Ειδήσεις

Τι σημαίνει η έκπτωση Τυχικού - Δεν είναι καθαίρεση θα του δωθεί άλλος τίτλος

Την έκπτωση του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού αποφάσισε η έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, η οποία εξέτασε τις καταγγελίες που είχαν τεθεί ενώπιόν της σχετικά με τη συμπεριφορά του Τυχικού.

Σε δήλωσή του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Αρχιγραμματέας της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι η έκτακτη σύνοδος, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου, αφού εξέτασε τις καταγγελίες κατά του Μητροπολίτη Πάφου, «αποφάσισε όπως ο εν λόγω αρχιερέας παραμείνει Επίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου και μέλος της Ιεράς Συνόδου».

Είπε ακόμη ότι ο Τυχικός «τίθεται στη διάθεση της Εκκλησίας, η οποία θα τον αξιοποιήσει όπου δει, θα του δοθεί τίτλος και θέση από την Ιερά Σύνοδο».

«Από σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος αναλαμβάνει χρέη τοποτηρητή της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αργότερα η Ιερά Σύνοδος θα εκδώσει εκτενέστερη ανακοίνωση.

Τι σημαίνει η έκπτωση Τυχικού

Ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου Θεολόγων, Γιάννης Αντωνιάδης εξήγησε στο SigmaLive πως έκπτωση είναι ουσιαστικά ότι εκπίπτει από της θέσεώς του ως Μητροπολίτης. Δηλαδή δεν θα είναι πλέον Μητροπολίτης Πάφου, αλλά θα διατηρήσει την επισκοπική του ιδιότητα.

Σημείωσε ότι δεν είναι καθαίρεση, αλλά θα του δοθεί άλλος τίτλος ως Μητροπολίτης που δεν θα έχει ποίμνιο. Θα είναι ως εφησυχάζων και θα συμμετέχει κανονικά στην Ιερά Σύνοδο, αλλά όχι σαν Μητροπολίτης Πάφου».