Θα αποτρέψουμε την επόμενη πυρκαγιά;

Μπράβο στο Κράτος μας! Κατάφερε να σπάσει το προηγούμενο δικό του ρεκόρ σε καμένη έκταση από πυρκαγιά. Φθάσαμε στα 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα (ίσως και περισσότερα), έκταση πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που κάηκε στην πυρκαγιά του Αρακαπά (55 τετρ. χλμ.) τον Ιούλιο του 2021, η οποία, τότε, είχε αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη πυρκαγιά από τον καιρό της Ανεξαρτησίας.
Έτσι, η νέα πύρινη λαίλαπα στην ημιορεινή Λεμεσό είναι, πλέον, με διαφορά η καταστροφικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της μικρομεγαλονησίδας μας.
Το ερώτημα που αιωρείται αναπάντητο μέχρι στιγμής είναι τι πήγε λάθος. Διότι σίγουρα κάτι πήγε λάθος, για να επεκταθεί μια φωτιά από τη Μαλιά μέχρι τις παρυφές του Ύψωνα, κάπου 30 χιλιόμετρα μακριά, μέσα σε χρόνο-ρεκόρ και να επηρεάσει συνολικά 20 χωριά. Πώς αφέθηκε η πυρκαγιά να πάρει τέτοιες τεράστιες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις; Μήπως αν υπήρχε πιο γρήγορη ανταπόκριση, ίσως να περιοριζόταν το κακό; Μήπως αν υπήρχε καλύτερος συντονισμός, να μην επιτρέπαμε στο πύρινο τέρας να δράσει όπως έδρασε;
Πρέπει την ίδια ώρα να παραδεχτούμε ότι ήταν και οι συγκυρίες απίστευτα αρνητικές. Έπνεαν δαιμονισμένοι άνεμοι που άπλωσαν με πρωτοφανή ταχύτητα και μανία το καταστροφικό έργο της φωτιάς, κατακαίοντας δεκάδες σπίτια, περιουσίες, ζώα, φυσική βλάστηση, δασικές εκτάσεις και προκαλώντας τον φρικτό θάνατο ζεύγους ηλικιωμένων, που απανθρακώθηκαν μέσα στο αυτοκίνητό τους.
Η αλήθεια είναι πως υπήρξαν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου επικρατούσε χάος, σύγχυση και πανικός. Πολλοί πολίτες σε κοινότητες που βρέθηκαν στον κλοιό της φωτιάς, αισθάνονταν ότι αφέθηκαν αβοήθητοι και απελπισμένοι.
Την ίδια ώρα καταγράφηκαν ηρωικές προσπάθειες πυροσβεστών, αλλά και εθελοντών, να σώσουν ανθρώπους και να ανακόψουν το τέρας.
Η επόμενη μέρα θα πρέπει να είναι μέρα ανάληψης ευθυνών, αλλά κυρίως μέρα προβληματισμού, εντοπισμού των κενών που υπήρξαν και λήψης αποφάσεων, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν τάχιστα, διότι το καλοκαίρι είναι ακόμη μακρύ και επικίνδυνο.
Το μέγα ζητούμενο είναι ν’ αποφευχθεί μια επόμενη ανάλογη τραγωδία, που θα μπορούσε να καταρρίψει και το ρεκόρ της Μαλιάς!
Και επιτέλους ας τελειώνουμε με αυτό το σίριαλ του αριθμού έκτακτης ανάγκης, 112, που έχει περιπλεχθεί μέσα στις δαιδαλώδεις κρατικές γραφειοκρατίες και δεν προχωρεί εδώ και οκτώ χρόνια. Με αποτέλεσμα, το μόνο υποκατάστατο αυτήν τη στιγμή να είναι οι... καμπάνες των εκκλησιών στα χωριά, που πρέπει να χτυπήσουν... 112 φορές, για να προειδοποιήσουν τους χωρκανούς!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ