Τουρισμός

Προς χρονιά ρεκόρ ο τουρισμός – «Στόχος να σπάσουμε την εποχικότητα»

Η ακτινογραφία του τομέα και το μεγάλο στοίχημα ενόψει ευκαιριών και προκλήσεων

Σε τροχιά ρεκόρ κινείται ο κυπριακός τουρισμός, με αξιοσημείωτη αύξηση στις αφίξεις κατά τους πρώτους μήνες του έτους. Το Υφυπουργείο Τουρισμού χαρακτηρίζει το πρώτο τετράμηνο του έτους -για το οποίο υπάρχουν μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία- ως την καλύτερη περίοδο σε επίπεδο επισκέψεων περιηγητών στην ιστορία του κυπριακού τουρισμού, συγκριτικά με αντίστοιχες χρονικές περιόδους προηγούμενων ετών. Και όλα αυτά μέσα σε μια περίοδο προκλήσεων και αντιξοοτήτων, με φόντο τις γεωπολιτικές εντάσεις και το αβέβαιο διεθνές σκηνικό, γεγονός που αναδεικνύει την ανθεκτικότητα του τομέα.

Φορείς του τομέα της φιλοξενίας μιλούν στην εφημερίδα «Σημερινή» και εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την τουριστική σεζόν. Πρόκειται, ωστόσο, για συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η αστάθεια στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον αλλά και οι αλλαγές που επέφερε η μετα-πανδημική εποχή στην κουλτούρα και τη συμπεριφορά των ταξιδιωτών και επισκεπτών έχουν «διδάξει» στον τομέα την ανάγκη να βρίσκεται διαρκώς σε ετοιμότητα. Την ίδια ώρα αναδεικνύουν την ανάγκη για να «σπάσει» η εποχικότητα του τουρισμού στην Κύπρο και την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

ΣΤΕΚ: Χρειάζεται στοχευμένος επανασχεδιασμός πολιτικής

Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Κύπρου για τους επόμενους μήνες είναι αυξημένες σε σύγκριση με πέρσι, με τους ξενοδόχους να εκφράζουν την ικανοποίησή τους και συγκρατημένη αισιοδοξία.

Μιλώντας στη «Σημερινή» η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, ανέφερε ότι τον μήνα Απρίλιο παρουσιάστηκε μία ιδιαίτερα θετική εικόνα, λόγω των τριών διαφορετικών Πάσχα (Ορθόδοξο, Καθολικό, Εβραϊκό). Ακολούθως, ο Μάιος παρουσίασε μία στασιμότητα, η οποία ήταν αναμενόμενη καθώς είναι η περίοδος αμέσως μετά το Πάσχα, με την κ. Ψηλογένη να αναφέρει ότι οι ενδείξεις για τους επόμενους μήνες είναι ενθαρρυντικές.

Ωστόσο η αισιοδοξία είναι συγκρατημένη, σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ, λόγω της παγκόσμιας ύφεσης, καθώς η Κύπρος επηρεάζεται από τις οικονομίες των αγορών – στόχων.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, όπως άλλωστε μάθαμε τα τελευταία χρόνια, να βλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε ό,τι έρχεται μπροστά μας απροειδοποίητα, χωρίς να εφησυχάζουμε με τα θετικά στοιχεία που βλέπουμε», υπογράμμισε.

Όπως εξήγησε η Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, η γενικότερη τάση που παρατηρήθηκε στον τομέα της φιλοξενίας, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά παγκοσμίως, η οποία ξεκίνησε στην μεταπανδημική εποχή, είναι ότι η μέση διάρκεια παραμονής των τουριστών έχει μειωθεί, ενώ οι κρατήσεις γίνονται πλέον πιο κοντά στην ημερομηνία του ταξιδιού.

Η κα Ψηλογένη τόνισε, επίσης, την ανάγκη αντιμετώπισης της εποχικότητας στον κυπριακό τουρισμό, με στρατηγικό στόχο την προσέλκυση επισκεπτών και εκτός της καλοκαιρινής περιόδου. Ανέφερε ότι, παραδοσιακά, οι πληρότητες των τουριστικών καταλυμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σε υψηλά επίπεδα και, συνεπώς, ο στόχος θα πρέπει να είναι στο να αναδειχθεί η Κύπρος ως τουριστικός προορισμός και σε άλλους μήνες.

«Θα πρέπει να δούμε πώς αναπτύσσουμε τον προορισμό μας σε μήνες που δεν είναι καλοκαιρινοί, εκεί είναι το κλειδί», πρόσθεσε.

Συν τοις άλλοις, ανέφερε, η κατεύθυνση πρέπει να είναι προς την ανάπτυξη ενός πιο διαφοροποιημένου και ποιοτικού τουριστικού προϊόντος.

«Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ένας στοχευμένος επανασχεδιασμός πολιτικής με έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερης αγοραστικής δύναμης. Η βιωσιμότητα, η εμπλουτισμένη εμπειρία και η διαφοροποίηση του τουριστικού μας προσφερόμενου προϊόντος θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως προορισμού», ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Ψηλογένη στη «Σ».

Ο «ΠΙΝΑΚΑΣ 1» αποτελεί ανάλυση του ΣΤΕΚ και παρουσιάζει τις αφίξεις τουριστών, τη μέση διάρκεια παραμονής, τις δαπάνες και τις πληρότητες στα ξενοδοχεία, για συγκεκριμένες χρονιές. Όσον αφορά το 2023, οι αφίξεις ήταν στις 3.845.652, η μέση διάρκεια παραμονής στις 8,6 μέρες, η κατά κεφαλήν δαπάνη στα €777,68 και η δαπάνη ανά ημέρα στα €90,43. Σημειώνεται ότι η ημερήσια και κατά κεφαλήν δαπάνη συμπεριλαμβάνει: διαμονή, τρόφιμα και ποτά, ένδυση και υπόδηση, υγεία, ενοικίαση αυτοκινήτου / μοτοσικλέτας, άλλα μεταφορικά εντός Κύπρου (ταξί, λεωφορεία κ.λπ), ψυχαγωγία. Στις δαπάνες δεν περιλαμβάνεται το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πίνακα, η μέση διάρκεια διαμονής παρουσιάζει σταδιακή μείωση από χρόνο σε χρόνο.

ΠΑΣΙΚΑ: Πολλαπλά τα οφέλη από τον ολόχρονο τουρισμό

Στο ζήτημα της εποχικότητας αλλά και στην αλλαγή κουλτούρας που παρατηρήθηκε στην εποχή μετά τον κορωνοϊό αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης.

Ειδικότερα, μιλώντας στη «Σημερινή», ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι ο ολόχρονος τουρισμός θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο για το κράτος όσο και για τις επιχειρήσεις του τομέα, αλλά και τους εργαζομένους, καθώς ένας άλλος προβληματισμός είναι η έλλειψη προσωπικού στον κλάδο και η μετακίνησή τους από επιχείρηση σε επιχείρηση.

«Θα πρέπει στην πράξη να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε θυσίες όχι για χειμερινό τουρισμό αλλά για τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, να σπάσουμε δηλαδή την εποχικότητα με πιο σωστή προσέγγιση», ανέφερε συγκεκριμένα.

Αναφερόμενος στην αλλαγή στη συμπεριφορά των πελατών που παρατηρήθηκε από τη μεταπανδημική εποχή στους χώρους εστίασης και αναψυχής, τόσο από τους τουρίστες όσο και από τους Κυπρίους, ο κ. Λεβέντης είπε ότι πλέον οι πελάτες είναι πιο προσεκτικοί στις παραγγελίες τους, μία στάση που την χαρακτήρισε δικαιολογημένη, σύμφωνα με τα δεδομένα.

«Ο κόσμος πλέον είναι πιο επιφυλακτικός στις παραγγελίες του, κάτι που είναι απόλυτα λογικό βάσει των οικονομικών δεδομένων», ανέφερε.

Επίσης, σημείωσε την ανησυχία του για την επάρκεια νερού, παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί.

Όσο αφορά την αύξηση των τουριστικών αφίξεων, ανέφερε ότι τα πρώτα σημάδια είναι σίγουρα θετικά, καθώς φαίνεται μία δυναμική, προσθέτοντας ότι αναμένεται να δούμε στην πράξη πώς θα συμπεριφερθεί ο κόσμος.

Αύξηση 15,6% στο πρώτο τετράμηνο

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο τον μήνα Απρίλιο του 2025 ανήλθαν σε 418.730 σε σύγκριση με 333.563 τον Απρίλιο 2024, σημειώνοντας αύξηση 25,5%.

Αύξηση παρατηρείται και σε ολόκληρο το πρώτο τετράμηνο του έτους, ύψους 15,6%. Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2025, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 865.326 σε σύγκριση με 748.814 την αντίστοιχη περίοδο του 2024.

Όπως ανακοίνωσε το Υφυπουργείο Τουρισμού, συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, καταγράφεται άνοδος στις αφίξεις ως ακολούθως:

  • 2025/2024 +15,6%
  • 2025/2023 +17,5%
  • 2025/2022 +62,0%
  • 2025/2019 +26,0%
  • 2025/2015 +121,0%

Πηγές τουρισμού - Παραδοσιακά πρώτο το Ην. Βασίλειο

Η πρώτη πηγή τουρισμού όσον αφορά τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, με ποσοστό 36,3% των συνολικών αφίξεων, που αντιστοιχεί σε 151.883 αφίξεις.

Ακολουθούν οι αφίξεις από το Ισραήλ, με ποσοστό 15,2%, που ισοδυναμεί με 63.474 επισκέπτες και ακολούθως οι αφίξεις από τη Γερμανία με 7,1%, δηλαδή 29.613 επισκέπτες.

Την πεντάδα συμπληρώνει η Πολωνία 6,9%, δηλαδή 29.009 τουρίστες και η Ελλάδα με ποσοστό 3,9% των συνολικών αφίξεων (16.354). Στη δεκάδα, οι Σουηδία, Ολλανδία, Ρουμανία, Γαλλία και Αυστρία. Ο «ΠΙΝΑΚΑΣ 2» παρουσιάζει αναλυτικά τις αφίξεις τουριστών ανά χώρα.

Ο σκοπός ταξιδιού για τους πλείστους τουρίστες ήταν οι διακοπές. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2025, το 80,3% των αφίξεων ήρθαν στην Κύπρο για διακοπές, το 12,7% για να επισκεφθούν φίλους ή συγγενείς και το 6,9% για επαγγελματικούς σκοπούς (ΠΙΝΑΚΑΣ 3).

Η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια

Οι αυξημένες τουριστικές ροές καταγράφονται και στα στοιχεία της Hermes Airports που φανερώνουν αυξημένη επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια κατά 21% για τον μήνα Απρίλιο του 2025, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2024, ξεπερνώντας το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου.

Η Hermes Airports, σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρει ότι η αύξηση της επιβατικής κίνησης τον Απρίλιο αντανακλά ένα ενθαρρυντικό ξεκίνημα για μία πολύ υποσχόμενη τουριστική σεζόν, που τονίζεται από τη βελτιωμένη συνδεσιμότητα με 158 διαδρομές σε 39 χώρες και πάνω από 11 εκατομμύρια συνολικά διαθέσιμες θέσεις.

Ειδικότερα, τα αεροδρόμια της Κύπρου εξυπηρέτησαν 1.157.414 επιβάτες. Από αυτούς, οι 805.935 διακινήθηκαν μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας, σημειώνοντας αύξηση 23% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024 και οι υπόλοιποι 351.479 μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Πάφου (αύξηση 15,5%).

Η συνολική επιβατική κίνηση για το πρώτο τετράμηνο του 2025 ανήλθε σε 2.951.580, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 11,58% σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο του 2024 (ΠΙΝΑΚΑΣ 4).

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την επιβατική κίνηση στα κυπριακά αεροδρόμια τον Απρίλιο του 2025, οι 10 δημοφιλέστερες χώρες, σύμφωνα με την Hermes Airports, είναι οι εξής:

  1. Ηνωμένο Βασίλειο
  2. Ελλάδα
  3. Ισραήλ
  4. Πολωνία
  5. Γερμανία
  6. Αυστρία
  7. Ιταλία
  8. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  9. Ρουμανία
  10. Αρμενία

Αναλυτικότερα, οι 10 δημοφιλέστεροι προορισμοί είναι:

  1. Αθήνα
  2. Τελ Αβίβ
  3. Λονδίνο - Gatwick
  4. Θεσσαλονίκη
  5. Μάντσεστερ
  6. Λονδίνο - Heathrow
  7. Βιέννη
  8. Μπέρμιγχαμ
  9. Βαρσοβία
  10. Λονδίνο - Luton

Πού ταξιδεύουν οι Κύπριοι

Εκτός από τις αφίξεις τουριστών, αυξήθηκαν σημαντικά και τα ταξίδια των Κυπρίων στο εξωτερικό, σε ποσοστό 24% σε σύγκριση με πέρσι (Απρίλιος 2024 - Απρίλιος 2025).

Ειδικότερα, τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό τον Απρίλιο 2025 ανήλθαν στις 164.844 σε σύγκριση με 132.806 τον Απρίλιο 2024 (στοιχεία Στατιστικής Υπηρεσίας).

Οι κυριότερες χώρες από τις οποίες επέστρεψαν οι κάτοικοι Κύπρου τον Απρίλιο 2025 ήταν η Ελλάδα με 33,3% (54.967 πρόσωπα), το Ηνωμένο Βασίλειο με 8,6% (14.111) και η Ιταλία με 6,5% (10.735).

Ο σκοπός ταξιδιού των κατοίκων Κύπρου τον Απρίλιο 2025 ήταν κυρίως οι διακοπές με ποσοστό 70,9%. Οι επαγγελματικοί λόγοι κατείχαν ποσοστό 17,5%, οι σπουδές ποσοστό 10,8% και, τέλος, οι άλλοι λόγοι ποσοστό 0,8%.