Φλέγεται ξανά η Μέση Ανατολή
Οι πιο αξιόπιστες ερμηνείες για τον πόλεμο στη Γάζα και το Ιράν σίγουρα είναι δουλειά των διεθνολόγων. Και τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί-διεθνολόγοι «ξεφυτρώνουν» από παντού. Εμείς σήμερα -που δεν είμαστε εξειδικευμένοι στα θέματα της διεθνούς πολιτικής, θα προσπαθήσουμε να καταθέσουμε μερικές απλές σκέψεις με βάση την απλή λογική. Το αν αυτές οι σκέψεις μας έχουν βάση, καλό είναι να το κρίνουν μόνο αυτοί που διαχρονικά παρακολουθούν όσα συμβαίνουν στον χώρο της Μέσης Ανατολής από ιδρύσεως -το 1948- του κράτους του Ισραήλ.
Το Ισραήλ, καθώς φαίνεται, δεν ιδρύθηκε τυχαίως στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, μια θέση η οποία δίνει πολλές αφορμές για συγκρούσεις και εντάσεις μεταξύ των λαών της Μέσης Ανατολής. Το γεγονός, ότι σε αυτό έστω και έμμεσα συμπεριέλαβαν και την Ιερουσαλήμ*, (την Πόλη δηλαδή που όλες σχεδόν οι θρησκείες θεωρούν ως τον δικό τους ιερό τόπο), ο πολυεθνικός Λίβανος, η Ιορδανία και οι Παλαιστίνιοι που δεν έχουν δική τους πατρίδα, αποτελούν τις πιο σοβαρές παραμέτρους που δεν αφήνουν να επικρατήσουν συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή αυτή. Σημειώστε ακόμα ότι η Μέση Ανατολή ήταν και είναι μια περιοχή υψίστης γεωστρατηγικής σημασίας που διαθέτει τεράστιο πλούτο που θέλουν να ελέγχουν όλοι οι ισχυροί της γης …
Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι διακηρυγμένος στόχος των Ιρανών αλλά και των παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων είναι η εξαφάνιση του Ισραήλ από προσώπου γης! Κάτι για το οποίο γίνεται λόγος ακόμα και στο σύνταγμα του Ιράν. «Το Ισραήλ είναι ένας καρκινικός όγκος που πρέπει να ξεριζωθεί»! Αυτό λέει και ξαναλέει με κάθε ευκαιρία ο Χομεϊνί. Στην Τεχεράνη μάλιστα υπάρχει μια πλατεία που ονομάζεται «πλατεία Παλαιστίνης», στην οποία υπάρχει ένα ρολόι οι δείκτες του οποίου γυρνούν ανάποδα δείχνοντας το έτος 2041 ως το έτος εξαφάνισης από προσώπου γης του κράτους του Ισραήλ!
Όλα τα παραπάνω δίνουν το δικαίωμα σε κάποιους να υπερασπίζονται τον τρόπο αντίδρασης του εβραϊκού κράτους, που μπορεί να είναι μικρό σε μέγεθος (όσο η Πελοπόννησος), έχεις όμως τις ρίζες του παντού! Σε καμία περίπτωση ωστόσο όλα αυτά δεν δικαιολογούν τα απάνθρωπα κτυπήματα κατά των αμάχων και κυρίως κατά των μικρών παιδιών από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι καθώς φαίνεται δεν έχουν διδαχτεί τίποτε από όσα οι ίδιοι υπέστησαν από τους Γερμανούς ναζί.
Σε ό,τι μάς αφορά (Ελλάδα και Κύπρο), η κατάσταση καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, αφού εκτός των άλλων υπάρχει πάντα ο φόβος της τρομοκρατίας (το πρώτο κτύπημα έγινε ήδη στη Συρία) που θα τινάξει στον αέρα τις οικονομίες των δύο χωρών του Ελληνισμού. Εθελοτυφλούν όσοι πιστεύουν ότι θα καθαρίσουν εύκολα με ένα θεοκρατικό καθεστώς το οποίο είναι ικανό να οπλίσει χιλιάδες μάρτυρες έτοιμους να πεθάνουν για τον Αλλάχ…. Οι τιμές του πετρέλαιου και φυσικού αερίου έχουν ήδη αρχίσει να ανεβαίνουν επικίνδυνα, ενώ απειλείται άμεσα και ο τουρισμός. Υπάρχουν όμως και άλλα πολλά ενδεχόμενα ακόμα πιο ανησυχητικά. Με πιθανότερο αυτό της μελλοντικής εμπλοκής της Τουρκίας σε ένα πόλεμο με το Ισραήλ. Διερωτώμαι ποια θα είναι η δική μας αντίδραση και θέση αν αυτό το καθόλου απίθανο σενάριο επαληθευτεί.
Πώς δηλαδή θα αντιδράσουμε εμείς. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις πολεμικές επιχειρήσεις αλλά και στον άμαχο πληθυσμό. Υπάρχουν καταφύγια για τους αμάχους, εκπαίδευση των πολιτών και σχέδιο δράσης όπως βλέπουμε να συμβαίνει στο Ισραήλ; Δεν μπορούν να υπάρχουν οργανωμένα καταφύγια σε χώρες που δεν απειλούνται από εξωτερικούς εχθρούς και να μην έχουμε εμείς!
Υστερόγραφο 1: Υπάρχουν αραβικές χώρες που για τους δικούς τους λόγους συντάσσονται με το Ισραήλ! Δεν είναι καθόλου σίγουρο αν η συμμετοχή των Η.Π.Α. στον πόλεμο αυτό βοηθά ή περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Υστερόγραφο 2: Η εμμονή τού Ιράν για την απόκτηση πυρηνικών δεν έχει να κάνει μόνο με το Ισραήλ αλλά με ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο και την αντικατάστασή του με το υπερεθνικό χαλιφάτο, το οποίο θα διοικείται με βάση το Κοράνι, το ιερό κείμενο του Ισλάμ. Αυτός άλλωστε είναι και ο διακηρυγμένος στόχος των Τζινταχιστών….
* Η Ιερουσαλήμ είναι η επίσημη πρωτεύουσα του Ισραήλ και έδρα των κρατικών θεσμών, αλλά οι περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, διατηρούν τις πρεσβείες τους στο παραθαλάσσιο Τελ Αβίβ! Παρότι τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν το νεοσυσταθέν κράτος και το δέχτηκαν στους κόλπους τους ως μέλος της Γενικής Συνέλευσης το 1949, έθεσαν την πόλη της Ιερουσαλήμ σε καθεστώς «corpus separatum» –ξεχωριστή οντότητα υπό διεθνή έλεγχο– κάτι που ποτέ δεν ίσχυσε. Πολλά κυβερνητικά γραφεία και υπηρεσίες μεταφέρθηκαν εκεί. Το 1967, κατά τη διάρκεια «του Πολέμου των Έξι Ημερών», το Ισραήλ προσάρτησε από την Ιορδανία τον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ, επιβάλλοντας την τήρηση του ισραηλινού νόμου σε όλη την πόλη. Η κατοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ θεωρήθηκε παράνομη από τον διεθνή νόμο και καταδικάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα.
*Ακαδημαϊκός - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
av.avgoustiνοs@gmail.com