Καταρρέουν τα παραδοσιακά κόμματα: Έρχονται φορτσάτα επί σκηνής ΕΛΑΜ και ΑΛΜΑ
Είναι κοινό μυστικό οι κρυφοί δίαυλοι επικοινωνίας ΕΛΑΜ-Προεδρικού για την αποδυνάμωση του ΔΗΣΥ

Καταρρέουν τα παραδοσιακά κόμματα, την ίδια στιγμή που εισέρχονται φορτσάτα στην πολιτική σκηνή το ΕΛΑΜ και το ΑΛΜΑ. Αυτό δείχνουν οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις, που θέτουν τους πάντες σε συναγερμό. Τα μεν παραδοσιακά κόμματα μελετούν εάν και πώς μπορούν -και σε ποιο βαθμό- να ανακάμψουν, τα δε νέα εξετάζουν πώς θ’ αποκρούσουν τις επιθέσεις και πώς θ’ αντέξουν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θ’ αυξήσουν τα ποσοστά τους εφόσον το έδαφος είναι πρόσφορο.
Ποιους πλήττει το «ΑΛΜΑ»
Η εμφάνιση του «Άλματος» στο πολιτικό σκηνικό φαίνεται ότι πλήττει ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ενώ ταυτόχρονα απειλεί το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, προσδοκώντας να έχει έναν πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα. Από την άλλη, το ΕΛΑΜ έχει θέσει προ πολλού τις αντλίες απορρόφησης ψήφου από τη λαϊκή δεξιά του πάλαι ποτέ εθνικόφρονος Δημοκρατικού Συναγερμού, όπως δείχνουν τα πράγματα και τα εν εξελίξει πολιτικά φλερτ. Το ΕΛΑΜ δεν αποτελεί το καταφύγιο των απογοητευμένων συναγερμικών και μόνο, αλλά και των στελεχών εκείνων που πιστεύουν ότι θα έπρεπε να ήταν στους καταλόγους των ψηφοδελτίων ή θα έπρεπε να έχουν αξιώματα και δεν έχουν.
Δίαυλος επικοινωνίας ΕΛΑΜ-Προεδρικού
Είναι κοινό μυστικό οι κρυφοί δίαυλοι επικοινωνίας ΕΛΑΜ-Προεδρικού για την αποδυνάμωση του ΔΗΣΥ, ο οποίος με τη woke agenda και τη σύμπλευσή του με το ΑΚΕΛ στο Κυπριακό αναγκάζει την ηγεσία του ΕΛΑΜ και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να τρίβουν τα χέρια τους.
Το ΕΛΑΜ διότι ενισχύεται, και από αντισυστημικό εξελίσσεται σε συστημικό κόμμα που “χαϊδεύει” την εξουσία, ενώ ο Πρόεδρος γίνεται μέσα από αυτήν τη διαδικασία πιο ισχυρός με την αποδυνάμωση του ΔΗΣΥ, εφόσον η πολιτική του γίνεται αποδεκτή από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.
«Εγκλωβισμένο» το ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ ψάχνει να βρει τους βηματισμούς του αφού είναι εγκλωβισμένο στα στερεότυπα του παρελθόντος, την ίδια στιγμή που ακροβατεί με το νεοφιλελεύθερο καθεστώς, στο οποίο είναι αναγκασμένο να δρα και του οποίου τα κέρδη τόσο το κόμμα όσο και τα στελέχη του επωφελούνται στο έπακρον. Θεωρεί μάλιστα ότι μπορεί να συσπειρωθεί μέσα από την ανταλλαγή πυρών με το ΕΛΑΜ, το οποίο ευχαρίστως δέχεται τις επιθέσεις της Αριστεράς, προσδοκώντας να εμπεδώσει την αντίληψη ότι αποτελεί το αντίπαλον δέος κερδίζοντας νέους ψηφοφόρους και ειδικότερα συντηρητικούς από τον ΔΗΣΥ.
Απελπιστική η κατάσταση σε ΔΗΠΑ-ΕΔΕΚ
Η κατάσταση στην ΕΔΕΚ όπως και στη ΔΗΠΑ είναι απελπιστική και, με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, η μεν ΔΗΠΑ κινδυνεύει να χαθεί από τον κομματικό χάρτη, η δε ΕΔΕΚ δίνει αγώνα δικής της επιβίωσης, δηλαδή ένταξής της στη Βουλή. Το ΔΗΚΟ ακολουθεί πορεία καθίζησης και οι προσπάθειες συνένωσης του κεντρώου χώρου στο παρόν στάδιο δεν αποδίδουν, που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα ζωής σε όλα τα κόμματα που τον απαρτίζουν.
Με δείγμα την πρώτη επίσημη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ, στην οποία συμπεριλήφθηκε το «ΑΛΜΑ», αποπειραθήκαμε να κάνουμε μια πρώτη αποκρυπτογράφηση των όσων αυτή κατέδειξε. Μιλώντας λοιπόν στη “Σημερινή” ο πλέον ειδικός, καθηγητής Έρευνας και εκλογικός αναλυτής, Νάσιος Ορεινός, σκιαγράφησε την πρώτη τάση, δίνοντας τη δική του ερμηνεία.
Ο Νάσιος Ορεινός στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία του κόμματος «ΑΛΜΑ», το οποίο φαίνεται να διαφοροποιεί την όλη κατάσταση. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που ένα νέο κόμμα που εμφανίζεται μπαίνει δημοσκοπικά σε διψήφια νούμερα, κάτι που είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ σημαντικό και προκαλεί αίσθηση.
Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να είναι το μοναδικό ενδιαφέρον συμπέρασμα που εξάγεται. Συγκρίνοντας με τα αποτελέσματα των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών, το 2021, τρία κόμματα έφτασαν σε διψήφια ποσοστά (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ), τα οποία μάλιστα συγκέντρωσαν αθροιστικά το 61% των ψήφων. Στην τελευταία δημοσκόπηση, τέσσερα κόμματα (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ και ΑΛΜΑ) ξεπερνούν το διψήφιο, ενώ μαζί με το ΔΗΚΟ, που προσεγγίζει το 8 ή 9%, αγγίζουν συνολικά το 75%. Τι σημαίνει αυτό; Όπως υπογράμμισε ο εκλογικός αναλυτής, Νάσιος Ορεινός, από το 39% που ήταν διαθέσιμο το 2021 για να μοιραστεί στα μικρότερα κόμματα, τώρα φαίνεται να μένει ένα κομμάτι της πίτας γύρω στο 25%, δηλαδή περίπου 15% λιγότερο. Άρα λιγότερες ψήφοι για να αντλήσουν τα 6 κόμματα -που βρίσκονται δημοσκοπικά κάτω από το ΔΗΚΟ- και οι άλλοι ανεξάρτητοι.
Το «ναυάγιο» του Κέντρου
Το διαφαινόμενο ναυάγιο της σύμπηξης των κομμάτων του κεντρώου χώρου φέρεται να ξεκαθαρίζει κάπως το σκηνικό, με τον κ. Ορεινό να εικάζει πως αφενός αυτή ήταν μια προσπάθεια κυρίως από πλευράς Δημοκρατικού Κόμματος και αφετέρου από τα υπόλοιπα κόμματα, για ν’ αποτιναχτεί μεν η οποιαδήποτε ανησυχία μόνιμης ενσωμάτωσης ψήφων στο ΔΗΚΟ και επικοινωνιακά να δοθεί το μήνυμα ότι δεν «φοβούνται» να μετρηθούν μόνα τους κρυμμένα πίσω από ένα ενιαίο ποσοστό.
Καταληκτικά, ιδιαίτερη αναφορά στη συζήτησή μας με τον Νάσιο Ορεινό έγινε για το… συναίσθημα. “Το συναίσθημα είναι ο κυριότερος μοχλός εκλογικής συμπεριφοράς”, ανέφερε χαρακτηριστικά, φέρνοντας παραδείγματα όπως ο θυμός, η απογοήτευση και η έλλειψη εμπιστοσύνης. “Παλαιότερα, παραδείγματος χάριν, έβλεπες ενθουσιασμό σε ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ και αντίστοιχα την απογοήτευση σε αυτούς του ΑΚΕΛ. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το φαινόμενο Φειδία”, υπογράμμισε.