Επιχειρείν

Πάνω από 40 φοιτητές από όλη την Ευρώπη συναντώνται στην Κύπρο

Για να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις για τις προκλήσεις της αστικής κινητικότητας

Η Ακαδημία Αστικών Καινοτομιών, μια πενθήμερη εκπαιδευτική πρωτοβουλία που διοργανώθηκε από το CyprusInno (υποστηριζόμενο από το SocialTech Lab) σε συνεργασία με την Kimitisik, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 20 Μαρτίου 2025, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 40 φοιτητές από όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και από την Κύπρο, τη Λετονία, την Ουκρανία, την Ιταλία, τη Σερβία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία. Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν συλλογικά για να αντιμετωπίσουν τις επείγουσες προκλήσεις της αστικής κινητικότητας στην Κύπρο, αναπτύσσοντας καινοτόμες λύσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο.

Η Κύπρος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της αστικής κινητικότητας, όπως η εξάρτηση από τα αυτοκίνητα, η ανεπάρκεια υποδομών και η έλλειψη σχεδιασμού φιλικού προς τους πεζούς. Οι πολιτικές του αστικού σχεδιασμού παραδοσιακά προτεραιοποιούν τη χρήση οχημάτων, με αποτέλεσμα την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τη χαμηλή χρήση δημόσιων συγκοινωνιών και τη περιορισμένη προσβασιμότητα για πεζούς και ποδηλάτες. Επιπλέον, ο αποκλεισμός της νεολαίας και των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων από τον σχεδιασμό της κινητικότητας εντείνει τα παραπάνω προβλήματα.

8.4. ΦΟΙΤΗΤΕΣ 1.jpg

Για να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με τα απαραίτητα εργαλεία για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων, η Ακαδημία Αστικών Καινοτομιών προσέφερε εντατική εκπαίδευση υπό την καθοδήγηση των διοργανωτών του SocialTech Lab και της Kimitisik, καλύπτοντας θέματα όπως οι βασικές αρχές της αστικής κινητικότητας, η ταχεία ιδεοληψία, η επιχειρηματική μοντελοποίηση, η δημιουργία αξίας, η χαρτογράφηση των ενδιαφερομένων μερών και το pitching. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες έλαβαν καθοδήγηση από ειδικούς στον τομέα. Η Ακαδημία περιλάμβανε επίσης παρουσιάσεις από διακεκριμένους ομιλητές και συζητήσεις σε πάνελ με φορείς όπως το SURF Lab, το EIT Community RIS Hub Cyprus, το NESEI, την MaaSLab, την MobyX και το Opu Collectivee, προσφέροντας εμπειρίες και γνώσεις σχετικά με την αστική κινητικότητα, τον αστικό σχεδιασμό και τις ευκαιρίες κλιμάκωσης στην Κύπρο.

8.4. ΦΟΙΤΗΤΕΣ.jpg

Η Ακαδημία ασχολήθηκε με πραγματικές προκλήσεις κινητικότητας που προήλθαν από τοπικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των KIOS, SURF Lab, και CYENS. Οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν λύσεις για κρίσιμα ζητήματα, όπως ο σχεδιασμός ασφαλών και χωρίς αποκλεισμούς διαδρομών για μαθητές, η ενδυνάμωση των πολιτών μέσω εργαλείων κινητικότητας βασισμένων σε δεδομένα, η προώθηση της χρήσης ποδηλάτων μέσω ψηφιακών εφαρμογών και η ενίσχυση των ιατρικών μεταφορών μέσω καινοτόμων λύσεων όπως η αεροπορική κινητικότητα. Μεταξύ των προτεινόμενων λύσεων ήταν μια εφαρμογή για ποδήλατο που προσφέρει ανταμοιβές από τοπικές επιχειρήσεις, μια πλατφόρμα για κοινή χρήση δρομολογίων για φοιτητές και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά σχετικά με τις δημόσιες συγκοινωνίες και την οδική ασφάλεια.

8.4. ΦΟΙΤΗΤΕΣ 3.jpg

Οι συζητήσεις της Ακαδημίας υπογράμμισαν τη σημασία της ανθρώπινης προσέγγισης στον σχεδιασμό της αστικής κινητικότητας, με τους ειδικούς να τονίζουν την ανάγκη για ολοκληρωμένα, διασυνδεδεμένα συστήματα που ισορροπούν τη βιωσιμότητα, τη συμμετοχικότητα και την καινοτομία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων και τις προκλήσεις και ευκαιρίες στην αστική κινητικότητα στην Κύπρο που συζητήθηκαν, διαβάστε το άρθρο εδώ.