Παραπολιτικά

Φειδίας Παναγιώτου: Σύγκρουση με Βρετανό δημοσιογράφο για Ουκρανία και Ρωσία (ΒΙΝΤΕΟ)

Αντιπαράθεση με πολιτικές προεκτάσεις για τον Κύπριο ευρωβουλευτή

Στις Βρυξέλλες σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Κύπριου ευρωβουλευτή Φείδια Παναγιώτου και του Βρετανού δημοσιογράφου Caolan Robertson, με φόντο τις κατηγορίες ότι ο Παναγιώτου προωθεί φιλορωσικό αφήγημα και παρουσιάζει μειωμένη ευαισθησία απέναντι στις καταγγελίες για απαγωγές Ουκρανών ανηλίκων από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο δημοσιογράφος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ευρωβουλευτή, χαρακτηρίζοντάς τον «προπαγανδιστικό εργαλείο της Μόσχας», επικαλούμενος τις δημόσιες τοποθετήσεις του καθώς και την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρωσία, η οποία συνέπεσε με τον εορτασμό της Ημέρας Νίκης.

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτου ισχυρίστηκε ότι τα έξοδα του ταξιδιού καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από τον ίδιο και διέψευσε κατηγορηματικά ότι παρέστη σε στρατιωτική παρέλαση ή ότι προωθεί ρωσικές θέσεις. Παρ’ όλα αυτά, απέφυγε να προβεί σε άμεση καταδίκη των ρωσικών ενεργειών, επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να ξεκινήσει η διπλωματία».

Η συζήτηση που διεξήχθη γύρω από το ευαίσθητο ζήτημα των απαγωγών Ουκρανών ανηλίκων από ρωσικές δυνάμεις ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη. Ο Φειδίας, σε αρχικό του σχόλιο, υπαινίχθηκε ότι κάποια παιδιά «ίσως θέλουν να μείνουν», κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Caolan Robertson, ο οποίος χαρακτήρισε τη δήλωση «ανήθικη» και «επικίνδυνη».

Ο ευρωβουλευτής αποκάλυψε ότι άλλαξε την αρχική του ψήφο από “κατά” σε “αποχή” κατά τη διάρκεια ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιστροφή των παιδιών στην Ουκρανία, εξηγώντας πως οι πληροφορίες στις οποίες βασιζόταν το ψήφισμα ήταν «μερικώς αξιόπιστες» και «υπερβολικές».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, ο Φειδίας συνέκρινε επανειλημμένα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, μία σύγκριση που ο δημοσιογράφος απέρριψε, θεωρώντας την ως προσπάθεια εκτροπής από την ουσία του διαλόγου.

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής υπερασπίστηκε τις τοποθετήσεις του, τονίζοντας ότι εκπροσωπεί την πλειοψηφία των Κυπρίων που επιθυμούν «εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία».

Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε με εκατέρωθεν κατηγορίες για «παραπληροφόρηση», με τον Παναγιώτου να κάνει λόγο για «δημοκρατικό διάλογο», ενώ ο δημοσιογράφος τον κατηγόρησε ότι υπονομεύει τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη στάση του απέναντι στη ρωσική εισβολή.