Τοπικά

Takata: Συνεχίζονται οι καταθέσεις - Καταγγελίες, αδράνεια και ευθύνες στο μικροσκόπιο

Ενώπιον της Επιτροπής πρώην Διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Μεταφορών

Συνεχίστηκαν σήμερα οι εργασίες της Ερευνητικής Επιτροπής που διερευνά τις ευθύνες και την κρατική διαχείριση του ζητήματος με τους ελαττωματικούς αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι καταθέσεις πρώην υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου Μεταφορών, μεταξύ των οποίων και τέσσερις πρώην Γενικοί Διευθυντές, ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

Η συνεδρία άνοιξε με την κατάθεση του Γιάννη Νικολαΐδη, πρώην Διευθυντή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) από το 2020 έως το 2022 και υπάλληλο του Τμήματος από το 2006. Ο κ. Νικολαΐδης ήταν ο πρώτος πρώην Διευθυντής του ΤΟΜ που παραδέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής ότι είχε ακούσει τον όρο «ΤΑΚΑΤΑ» κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ωστόσο, ανέφερε πως το ζήτημα δεν του παρουσιάστηκε ποτέ ως σοβαρό θέμα επικινδυνότητας, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε καμία σχετική αναφορά ή έκθεση από την Αστυνομία ή άλλη αρμόδια αρχή.

Ο κ. Νικολαΐδης απέδωσε την ευθύνη στους κατασκευαστές των οχημάτων, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Προέδρου της Επιτροπής, Μιχαλάκη Χρυστοδούλου. Ο Πρόεδρος ανέγνωσε δύο επιστολές πολιτών από το 2015 και 2016, οι οποίες είχαν αποσταλεί στο ΤΟΜ και περιείχαν σαφείς αναφορές στον κίνδυνο των αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ. Ο κ. Νικολαΐδης αρχικά δήλωσε ότι δεν τις θυμόταν, αλλά, όταν του επιδείχθηκαν, παραδέχθηκε πως είχε κάποια σχετική ανάμνηση.

Ακολούθησε η κατάθεση του Κωνσταντίνου Καραγιώργη, Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, ο οποίος αναφέρθηκε στο σύστημα RAPEX (Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Όπως ανέφερε, η πρώτη κοινοποίηση για τους επικίνδυνους αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ έγινε από την Πορτογαλία το 2013 και από τότε μέχρι σήμερα έχουν σταλεί 73 κοινοποιήσεις στο ΤΟΜ. Ωστόσο, όπως είπε, δεν υπήρξε καμία απολύτως απάντηση ή ενέργεια από πλευράς του ΤΟΜ.

Ο κ. Καραγιώργης υπογράμμισε πως η Υπηρεσία του δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα να παρέμβει ή να λάβει διορθωτικά μέτρα σε θέματα οχημάτων, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει ανεπίλυτο.

Στην Επιτροπή κατέθεσε και ο Ευστάθιος Χαμπουλάς, Αναπληρωτής Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών το 2004, χρονιά κατά την οποία η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ξεκίνησε η εφαρμογή του ενωσιακού νομικού πλαισίου για τα οχήματα.

Συγκινητική ήταν η παρουσία στην αίθουσα της Επιτροπής της μητέρας του Κυριάκου Όξινου και του πατέρα της Θεογιάννης Γεωργαλή, δύο θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων στα οποία εξετάζεται η πιθανή εμπλοκή των ελαττωματικών αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ.

Οι καταθέσεις συνεχίζονται, με την Επιτροπή να επιχειρεί να διαλευκάνει κατά πόσο υπήρξε συστηματική αδράνεια ή αδιαφορία από τις αρμόδιες αρχές για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα τη δημόσια ασφάλεια.