Διεθνή

Τα μπρος-πίσω του Τραμπ τρελαίνουν τον πλανήτη - Κομφούζιο με τις θέσεις του για Fed, Ουκρανία και δασμούς

Η σύγχυση και η αμφισημία του Αμερικανού Προέδρου έχουν αρχίσει να μεταβάλλονται σε πρόβλημα τόσο για την οικονομία, όσο και για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ επηρεάζοντας τον βαθμό αξιοπιστίας του υπερδύναμης

Με μία δραματική έκκληση η συντακτική ομάδα της Wall Street Journal ζητά από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ να μην απομακρύνει από τη θέση του τον Πρόεδρο της Fed, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, προειδοποιώντας τον Λευκό Οίκο ότι οι συνέπειες θα είναι χειρότερες από την παρούσα κατάσταση. Η κίνηση των συντακτών, οι οποίοι σχολίασαν πως «συχνά είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πότε ο Πρόεδρος Τραμπ μιλάει σοβαρά για κάτι ή απλώς δημιουργεί περισπασμούς» είναι δηλωτική της σύγχυσης που επικρατεί αναφορικά με τις πραγματικές προθέσεις του «Πλανητάρχη», με τη WSJ να προσθέτει πως «σε περίπτωση που το εννοούσε πραγματικά αυτή την εβδομάδα όταν είπε στους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες ότι μπορεί να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, έχουμε μια συμβουλή: Μην το κάνετε».

Σε ανάλογο κλίμα, σειρά Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου απευθύνουν προειδοποιήσεις προς τον Λευκό Οίκο πως τυχόν καρατόμηση του Πάουελ θα προκαλέσει «κύμα σοκ» στην αμερικανική οικονομία, εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη νομισματική πολιτική και την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.

Η σύγχυση και η αμφισημία του Αμερικανού Προέδρου έχουν αρχίσει να μεταβάλλονται σε πρόβλημα τόσο για την οικονομία, όσο και για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι οι αντικρουόμενες δηλώσεις του «Πλανητάρχη» επηρεάζουν το βαθμό αξιοπιστίας των ΗΠΑ ακόμη και απέναντι σε συμμάχους και εταίρους. Από πλευράς του Αμερικανού Προέδρου, η απομάκρυνση Πάουελ, αν και θεωρήθηκε δεδομένη χθες από τον Τύπο, εντούτοις στην συνέχεια διαψεύστηκε, όχι όμως και το μπαράζ δασμών που προετοιμάζει ο Λευκός Οίκος.

Δασμοί με… επιστολή

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε χθες ότι σκοπεύει να στείλει μία μόνο επιστολή ενημερώνοντας περισσότερες από 150 χώρες για τους δασμούς που θα αντιμετωπίσουν, συμπληρώνοντας πως «όλα θα είναι τα ίδια για όλους, για αυτήν την ομάδα». Στο περιθώριο της συνάντησής του με τον πρίγκιπα διάδοχο του Μπαχρέιν, Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα, στον Λευκό Οίκο, «δεν είναι μεγάλες χώρες και δεν κάνουν και τόσες πολλές δουλειές. Όχι σαν αυτές με τις οποίες έχουμε συμφωνήσει, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία» παρατήρησε ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ έχει θέσει επιπλέον δασμό 10% σε όλες τις χώρες από τον περασμένο Απρίλιο.

Ωστόσο, διάχυτος είναι ο προβληματισμός για το εάν και κατά πόσο οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου θα είναι αποτελεσματικοί για την αμερικανική οικονομία, τη στιγμή που ποντάρει σε διμερείς συμφωνίες, προαναγγέλλοντας μια αντίστοιχη με την Ινδία.

H αναταραχή που προκαλεί η επέλαση των δεσμών, πάντως, έχει κλονίσει τη διεθνή εικόνα του «Πλανητάρχη», αλλά και τα επίπεδα φερεγγυότητας των εξαγγελιών του, γεγονός που αποτυπώθηκε στον τρόπο που αντιμετώπισε το νέο τελεσίγραφο για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ δεν πρέπει να περιμένει 50 ημέρες για να επιβάλει δευτερεύουσες κυρώσεις στη Ρωσία, υποστήριξε χθες η υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Μπάιμπα Μπράζε. «Θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα», ανέφερε σε συνέντευξή της στο περιθώριο του Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν, εξηγώντας από πλευράς της πως δεν έχει νόημα να δοθεί χρόνος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας χαιρέτισε την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου πως θα ενισχύσει το οπλοστάσιο της Ουκρανίας και ότι θα επιβάλει δευτερογενείς κυρώσεις έως και 100% σε χώρες που εξακολουθούν να έχουν εμπόριο με τη Ρωσία, εάν η Μόσχα δεν συμφωνήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία εντός 50 ημερών. Παράλληλα, όμως, η Μπράζε δεν παραγνώρισε την αντοχή της Ρωσίας, λέγοντας ότι η Δύση πρέπει να αυξήσει τα επίπεδα πίεσής της προς την Μόσχα, για να την οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

Κυλά ο χρόνος υπέρ της Μόσχας

Νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος σχολίασε για το νέο τελεσίγραφό του προς την Μόσχα πως «δεν νομίζω ότι οι 50 ημέρες είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα μπορούσε να είναι και νωρίτερα», όταν εκτίμηση της Λετονής Υπουργού Εξωτερικών είναι πως «αυτό που αναζητούμε είναι η άσκηση πίεσης στη Ρωσία και η αποδυνάμωση της ικανότητας της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο. Δεν έχει να κάνει με τον ρωσικό λαό». «Πρέπει να αποδυναμωθεί η ρωσική πολεμική ικανότητα και τι κάνουν στο πεδίο της μάχης», κατέληξε.

Ταυτόχρονα, νέο τοπίο στη σχέση ΗΠΑ -ΕΕ αναμένεται να διαμορφώσουν οι επιπτώσεις από τους δασμούς, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί διμερής συμφωνία, καθώς από αυτούς αναμένεται να πληγούν περισσότερο χώρες με μεγάλες εξαγωγές προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία με την Ιταλία.

Παράλληλα, όμως, το ενδεχόμενο η Ουκρανία να αντέξει την πίεση στο πεδίο της μάχης χωρίς νέα drones αποκλείουν οι στρατιωτικοί διοικητές του Κιέβου, ζητώντας να επισπευσθεί η νέα αμυντική ενίσχυση, καθώς τα μη επανδρωμένα αεροχήματα συμβάλλουν καθοριστικά στη διακοπή της ρωσικής εφοδιαστικής αλυσίδας, στην αναχαίτιση εναέριων απειλών, καθώς και στην επίθεση σε στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα