Αποφασίζει για μεταρρύθμιση που αφορά Γ. Εισαγγελέα και Ελεγκτή το Υπουργικό
Θα εγκριθεί ακόμη η θέσπιση Εθνικού Μηχανισμού Ελέγχου Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.

Αποφάσεις που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής και της Νομικής Υπηρεσίας, θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη, σύμφωνα τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Σώματος.
Θα εγκριθεί ακόμη η θέσπιση Εθνικού Μηχανισμού Ελέγχου Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.
Απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη σημερινή έναρξη της συνεδρίασης του Σώματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι «σήμερα έχουμε τρεις πολύ σημαντικές αποφάσεις που αφορούν θεσμικές μεταρρυθμίσεις του κράτους για θέματα, τα οποία είχαμε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας».
Τα δύο, είπε, αφορούν τον εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής και της Νομικής Υπηρεσίας.
Σε σχέση με τη Νομική Υπηρεσία, σημείωσε ότι μετά από 65 χρόνια, «η χώρα μας προχωρά σε ουσιαστικό εκσυγχρονισμό. Πρόκειται για μια θεσμική τομή που υλοποιεί κάτι που είχαμε υποσχεθεί στον κυπριακό λαό. Διαχωρίζεται, πλέον, ο ρόλος του Γενικού Εισαγγελέα».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας παραμένουν νομικοί σύμβουλοι του κράτους και προΐστανται της Νομικής Υπηρεσίας και δημιουργείται θέση Γενικού Δημόσιου Κατήγορου και Βοηθού Δημόσιου Κατήγορου, «οι οποίοι αναλαμβάνουν αποκλειστικά τον διωκτικό ρόλο που σήμερα έχει ο Γενικός Εισαγγελέας».
Σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλες πρόνοιες σε αυτά που θα εγκριθούν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ανέφερε ακόμη ότι θεσπίζονται μη ανανεώσιμες οκταετείς θητείες για τα πρόσωπα που θα έχουν τις θέσεις που προανέφερε.
Όσον αφορά την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι, στα πρότυπα άλλων κρατών μελών της ΕΕ, ιδρύεται Ελεγκτικό Συμβούλιο τριών μελών, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο θα λειτουργεί συνεπικουρικά με τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή.
Την ίδια στιγμή, συνέχισε, «για ένα πάγιο αίτημα που υπήρχε, κατοχυρώνεται η οικονομική αυτονομία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», ορίζεται οκταετής, μη ανανεώσιμη θητεία για τον Γενικό Ελεγκτή και τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή και επικαιροποιούνται και εκσυγχρονίζονται τα απαιτούμενα προσόντα για τον διορισμό στη συγκεκριμένη θέση.
«Πρόκειται για δύο θεσμικές μεταρρυθμίσεις, κάνουμε από σήμερα πράξη έναν θεσμικό εκσυγχρονισμό που, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ενισχύει τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη θεσμική αξιοπιστία του κράτους στα πρότυπα άλλων κρατών μελών της ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
«Προχωρούμε με συγκεκριμένες πράξεις. Η διαφάνεια και η λογοδοσία δεν είναι σύνθημα, είναι πολιτική απόφαση», πρόσθεσε.
Μια άλλη απόφαση, είπε, «ιδιαίτερα σημαντική» που θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα, «μια θεσμική μεταρρύθμιση, είναι μέσα στο πλαίσιο της σημασίας που προσδίδουμε στην αναβάθμισης της αξιοπιστίας και της φήμης της χώρας μας διεθνώς». «Εγκρίνουμε σήμερα τη θέσπιση Εθνικού Μηχανισμού Ελέγχου Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στη χώρα μας που κύριο στόχο θα έχει την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης», πρόσθεσε.
Πρόκειται είπε, για θεσμική τομή που ενισχύει την ασπίδα προστασίας της χώρας, «χωρίς να κλείνει την πόρτα στις αξιόπιστες επενδύσεις για τις οποίες εργαζόμαστε όλοι να φέρουμε στη χώρα μας».
Με την απόφαση αυτή, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «η Κύπρος γίνεται μέρος ενός ευρωπαϊκού επενδυτικού πλαισίου που στηρίζεται και πάλι σε διαφάνεια, στη στρατηγική αξιολόγηση και στη θωράκιση κρίσιμων υποδομών».
Σημείωσε ότι το νέο νομοσχέδιο αντικαθιστά το αρχικό που είχε κατατεθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση το 2022. Αναφέροντας ότι είχε συζητηθεί στη Βουλή το 2024 και είχαν εκφραστεί κάποιες ενστάσεις, είπε ότι έγινε εκτενής διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και έγιναν ουσιαστικές βελτιώσεις οι οποίες εγκρίνονται σήμερα.
«Οι αποφάσεις για αυτό τον Μηχανισμό θα λαμβάνονται έγκαιρα και πάντοτε στο πλαίσιο της διαφάνειας, απαραίτητο για αξιόπιστες και ποιοτικές επενδύσεις που θέλουμε στη χώρα μας», είπε τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.