Δεκατέσσερα χρόνια από τη φονική έκρηξη στο Μαρί (ΒΙΝΤΕΟ)
Παρέσυρε στο θάνατο 13 παλικάρια – Νωπές παραμένουν οι μνήμες

Δεκατέσσερα χρόνια μετά και η πληγή από την φονική έκρηξη στο Μαρί παραμένει ανοικτή.
Εκείνο το μαύρο ξημέρωμα του Ιουλίου, που παρέσυρε στον θάνατο 13 παλικάρια, βύθισε στο πένθος ολόκληρη την Κύπρο.
Οι εικόνες καταστροφής οι αλληλουχίες λαθών και οι ανεπανόρθωτες συνέπειες,
θα μας θυμίζουν για πάντα την τραγωδία.
Το ξημέρωμα που σείστηκε η γη
Ξημέρωνε η 11η Ιουλίου του 2011 και στις 4 τα ξημερώματα το νησί σείστηκε από μία έκρηξη, η οποία είχε καταγραφεί ακόμα και από τους σεισμογραφικούς σταθμούς. Η Κύπρος είχε βυθιστεί στο σκοτάδι, αφού ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού, που βρίσκεται δίπλα στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», είχε ισοπεδωθεί.
Οι πρώτες πληροφορίες μετά την έκρηξη ήταν ελάχιστες και δεν μπορούσαν να δώσουν εικόνα των διαστάσεων της καταστροφής. Αργότερα τα πράγματα ξεκαθάριζαν. Άρχισαν να μετριούνται οι νεκροί και να καταγράφονται οι ζημιές. Όταν ο καπνός και η σκόνη κατακάθισαν, διαπιστώθηκε ότι 12 άνθρωποι είχαν χαθεί και 60 άλλοι είχαν τραυματιστεί. Λίγες ημέρες αργότερα υπέκυψε ακόμα ένας τραυματίας, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 13.
Το συγκλονιστικότερο όλων ήταν η αποκάλυψη ότι επρόκειτο για μια τραγωδία, που όσοι γνώριζαν την ανέμεναν. Φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν, και είχαν ληφθεί λίγα 24ωρα πριν από την έκρηξη, παρουσίαζαν τα κοντέινερ αλλοιωμένα, ενώ κάποιοι «χόρευαν» πάνω σε αυτά για ν’ αποδείξουν ότι δήθεν δεν υπήρχε κίνδυνος. Οι εντολές ήταν: «Να τα ραντίζετε με νερό, για να πέφτει η θερμοκρασία». Όταν τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου 2011 παρατηρήθηκε ανάφλεξη, αντί να διαταχθεί εκκένωση της Βάσης, κλήθηκε η Πυροσβεστική για κατάσβεση. Στις 4:00 τα ξημερώματα και ενώ στον χώρο βρίσκονταν αρκετά άτομα, τα κοντέινερ εξερράγησαν.
Η έκρηξη στα 98 κοντέινερ που είχαν αποθηκευτεί στη Ναυτική Βάση ήταν μια απόδειξη του κράτους που βρισκόταν σε αποσύνθεση. Βρίσκονταν στοιβαγμένα σε εξωτερικό χώρο από το 2009, όταν κατασχέθηκαν από πλοίο ρωσικών συμφερόντων που τα μετέφερε από το Ιράν στη Συρία κατά παράβαση του εμπάργκο του ΟΗΕ. Από τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν, φαίνεται πως η κυβέρνηση του τότε Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια είχε δώσει διαβεβαιώσεις στο καθεστώς Άσαντ ότι δεν θα καταστρέψει το φορτίο και με κάποιο τρόπο θα το παρέδιδε σε μεταγενέστερο στάδιο. Ο τότε Υπουργός άμυνας Κώστας Παπακώστας διαβεβαίωνε ότι το φορτίο είναι ακίνδυνο και θα μπορούσε να τοποθετηθεί ακόμα και στην αυλή του σπιτιού του. Κάθε προσπάθεια για καταστροφή των εκρηκτικών και απομάκρυνσή τους από την Κύπρο προσέκρουε σε διάφορα προβλήματα.
Δεκατρείς ήρωες εν καιρώ ειρήνης
Κατά την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους 13 ήρωες, που προσπαθούσαν ματαίως να την αποτρέψουν:
Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού.
Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης.
Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης.
Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης.
Ναύτης Χριστοφόρου Μιλτιάδης.
Ναύτης Χριστοφόρου Χριστάκης.
Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Ανδρέας Παπαδόπουλος.
Πυροσβέστης Βασίλης Κρόκος.
Πυροσβέστης Σπύρος Τταντής.
Πυροσβέστης Παναγιώτης Θεοφίλου.
Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμής.
Πυροσβέστης Αδάμος Αδάμου.
Ναύτης Αντώνης Χαραλάμπους.