Γιαννάκης Ομήρου: Δεν χωρούν αυταπάτες και ευσεβοποθισμοί

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Κώστα Βενιζέλου την Τρίτη 8 Απριλίου στην Πάφο, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε και τα εξής:
«Η Κύπρος πλήρωσε τραγικά ακριβό τίμημα από τη προδοσία και το έγκλημα του 1974. Και οι πολιτικές ευθύνες δεν διαγράφονται. Και αν στην επιβολή και τον ρόλο της χούντας εμπλέκονται ξένες δυνάμεις, το ίδιο ισχύει και σήμερα για τα κυοφορούμενο σχέδια.
Τα δημοσιευθέντα αρχεία ξένων κυβερνήσεων, όπως τα αποκάλυψε ο Κ.Βενιζέλος σε προηγούμενα βιβλία του, είναι χαρακτηριστικά. Παραμερισμός της εκλεγμένης ηγεσίας, βίαιος διαχωρισμός κοινοτήτων και ένα υπό ξένη πολυκηδεμονία σύστημα.
Και φαίνεται ότι δεν διδαχθήκαμε από τα σφάλματα του παρελθόντος και πολλοί πιστεύουν ότι με προσαρμογή στις απαιτήσεις ξένων θα πετύχουμε στοιχειωδώς δίκαιη λύση.
Αντιμετωπίζουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς για αξιοποίηση της Κύπρου στην πορεία της ως περιφερειακής νεοθωμανικής υπερδύναμης. Κυνικές οι δηλώσεις Τούρκων επισήμων και της Τ/Κ ηγεσίας.
Δεν χωρούν αυταπάτες και ευσεβοποθισμοί. Οι απροκάλυπτα συνομοσπονδιακές και διχοτομικές απόψεις Τουρκίας και Τ/Κ ηγεσίας δυναμιτίζουν την όποια προοπτική διαπραγματεύσεων.
Η ανάγκη μιας εκ βάθρων αλλαγής στρατηγικής καθίσταται τώρα ακόμα πιο αναγκαία και επιτακτική. Με προβολή του αντικατοχικού χαρακτήρα της Κυπριακής κρίσης.
Με απαίτηση για συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού και ειδικότερα της αποχώρησης στρατευμάτων και εποίκων, του εδαφικού, του περιουσιακού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Με απόσυρση των προτάσεων που υποβαθμίζουν τους Έλληνες Κυπρίους σε δεύτερης κατηγορίας πολίτες. Με αποκάλυψη και στηλίτευση διεθνώς και εντός Ε.Ε. της συνεχιζόμενης τουρκικής κακοπιστίας και αδιαλλαξίας.
Χρέος μας λοιπόν και σήμερα να αποφύγουμε την προσαρμογή με την κατοχή, να μην υποταχθούμε στη λογική ενός άρρωστου ρεαλισμού και να επιμείνουμε στις διαχρονικά άφθορες αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Αυτή είναι η οφειλόμενη ανταπόκριση στο χρέος μας του αξιώματος πως οι αγώνες δεν δικαιώνονται παρά μόνο με τη συνέχισή τους.
Στην συνάντηση της Γενεύης πέραν της παραπομπής στα λεγόμενα Μ.Ο.Ε, η Τουρκική πλευρά δεν μετακινήθηκε από τις θέσεις για λύση 2 κρατών και κυριαρχική ισότητα.
Το γεγονός ότι συμφώνησε σε νέα πενταμερή και διορισμό απεσταλμένου του Γ.Γ του ΟΗΕ είναι προφανές ότι οφείλεται στην επιδίωξη της Τουρκίας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. Για να συμμετάσχει στη νέα αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης, να αναβαθμίσει την συμφωνία τελωνειακής Ένωσης και να ξεπαγώσει τον ενταξιακό διάλογο. Καθήκον μας να απαιτήσουμε από τους Ευρωπαίους Εταίρους μας να πειθαναγκάσουν την Τουρκία να εκπληρώσει τις Κυπρογενείς της υποχρεώσεις προκειμένου να μπορεί να προσβλέπει σε βελτίωση των Ευρωτουρκικών σχέσεων. Αυτό απαιτεί διεκδικητικότητα και αποφασιστική στάση χωρίς φοβικότητες, δισταγμούς και αναστολές», τόνισε ο κ. Ομήρου.