Κυπριακό

Άνθρακας ο θησαυρός των Τουρκοκυπρίων

Πιο επικίνδυνος από τον Τατάρ ο Ερχιουρμάν

Την εβδομάδα που μας πέρασε, γίναμε μάρτυρες μιας αμήχανης και ντροπιαστικής σκηνής, που ανέδειξε τις πάγιες θέσεις των Τούρκων, μα, κυρίως, την απροθυμία της πολιτικής μας ηγεσίας και του κομματικού κατεστημένου να σταθούν για μια φορά με αξιοπρέπεια απέναντι στις ύβρεις και τον εξευτελισμό. Και τι δεν ακούσαμε από το στόμα του Τουφάν Ερχιουρμάν, του επικρατέστερου για τη διαδοχή του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία του ψευδοκράτους και επίσημου προσκεκλημένου στο συνέδριο του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, με θέμα «Πώς μπορεί το Ειρηνευτικό Παράδειγμα της ΕΕ να συμβάλει στην επανένωση της Κύπρου». Μας είπε ενώπιον των δύο συνομιλητών του, της Προέδρου της Βουλής και του ΔΗΣΥ, Αννίτας Δημητρίου και του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, ότι «ναι, υπάρχει κατοχή στην Κύπρο, αυτή της ελληνοκυπριακής διοίκησης στις θεσμικές δομές εις βάρος των Τουρκοκυπρίων», επιβεβαιώνοντας με απόλυτη σαφήνεια την τουρκική επιδίωξη της συγκυριαρχίας επί του συνόλου της επικράτειας της ΚΔ. Αρνούμενος τον όρο της τουρκικής κατοχής, ο υποψήφιος εκπρόσωπος του παράνομου μορφώματος στα κατεχόμενα και κάτοχος εγγράφων της ΚΔ, εγκάλεσε τη νόμιμη Κυβέρνηση για κατοχή, χωρίς να κουνηθεί φύλλο!

Οι συνέταιροι

Απαντώντας σε ερώτηση παρευρισκομένου, που αναφερόταν στον όρο μειονότητα, έσπευσε να «διορθώσει» την ερώτηση τονίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν «ισότιμο εταίρο» και σε καμία περίπτωση μειονότητα. Πρόκειται για θεμελιώδες στοιχείο της διαχρονικής τουρκικής ρητορικής, το οποίο εδράζεται στη λογική των «δύο λαών» στο νησί. Αρνούμενος την πραγματικότητα της αριθμητικής μειονότητας της κοινότητας των Τουρκοκυπρίων, ο Ερχιουρμάν έγινε εκφραστής της διχοτόμησης μέσω της εξίσωσης του όρου κοινότητα, που αναφέρεται στο Σύνταγμα της ΚΔ, με τον όρο λαός και τα νομικά χαρακτηριστικά που αναγνωρίζονται σε έναν λαό ως φορέα κυριαρχίας, δηλαδή το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της άσκησης ανεξάρτητης κυριαρχίας.

Η διχοτόμηση

Επανέλαβε ακόμη ότι η πολιτική ισότητα και η εκ περιτροπής προεδρία, δηλαδή η διχοτόμηση της εκτελεστικής εξουσίας, αποτελούν κόκκινες γραμμές. Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο ίδιος είχε ζητήσει τη θεσμική κατοχύρωση της τουρκικής θετικής ψήφου στο Υπουργικό και τα λοιπά όργανα του ομοσπονδιακού κράτους, κάτι που θέτει την κυβερνητική λειτουργία σε ομηρεία. Εν ολίγοις, κάθε απόφαση που δεν θα εγκρίνεται από τουλάχιστον έναν Τουρκοκύπριο υπουργό θα είναι άκυρη. Έτσι, οι Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι απολαμβάνουν αριθμητικής πλειοψηφίας, δεν θα μπορούν να ασκήσουν δημοκρατική εξουσία χωρίς τη ρητή συναίνεση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, και δη της Άγκυρας, που μέσω των Τουρκοκυπρίων θα παραλύει όποτε θέλει τη λειτουργία του κράτους. Την ίδια θέση, της θετικής ψήφου, εξέφρασε και η Αννίτα Δημητρίου στη Γενεύη το Μάρτιο, τρέχοντας ύστερα να τα μαζέψει, ισχυριζόμενη ότι το ΒΕΤΟ των Τουρκοκυπρίων που πρότεινε είναι μόνο αναφορικά με τα θέματα των Τουρκοκυπρίων, χωρίς ωστόσο να δίνει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συζήτησης.

Το καλώδιο

Εν πάση περιπτώσει, ανάμεσα σε άλλα, ο Τουφάν Ερχιουρμάν, αφού δήλωσε ότι το καλώδιο του Great Sea Interconnector οικονομικά «δεν βγάζει νόημα», πρότεινε η διέλευση του καλωδίου να γίνει μέσω Τουρκίας προς Ελλάδα και ΕΕ, κάτι που θα «ενίσχυε», όπως ανέφερε, την ατμόσφαιρα στις διαπραγματεύσεις. Εδώ τίθεται ένα ερώτημα, που πρέπει να απαντήσουν η πολιτική ηγεσία και τα κόμματα. Αποδέχονται η διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ευρώπης να γίνει μέσω Τουρκίας; Θεωρούν θεμιτή μια τέτοια παραχώρηση που πλήττει ευθέως τη στρατηγική ανεξαρτησία και εν μέρει την ενεργειακή αυτονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Η Ευρωβουλή

Σε άλλα νέα, ο «μετριοπαθής» Ερχιουρμάν αποκάλεσε «ανωμαλία» το γεγονός ότι η ΚΔ στέλνει 6 ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες και οι 2 δεν είναι Τουρκοκύπριοι, χωρίς να σηκωθεί κάποιος να του πει ότι στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024, πάνω από 100.000 Τουρκοκύπριοι είχαν δικαίωμα ψήφου, με 3 Τουρκοκύπριους υποψηφίους ανάμεσα στις επιλογές τους. Αναφέρθηκε επίσης στο απευθείας εμπόριο και την «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων από την ΕΕ, απέπεμψε το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στις εγγυήτριες δυνάμεις και, ως κερασάκι στην τούρτα, δεσμεύθηκε ότι θα παραμείνει πιστός στη θέση της ΔΔΟ ως ηγέτης του ψευδοκράτους, εάν τον επιλέξουν, ανεξαρτήτως από το τι λέει η Τουρκία.

Οι αυταπάτες

Καθώς πλησιάζει το ενδεχόμενο διαδοχής του Ερσίν Τατάρ από τον Τουφάν Ερχιουρμάν στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος, πολλοί σπεύδουν να παρουσιάσουν αυτόν τον άνθρωπο ως την εναλλακτική που επαναφέρει την «ελπίδα» της λύσης στο Κυπριακό. Πίσω από τον μανδύα της ΔΔΟ, συγκαλύπτεται ατόφια η τουρκική στρατηγική, με νέους αδιαπραγμάτευτους όρους, ακόμη πιο επικίνδυνους, επί των οποίων θα ακροβατεί η πολιτική ηγεσία που πάλι θα μας «χρυσώσει το χάπι», κάνοντας σημαία τις προηγούμενες τουρκικές θέσεις. Οι θέσεις του Ερχιουρμάν δεν συνιστούν υπέρβαση της αδιέξοδης πολιτικής Τατάρ, αλλά αναβάθμισή της, με την ψευδαίσθηση της διαλλακτικότητας. Μένει να δούμε πότε, επιτέλους, θα μάθουμε πως οι ίδιες αυταπάτες οδηγούν πάντα στα ίδια αδιέξοδα.