Παραπολιτικά

Και μετά άναψαν οι... πολιτικές φουκούδες

Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό άναψαν οι φουκούδες των κυνηγών. Μετά την απόφαση των αρμοδίων θεσμών ότι δεν προκύπτει κανένα ποινικό αδίκημα για το εκβιαστικό κλείσιμο του αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού, όπου κάποιοι από τους κυνηγούς άναψαν και φουκούδες για σούβλα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης άναψαν τα δικά τους... κάρβουνα, για να «ψήσουν» τις ευθύνες της Κυβέρνησης και της Αστυνομίας.

Για να λέμε την αλήθεια, οι εικόνες με τις αναμμένες φουκούδες, την ώρα που χιλιάδες οδηγοί ταλαιπωρούνταν άγρια, κολλημένοι στον αυτοκινητόδρομο, ήταν αυτές που φούντωσαν ακόμη περισσότερο την οργή των πολιτών.

Το θέμα είναι ότι οι φουκούδες δεν θα έπρεπε να είχαν ανάψει ποτέ. Η Κυβέρνηση, από την ώρα που υπήρχαν οι προειδοποιήσεις των κυνηγών, θα έπρεπε να κάνει αυτό που έκανε εκ των υστέρων και όταν ήδη ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση, με εκατοντάδες εξαγριωμένους κυνηγούς να πιστεύουν ότι είχαν κάθε δικαίωμα να κλείσουν τον κύριο αυτοκινητόδρομο της χώρας, Κυριακή ημέρα. Το «ηρεμιστικό» τηλεφώνημα του Προέδρου έπρεπε να είχε γίνει πριν και όχι κατόπιν... φουκούς.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη, σημαντική, παράμετρος που αφορά τις διεκδικήσεις συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι κυνηγοί σ’ αυτήν την περίπτωση. Είναι το περιεχόμενο αυτών των διεκδικήσεων, οι οποίες πρέπει να οριοθετούνται σε λογικά πλαίσια. Ανατρέχοντας στα γεγονότα των αναμμένων φουκούδων, θυμηθήκαμε και τον βασικό λόγο που οι κυνηγοί έκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο. Και όσο απίστευτο και αν ακούγεται, είχε σχέση με τα... φωτοβολταϊκά πάρκα! Το δήλωσε ξεκάθαρα ο πρόεδρος των κυνηγών, Νικόλας Προδρόμου: «Σήμερα είμαστε εδώ για να σταματήσουμε το μεγαλύτερο έγκλημα στην Κύπρο, που δεν είναι άλλο από τα φωτοβολταϊκά πάρκα». Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα φωτοβολταϊκά «θα αποδεκατίσουν όλη την πανίδα, τη βιοποικιλότητα και τη ζωή του κόσμου».

Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο όπου οι κυνηγοί να έχουν την απαίτηση να επηρεάζουν την... ενεργειακή πολιτική του κράτους.

Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι κατά πόσον η αξίωση των κυνηγών (μαζί με άλλες απαιτήσεις που προέβαλαν) θα βρει τελικά ευήκοον ους στην Κυβέρνηση.

Δεδομένου του μεγάλου αριθμού κυνηγών (κάπου 40.000) ίσως να μετρήσει και εδώ η σκέψη ότι οι... σιηπεττοφόροι είναι και ψηφοφόροι!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ