνέχιση του θεσμού»

Την πόρτα εξόδου στους συμβασιούχους αστυνομικούς είναι έτοιμοι να δείξουν Υπουργείο Δικαιοσύνης και Αρχηγείο Αστυνομίας. Η διαφαινόμενη απομάκρυνση των 297 συμβασιούχων αστυνομικών έχει προαποφασιστεί εδώ και καιρό μιας και η Κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει επιλύσει το πρόβλημα του μεταναστευτικού στην Κύπρο.
Αυτό που είναι οξύμωρο είναι ότι, ενώ οι αρμόδιοι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε ενημέρωση προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Η αβεβαιότητα που επικρατεί στις τάξεις των συμβασιούχων αστυνομικών έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, όχι μόνο στους ίδιους αλλά και στις οικογένειές τους, καθώς διαφαίνεται ότι το επαγγελματικό τους μέλλον κρέμεται από μία κλωστή. Η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης εντείνει το αίσθημα της αδικίας, τη στιγμή που οι ίδιοι βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης κρίσιμων ζητημάτων ασφαλείας. Συμβασιούχος αστυνομικός, που για ευνόητους λόγους δεν μπορεί να δημοσιευτεί το όνομά του, ανέφερε στη «Σ» ότι πηγαίνουν δουλειά μέχρι να τους διώξουν, ενώ παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι είναι κρίμα να τους απομακρύνουν από τα καθήκοντά τους ενώ έχουν περάσει από εκπαίδευση και έχουν αποκτήσει κάποια εμπειρία. Πάντως, με τα υφιστάμενα δεδομένα, από τις 16 Ιουλίου και μετά οι 297 συμβασιούχοι αστυνομικοί θα βρεθούν εκτός του Σώματος της Αστυνομίας.
Η φύλαξη της Γραμμή Αντιπαράταξης και η μεταφορά μεταναστών
Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί αστυνομικοί εκτελούν καθήκοντα φύλαξης και περιπολίας κατά μήκος της Γραμμής Αντιπαράταξης, και σε άλλα σημεία στα εξωτερικά σύνορα, κυρίως για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.
Επίσης, εκτελούν καθήκοντα για την κάλυψη και επιτήρηση πιθανών σημείων διέλευσης παράτυπων μεταναστών από την Πράσινη Γραμμή, τον έλεγχο των παράτυπων μεταναστών για εντοπισμό τυχόν διακινητών και τρομοκρατών, τη μεταφορά, μετακίνηση και συνοδεία μεταναστών.
Επιπλέον, είναι υπεύθυνοι για τη φρούρηση και φύλαξη κέντρων φιλοξενίας, κέντρων πρώτης υποδοχής και χώρων κράτησης παράτυπων μεταναστών και την απέλαση παράτυπων μεταναστών.
Ωστόσο, στα τέλη του 2024, η Κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία 300 μόνιμων θέσεων Ειδικών Αστυφυλάκων, με αντικείμενο τη φύλαξη της Πράσινης Γραμμής, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Κατά τη διάρκεια των εξαγγελιών του από τον Πύργο Τηλλυρίας, ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η διαδικασία θα υλοποιηθεί εντός του 2025, με τις προσλήψεις να πραγματοποιούνται σε παγκύπρια κλίμακα. Ο ίδιος είχε διευκρινίσει πως οι υφιστάμενοι Συμβασιούχοι Ειδικοί Αστυνομικοί, που επηρεάζονται από την απόφαση, θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τις νέες μόνιμες θέσεις στο σώμα των Ειδικών Αστυφυλάκων.
Η Βουλή ζητά απαντήσεις για την τύχη των ειδικών αστυνομικών
Μετά τα δημοσιεύματα για του Συμβασιούχους Αστυνομικούς, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριο Χαρτσιώτη, ζητώντας ενημέρωση για τις κυβερνητικές ενέργειες αναφορικά με τη λήξη των συμβάσεων των ειδικών αστυνομικών.
Ο κ. Τορναρίτης υπενθυμίζει ότι το θέμα έχει εγγραφεί αυτεπάγγελτα στην Επιτροπή έπειτα από εισήγηση του βουλευτή Σωτήρη Ιωάννου και επισημαίνει τη σημασία του θεσμού στην ασφάλεια της Δημοκρατίας και την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.
Όπως σημειώνεται στην επιστολή, η λήξη των συμβάσεων ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της αστυνομικής Δύναμης. Η Επιτροπή ζητά την άμεση επανεξέταση του θέματος και την υποβολή εισηγήσεων από το Υπουργείο, προκειμένου να συνεχιστεί η σχετική κοινοβουλευτική συζήτηση.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής καταλήγει εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Υπουργός θα ανταποκριθεί άμεσα, αναγνωρίζοντας την ουσιαστική συμβολή των ειδικών αστυνομικών στην τήρηση της τάξης και της ασφάλειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα στάλθηκαν επιστολές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Αστυνομία και τη Βουλή, από τη συντεχνία Ισότητα, τον Σύνδεσμο Αστυνομικού Σώματος αλλά και από βουλευτές με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή για να παραμείνουν στις τάξεις της Αστυνομίας οι εν λόγω αστυνομικοί.
«Είναι λάθος η παύση των συμβασιούχων αστυνομικών»
Η συζήτηση έχει πλέον λάβει ευρύτερες διαστάσεις. Το επιχείρημα ότι οι νέες μόνιμες θέσεις μπορούν να καλύψουν τα υφιστάμενα καθήκοντα δεν φαίνεται να πείθει, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η εξειδίκευση και η εμπειρία που απέκτησαν οι συμβασιούχοι τα τελευταία χρόνια. Η μονομερής απομάκρυνσή τους χωρίς πρόβλεψη αξιοποίησής τους είτε μέσω προτεραιότητας στις προσλήψεις είτε με εναλλακτικές μορφές απασχόλησης δημιουργεί ένα προηγούμενο που πλήττει την εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου και στις εργασιακές σχέσεις.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, μίλησε στη «Σ» για το όλο ζήτημα. Αρχικά ανέφερε ότι ως ΕΛΑΜ ενέγραψαν το θέμα στην Βουλή. «Είχαμε πρωτοστατήσει στη δημιουργία του συγκεκριμένου θεσμού. Φάνηκε ότι ήταν απόλυτα επιτυχημένος. Βοήθησαν στα μέγιστα ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές», είπε.
Συμπλήρωσε ότι, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση που παρατηρείται στις τάξεις της Αστυνομίας, θεωρούν ότι είναι λάθος η παύση αυτών των ανθρώπων. «Έχουν εκπαιδευτεί, απέκτησαν εμπειρία και γνώσεις και, ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να επιτελούν καθήκοντα στον αστυνομικό Σώμα». Τόνισε ότι η απόφαση για τερματισμό των καθηκόντων τους πάρθηκε από την Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σημείωσε ότι το Υπουργείο θεωρεί πως τα καθήκοντά τους θα καλυφθούν από τις 300 νέες προσλήψεις που θα κάνει η Αστυνομία. «Σίγουρα δεν θα ασχολούνται και οι 300 νέοι αστυνομικοί με το μεταναστευτικό όπως γινόταν μέχρι σήμερα», είπε.
Ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι το όλο θέμα έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών 3-4 φορές. «Η θέση του Υπουργείου και της Αστυνομίας είναι ότι δεν επιθυμούν τη συνέχισή του θεσμού», ανέφερε
«Ήταν ο μοναδικός τρόπος για να είναι όπως οι ΣΥΟΠ»
Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Αστυνομικού Κλάδου της Συντεχνίας Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, εξήγησε ότι το λάθος ήταν πως κατά την πρόσληψή τους δεν τους έβαλαν πάνω στον νόμο των αυτοεργοδοτούμενων αορίστου χρόνου όπως είναι ο θεσμός των ΣΥΟΠ για να μπορούν να ανανεώνονται στις βάσεις τους χωρίς να μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου. «Όταν το εισηγήθηκα πριν από έναν χρόνο, κανείς δεν με άκουσε. Ήταν ο μοναδικός τρόπος για να είναι όπως οι ΣΥΟΠ», είπε.
Πρόσθεσε ότι ο άλλος τρόπος ήταν μέσω της μοριοδότησης για εξετάσεις ως Ειδικοί Αστυνομικοί. «Πριν από έναν χρόνο η μοναδική συντεχνία που δεν τους κορόιδεψε ήταν η Ισότητα. Τους έλεγα τι έπρεπε να γίνει. Είναι 300 οικογένειες και εγώ ως συντεχνία δεν σκέφτομαι επιχειρηματικά αλλά ανθρωπιστικά», κατέληξε.