Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον ήρωα Τάσο Μάρκου – Αισιοδοξία, αλλά χωρίς υπερβολικές προσδοκίες

Ο Ελληνοκύπριος Εκπρόσωπος της ΔΕΑ, Λεωνίδας Παντελίδης, μίλησε για τις προσπάθειες εντοπισμού των λειψάνων του αξιωματικού και τις δυσκολίες του έργου

Ο Λεωνίδας Παντελίδης, Ελληνοκύπριος Εκπρόσωπος στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ, όπου αναφέρθηκε στις επίμονες και συνεχιζόμενες προσπάθειες για τον εντοπισμό των λειψάνων του Τάσου Μάρκου, ήρωα της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς.

Όπως εξήγησε, εξετάζονται νέα στοιχεία για πιθανή ταφή του αξιωματικού, όμως οι προσδοκίες παραμένουν συγκρατημένες, αφού οι μέχρι τώρα πληροφορίες είναι συχνά αντικρουόμενες ή ασαφείς. Ο Τάσος Μάρκου είχε αναλάβει τη διοίκηση της περιοχής στη Μια Μηλιά κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και θεωρείται ότι έπεσε μαχόμενος στην πρώτη γραμμή.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δύο μαρτυρίες που συνδέουν την περιοχή με την ταφή ανώτερου αξιωματικού, τα ίχνη του Τάσου Μάρκου παραμένουν άγνωστα. Η περιοχή όπου επικεντρώνονται οι έρευνες είναι στρατιωτική, κάτι που δυσχεραίνει σημαντικά το έργο της Επιτροπής. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις που ενισχύουν την ελπίδα πως αυτή η προσπάθεια ίσως φέρει αποτέλεσμα.

Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 29 εκσκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Μιας Μηλιάς, χωρίς όμως να εντοπιστεί κάτι. Όπως σημείωσε ο κ. Παντελίδης, η Επιτροπή συνεχίζει αδιάκοπα τις έρευνες, αναζητώντας κάθε στοιχείο που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό. Η ανεύρεση των λειψάνων του Μάρκου δεν θα έχει μόνο ανθρώπινη σημασία για την οικογένειά του, αλλά και ιστορική βαρύτητα για την Κύπρο.

Παράλληλα, εκσκαφές πραγματοποιούνται και σε άλλες περιοχές όπως η Πέτρα στην δυτική Κύπρο, η Αγία Ειρήνη στην περιφέρεια Μόρφου, ο Σύσκληπος, η Κατωκοπιά, η Λάρνακα, η Νήσου και το Κιόνελι στη βόρεια Λευκωσία. Στο Κιόνελι, οι έρευνες εστιάζουν σε μαρτυρίες για την ταφή στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ, με στοιχεία που είχαν εντοπιστεί από το 1994.

Ο χρόνος, όπως επισήμανε ο κ. Παντελίδης, είναι ένας από τους βασικότερους αντιπάλους, αφού πολλοί από τους αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων του 1974 δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή, ενώ και οι αναμνήσεις των υπολοίπων ξεθωριάζουν. Παρόλα αυτά, ακόμα και μικρές λεπτομέρειες – όπως μια αναφορά σε εγκαταλελειμμένο όχημα ή η ανάμνηση ενός σημείου διέλευσης – μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές.

Η ΔΕΑ επεξεργάζεται πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά την εισβολή και καταγράφονται σε χάρτες και αρχεία, με στόχο τη σύνθεση πιθανών σεναρίων εντοπισμού. Όπως υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής, η δουλειά βασίζεται σε ανθρώπινες αφηγήσεις, οι οποίες, παρά τα όποια κενά, έχουν αξία.

Το έργο της Επιτροπής, αναμφίβολα δύσκολο και ψυχοφθόρο, απαιτεί επιμονή, συνέπεια και πάνω απ’ όλα σεβασμό. Ο στόχος όμως είναι ξεκάθαρος: η απόδοση απαντήσεων, η λήξη της αβεβαιότητας για τις οικογένειες και η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.