Η Κύπρος ετοιμάζεται να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό ταμείο SAFE για την Άμυνα
Μέχρι τέλος Ιουλίου η πρόθεση συμμετοχής της Κύπρου στο SAFE

Μέχρι τέλος Ιουλίου η Κύπρος θα εκδηλώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόθεση συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο SAFE, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Διεύθυνσης Γενικών Προμηθειών και Ανάπτυξης Αμυντικών Δυνατοτήτων του ΥΠΑΜ Παναγιώτης Χατζηπαυλής.
Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι στις 29 Ιουλίου θα βρίσκονται στην Κύπρο εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος της ΕΕ για να μας ενημερώσουν λεπτομερώς για τον κανονισμό και «πώς θα προχωρήσουμε».
Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηπαυλής είπε ότι πριν λίγες ημέρες έγινε σύσκεψη, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος πήρε την απόφαση για καταρχήν πρόθεση αξιοποίησης από την Κυπριακή Δημοκρατία του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου SAFE.
Εξήγησε ότι το εργαλείο SAFE είναι ένας μεσοπρόθεσμος κανονισμός, ο οποίος έχει συμφωνηθεί στην ΕΕ στο πλαίσιο του «ReArm Europe», για να δώσει μέγιστο ποσό δανείου 150 δισεκατομμύρια ευρώ στα κράτη μέλη, τα οποία προτίθενται να συμμετέχουν για να λάβουν χαμηλότοκα δάνεια, ώστε να αναπτύξουν τις αμυντικές τους δυνατότητες και να βοηθήσουν την αμυντική τους βιομηχανία.
Ανέφερε ότι αυτό αφορά κοινές προμήθειες εξοπλιστικών από τα κράτη μέλη της ΕΕ μέχρι το 2030 και πρόσθεσε ότι μέχρι τέλος Ιουλίου, η Κύπρος και όλα τα κράτη μέλη, τα οποία προτίθενται να συμμετάσχουν, θα πρέπει να εκδηλώσουν την πρόθεση συμμετοχή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε την πρόθεση συμμετοχής μας ώστε να υποβληθεί εγκαίρως», ανέφερε και πρόσθεσε ότι επί τούτου έχει ενημερωθεί το οικοσύστημα των εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας και πραγματοποιήθηκε έκτακτο Συμβούλιο Αμυντικής Βιομηχανίας, υπό τον Υπουργό Άμυνας, για να συζητηθεί το θέμα.
Είπε ακόμη ότι πρόθεση είναι να καλέσουμε όλες τις εταιρείες του οικοσυστήματος εντός των επόμενων ημερών, ώστε να τις ενημερώσουμε για την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Χατζηπαυλής είπε ακόμη πως το επόμενο βήμα για τον κανονισμό SAFE είναι όπως μέχρι τέλη Νοεμβρίου υποβάλλουν τα κράτη μέλη που θα συμμετέχουν έναν αναλυτικό σχέδιο δράσης (Implementation plan), στο οποίο θα αναφέρονται τα προγράμματα τα οποία θέλει κάθε χώρα να υλοποιήσει.
Σημείωσε πως τα σχέδια αυτά θα εγκριθούν στη συνέχεια από την ΕΕ και μετά θα αρχίσουν οι διαδικασίες για εκταμίευση των χρημάτων.
Ανέφερε ότι το Υπουργείο Άμυνας είναι σε συνεχή επαφή με την Επιτροπή και την Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος της ΕΕ που είναι οι υπεύθυνοι για το πρόγραμμα και οι οποίοι θα έρθουν στις 29 Ιουλίου στην Κύπρο για να μας ενημερώσουν, λεπτομερώς, για τον κανονισμό και πώς θα προχωρήσουμε.
«Υπάρχουν αρκετά κενά τα οποία η Επιτροπή ακόμα επεξεργάζεται για αυτό και κάνουν αυτές τις επαφές με όλες τις χώρες της ΕΕ», πρόσθεσε.
«Είμαστε και σε επαφή και με πολύ φιλικές χώρες κράτη μέλη», μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σε σχέση με τον κανονισμό ώστε «να μπορέσουμε να βρούμε κοινά προγράμματα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε κοινές προμήθειες», πρόσθεσε.
Επίσης, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Γενικών Προμηθειών και Ανάπτυξης Αμυντικών Δυνατοτήτων του ΥΠΑΜ είπε στο ΚΥΠΕ ότι υπήρξε τεράστια η προσπάθεια της μόνιμης αντιπροσωπείας της Κύπρου στις Βρυξέλλες για αυτό το θέμα και ότι το Υπουργείο Άμυνας συμμετείχε ενεργά και πρωτοστάτησε σε αυτή την προσπάθεια, «ώστε όχι μόνο να προωθήσουμε τα οικονομικά και τα βιομηχανικά συμφέροντα της κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα».
Σε σχέση με τα ποσό που θα ζητήσει η Κύπρος, ο κ Χατζηπαυλής είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτό δεν μπορεί να το αναφέρει ακόμη γιατί «απουσιάζουν αρκετά σημαντικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να μας ενημερώσει η Επιτροπή», όπως για παράδειγμα το ύψος του επιτοκίου δανεισμού.
Σημείωσε ότι η ίδια η Επιτροπή δεν γνωρίζει ακόμη το επιτόκιο δανεισμού και πρόσθεσε πως στην επίσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Κύπρο «θα ξεκαθαρίσουν αρκετά πράγματα».
«Ως Υπουργείο Άμυνας και τα υπόλοιπα συναρμόδια Υπουργεία είμαστε σε συνεχή επαφή και με τις Βρυξέλλες και με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος και με την Επιτροπή για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε την πρόθεσή μας», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι η Επιτροπή θα αφιερώσει συγκεκριμένους λειτουργούς της σε κάθε χώρα μέλος, ώστε «το σχέδιο που θα διαμορφώσουμε να είναι σύμφωνο με τα κριτήρια της Επιτροπής για να μπορέσει να υποβληθεί σωστά, να εγκριθεί και να υλοποιηθεί».
Πηγή: ΚΥΠΕ