Ακίνητο

Τα μέτρα που θα ενισχύσουν τα δημόσια οικονομικά του κράτους

Ομολογουμένως, η κυπριακή οικονομία έχει επιδείξει ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις κατά καιρούς αντίξοες εξωτερικές συνθήκες. Χρειάζεται όμως να αξιοποιήσουμε τις θετικές οικονομικές εξελίξεις και να εφαρμόσουμε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ώστε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια ανθεκτική οικονομία, με μεγάλες μελλοντικές δυνατότητες και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Zούμε σε μια εποχή όπου γύρω μας υφίστανται διάφοροι κίνδυνοι. Η γεωπολιτική αστάθεια επηρεάζει -μεταξύ άλλων- τον ευάλωτο τομέα του τουρισμού και διαταράσσει παράλληλα την εφοδιαστική αλυσίδα, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής. Επιπρόσθετα, η εξάρτηση της χώρας μας από τα συμβατικά καύσιμα σε συνδυασμό με την περιορισμένη ενσωμάτωσή της στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, έχει ως αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα ψηλό κόστος στις τιμές ενέργειας. Ωστόσο, η ανάπτυξη των μεγάλων έργων έρχεται να συμβάλλει καθοριστικά στην εξέλιξη της χώρας σε ένα σύγχρονο κράτος με πληθώρα εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, στην καθιέρωσή της ως έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και στην αναβάθμιση του τουριστικού της προϊόντος.

Η Κύπρος, άλλωστε, λόγω του μικρού της μεγέθους και της γρήγορης προσαρμοστικότητάς της, είναι σε θέση να προσφέρει υψηλό βιοτικό επίπεδο στους πολίτες της και ουσιαστικές ευκαιρίες ανάπτυξης στον επιχειρηματικό τομέα. Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάζεται να εμβαθύνει στην εσωτερική δομή του υπάρχοντος οικονομικού μοντέλου και να το εκσυγχρονίσει. Κάτι τέτοιο, απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ζωτικούς τομείς, σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου τομέα για να επέλθει η αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς επίσης απλοποίηση της νομοθεσίας και των κανονισμών, ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και μείωση της γραφειοκρατίας.

Για την ενίσχυση λοιπόν των δημόσιων οικονομικών, ανάμεσα στις εισηγήσεις που έχει καταθέσει ο Σύνδεσμoς Mεγάλων Αναπτύξεων, σε συνδυασμό με την αναγκαία διασφάλιση των πόρων για την παροχή μέτρων βοήθειας και ενίσχυσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας νέας φορολογικής αμνηστίας στα πρότυπα εκείνης που έγινε με επιτυχία στο παρελθόν. Επιπλέον, να δοθεί η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να προπληρώσουν μέρος ή το σύνολο των φορολογικών τους υποχρεώσεων προς το κράτος άμεσα για το επόμενο έτος, με έκπτωση 20%. Η ρύθμιση αυτή θα μπορεί να ισχύει και για τα επόμενα 3 χρόνια, με σταδιακή μείωση του ποσοστού της έκπτωσης. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχο μέτρο έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες στο εξωτερικό. Επίσης, είναι σημαντικό να περιοριστούν οι αντιπαραγωγικές δαπάνες του κράτους και να συγκρατηθεί το κρατικό μισθολόγιο.

Για τη δημιουργία βέβαια ενός σύγχρονου μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο θα στοχεύει στις αυξημένες επενδύσεις, την ενισχυμένη διεθνή ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα της οικονομίας, την εξωστρέφεια και την καινοτομία, χρειάζεται απαραιτήτως η στρατηγική σύμπλευση και ο συντονισμός μεταξύ κράτους και επιχειρήσεων. Διότι είναι δεδομένο πως μόνο μέσα από συλλογικότητα, θα επέλθει το πολυπόθητο ζητούμενο.